Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

7 Μύθοι για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι μας







Μειώνοντας την ενέργεια που καταναλώνουμε στο σπίτι μας, μειώνουμε εκτός από το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, τις γενικές ανάγκες παραγωγής ενέργειας και τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. Πολλά ακούγονται και λέγονται κατά καιρούς αλλά κάποιες συμβουλές είναι απλά μύθοι. 










Για πάμε λοιπόν να καταρρίψουμε 7 μύθους για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι μας!




Μύθος 1: Αφήνοντας τα φώτα, τους υπολογιστές και τις συσκευές ανάμμενα καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια από την συχνή απενεργοποίηση και ενεργοποίησή τους.

Λάθος: Η μικρή αύξηση της ισχύος που δημιουργείται όταν ενεργοποιούνται τα φώτα, οι υπολογιστές ή οι συσκευές είναι απείρως μικρότερη από την ενέργεια που χρησιμοποιείται από τη συνεχόμενη λειτουργία της συσκευής όταν δεν την χρειαζόμαστε. Κάθε φορά απενεργοποιείται μια συσκευή, εσείς εξοικονομήσετε χρήματα (και φυσικά δεν εννοούμε stand by ή sleep mode).




Μύθος 2: Αν αφήσετε έναν ανεμιστήρα αναμμένο θα δροσιστεί ένα δωμάτιο ... ακόμη και όταν δεν είστε εκεί.

Λάθος: Οι ανεμιστήρες ψύχουν το δέρμα μας, όχι τον αέρα και δεν μειώνουν τη θερμοκρασία του δωματίου. Ένας ανεμιστήρας λειτουργεί με την κυκλοφορία του αέρα σε ένα χώρο δηλαδή όταν ο αέρας μετακινείται στο δέρμα το αισθανόμαστε πιο δροσερό παρόλο που η θερμοκρασία του αέρα παραμένει η ίδια. Εάν ένας ανεμιστήρας λειτουργεί σε ένα δωμάτιο όταν κανείς δεν είναι εκεί, κανείς δεν αισθάνεται τα οφέλη του. Απλά χάνουμε ηλεκτρική ενέργεια. Η μόνη εξαίρεση ισχύει αν ο ανεμιστήρας είναι τοποθετημένος σε ιδανική θέση έτσι ώστε να διώχνει τον ζεστό αέρα προς τα έξω όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από την εσωτερική του σπιτιού.




Μύθος 3: Αν αφήσουμε τη θέρμανση ή το air-condition ανοιχτό όλη την ημέρα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το να τα ενεργοποιήσουμε όταν μπούμε σπίτι.

Εξαρτάται: Αν είστε έξω όλη την ημέρα με τη θέρμανση ή το air-condition κλειστό χρειάζεται πολλή ενέργεια φέρετε το σπίτι κάτω στην επιθυμητή θερμοκρασία. Ωστόσο είναι ακόμα μεγαλύτερη σπατάλη να διατηρηθεί η λειτουργία του για οκτώ ώρες που πιθανότατα λείπετε. Η καλύτερη απάντηση είναι να επενδύσετε σε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη ο οποίος μπορεί σταδιακά να φέρει τη θερμοκρασία στο σωστό επίπεδο μέχρι να επιστρέψετε.




Μύθος 4: Όσο υψηλότερα/χαμηλότερα ρυθμίζετε τον θερμοστάτη σας τόσο πιο γρήγορα θα ζεσταθεί/κρυώσει το σπίτι σας.

Λάθος: Οι συσκευές ψύξης/θέρμανσης λειτουργούν με τον ίδιο ρυθμό, ανεξάρτητα από το πόσο έχετε ορίσει την τελική θερμοκρασία. Εάν ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας στην επιθυμητή θερμοκρασία, θα φτάσει σε αυτό το σημείο εξίσου γρήγορα όπως και αν το ρυθμίσετε υψηλότερα. Δεδομένου ότι πιθανότατα θα ξεχαστείτε να ορίσετε την επιθυμητή θερμοκρασία μετά από λίγο θα καταλήξετε ξοδεύοντας περισσότερη ενέργεια από ότι σκοπεύατε.




Μύθος 5: Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι είναι πιο αποτελεσματικό από το πλυντήριο πιάτων.

Εξαρτάται: Εάν έχετε μόνο λίγα πιάτα για να πλύνετε κατά πάσα πιθανότητα θα εξοικονομήσετε ηλεκτρικό ρεύμα με τον πλύσιμο τους στο νεροχύτη. Ωστόσο εάν γεμίσετε το πλυντήριο πιάτων εκτός από χρόνο θα σπαταλήσετε πολύ λιγότερο νερό, θερμότητα και ενέργεια.




Μύθος 6: Το γεμάτο ψυγείο καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από το άδειο.


Λάθος: Το θέμα χωράει μεγάλη συζήτηση περί θερμοδυναμικής αλλά ας δούμε τα πράγματα απλά. Βάζοντας τρόφιμα στο ψυγείο, το ψυγείο απαιτεί περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα για να τα ψύξει. Επίσης μόλις ανοίξουμε την πόρτα αφήνουμε όλο τον δροσερό αέρα έξω οπότε πάλι απαιτείται ενέργεια. Το γεμάτο ψυγείο έχει λιγότερο αέρα (που χάνεται ευκολότερα η ψύξη του από ένα μπουκάλι νερό που χάνει δυσκολότερα την ψύξη) αλλά ο αέρας αν δεν κυκλοφορεί “άνετα” στο ψυγείο οπότε πάλι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια! Ωστόσο όταν το ψυγείο είναι σε σταθερή κατάσταση (τα περιεχόμενα βρίσκονται σε θερμοδυναμική ισορροπία) δεν έχει σημασία αν το ψυγείο είναι γεμάτο ή άδειο. Θα έχει την ίδια απόδοση ανεξάρτητα. Συμπέρασμα: Ανεξαρτήτως ποσότητας τροφίμων το μόνο που μετράει είναι το πόσο συχνά και για πόση ώρα ανοίγουμε το ψυγείο.




Μύθος 7: Η αγορά ενός ενεργειακών συσκευών υψηλής κλάσης θα μειώσει αυτόματα τον ενεργειακό μου λογαριασμό.

Εξαρτάται: Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό  αλλά δεν θα πραγματοποιήσετε όλες τις πιθανές εξοικονομήσεις εάν ο εξοπλισμός δεν έχει μελετηθεί, εγκατασταθεί, λειτουργείται και συντηρείται σωστά. Οπότε διαβάστε, ενημερωθείτε και σιγά σιγά θα αποκτήσουμε και εμείς οι ίδιοι την συμπεριφορά που θα μας βοηθήσει στο να εξοικονομήσουμε ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι μας.


Καλή εβδομάδα!

16 σχόλια:

  1. Αυτού του είδους τα άρθρα είναι από τα αγαπημένα μου, ειδικά όταν προέρχονται από κάποια που ξέρει ακριβώς για τι πράγμα μιλάει! Στο σπίτι μας διαφωνούμε για διάφορα από αυτά που αναφέρεις (και τελικά έχω άδικο) οπότε μας βοήθησες πολύ! Πάω να κάνω την πάπια τώρα και να κλείσω τον ανεμιστήρα δήθεν casual...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ να βοηθάω Βίκυ μου! Ειδικά το θέμα με τον ανεμιστήρα αποτελεί συχνή παρεξήγηση (ονόματα δε λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε!)

      Διαγραφή
  2. Πολϋ χρήσιμα όλα αυτά που μας είπες Κατερίνα μου.
    Θα τα ξσναδισβάσω με προσοχή.
    Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ρένα μου! Και ότι χρειαστείς σχετικά με το θέμα εδώ είμαι!

      Διαγραφή
  3. ευχαριστουμε για τις χρησιμοτατες συμβουλες για αλλη μια φορα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Λίτσα μου! Μερικά πράγματα τα διαβάζουμε χωρίς να τα ψάχνουμε περαιτέρω και όντως αποδεικνύονται μύθοι!

      Διαγραφή
  4. Very informative post Katerina. I have always wondered about the sleep of the computer. That is how I have been doing it but it looks like it was wrong all this time.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Since writing this article Mary I even started to unplug my laptop! I found out that some small energy is spend even if it's turned off! I'm not paranoid but we have 3 operating laptops in our household!

      Διαγραφή
  5. Στο σπίτι που μετακομίσαμε όλο το ηλεκτρολογικό αλλά και το ζήτημα της εξοικονόμησης της ενέργειας το ανέλαβαν τα αγόρια της εταιρείας αφού η ηλεκτρολογική εγκατάσταση έγινε από την αρχή και οι ηλεκτρικές συσκευές είναι όλες νέας τεχνολογίας ακόμη και τα A/C. Ο φωτισμός φυσικά και το είδος του λαμπτήρα που χρησιμοποιείται παίζει μεγάλο ρόλο. 'Εχουμε βάλει λάμπες led σε όλο το σπίτι και φυσικά είναι το 1/7 της κατανάλωσης από τις συνηθισμένες. Στις λάμπες led η κλίμακα αυτή ποικίλει ανάλογα την εταιρεία από 1/5-1/10 ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω απόλυτα Χριστίνα μαζί σου και μάλιστα έχω σκοπό κάποια στιγμή να γράψω ένα άρθρο για τις λάμπες! Μην ξεχνάς όμως και τον Μύθο 7 σχετικά με την σωστή χρήση (αν και δεν σε φοβάμαι εσένα)!

      Διαγραφή
  6. κατατοπιστικότατο αρθρο! κατσε να το στειλω στον καλο μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ζίνα μου! Ειδικά το θέμα με το ψυγείο με βασάνισε πολύ αν και θυμήθηκα θερμοδυναμική από τα παιδικά μου χρόνια!

      Διαγραφή
  7. Οι λίστες σου είναι πάντα πολύ χρήσιμες Κατερίνα, ευχαριστούμε!!!!Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ιωάννα μου! Τελικά έφτασα αισίως στους 7 μύθους άρα έχουμε παρεξηγήσει αρκετά θέματα σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι μας.

      Διαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Δεν έχω ξαναδιαβάσει τίποτα τέτοιο online και μάλιστα με επιστημονικές αξιολογήσεις! Συνήθως βρίσκουμε τα γνωστά περί απενεργοποίησης συσκευών κλπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες Μαρία μου και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Το ίδιο είχα καταλάβει και εγώ από συζητήσεις με φίλους και είπα ως Ηλεκτρολόγος να προσπαθήσω να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους! Χαίρομαι πολύ που βοήθησα.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...