Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Οργανώνοντας τα βιβλία μαγειρικής






Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ εξακολουθώ να έχω αρκετά βιβλία μαγειρικής διάσπαρτα στο σπίτι. Κάποια από αυτά είναι ξεχασμένα στη βιβλιοθήκη ενώ κάποια άλλα βρίσκονται σε ντουλάπια της κουζίνας! Τα περισσότερα μου τα έδωσε η μαμά μου όταν έφυγα φοιτήτρια και κάποια τα έχω αγοράσει η ίδια! Το πρόβλημα μου είναι ότι όταν ψάχνω για μαγειρική έμπνευσή πάντα κοιτάω στο Internet αντί για το χαρτί!







Εννοείται βέβαια πως κοιτάω και τα βιβλία μου αλλά είναι πιο σπάνιο! Σήμερα λοιπόν μου ήρθε η έμπνευση και έβγαλα σε στοίβα όλα τα βιβλία που έχω! Το πόσος χώρος άδειασε δε λέγεται! Ξεφυλλίζοντας τα βρήκα αμέτρητες ιδέες για ξεχασμένες γευστικές απολαύσεις! Έτσι αποφάσισα να βρω ένα σύστημα για να τους δώσω την αξία που τους πρέπει! 

Με τον καιρό έχω φτιάξει το δικό μου μαγικό τετραδιάκι με τις αγαπημένες και δοκιμασμένες συνταγές μου! Το τετραδιάκι αυτό το φαντάζομαι με μεγάλες δόσεις ρομαντισμού να πηγαίνει σε παιδιά και εγγόνια!


Αποφάσισα λοιπόν ως μεγάλο control freak που είμαι να βάλω τα βιβλία σε σειρά και πάλι στη βιβλιοθήκη, όλα όμως αυτή τη φορά! Κράτησα εκτός μόνο αυτό που μου γυάλισε περισσότερο! Βγάζοντας λοιπόν το πρόγραμμα για το φαγητό της επόμενης εβδομάδας επέλεξα τις συνταγές μου από αυτό το βιβλίο! Όποια συνταγή πάρει το γευστικό οκ θα μεταφέρεται (με τη σχετική αναφορά πηγής) στο μαγικό τετραδιάκι! Το σύστημα θα συνεχιστεί μέχρι να εξαντληθεί το παρόν βιβλίο και θα προχωρήσω στο επόμενο στη συνέχεια!


Τα βιβλία που τελειώνουν μπορούν να γίνουν το τέλειο δώρο σε μια νέα μαγείρισσα ή ακόμα να δανειστούν-ανταλλαχτούν με φίλες! Εννοείται ότι ένα-δύο που έχουν τη μεγαλύτερη αξία, κυρίως συναισθηματική, θα συνεχίσουν να κοσμούν τη βιβλιοθήκη μου αλλά κατά τα άλλα μετά το τέλος του συστήματος, θα μείνω με ένα άδειο ράφι να γεμίσω με τα τόσα άλλα βιβλία που έχω!

Πως σας φαίνεται το σύστημα μου; Πόσο "δεμένες" είσαστε με τα βιβλία μαγειρικής σας;


Καλή εβδομάδα!

42 σχόλια:

  1. Σαν φανατική βιβλιοφάγος, που δεν έχω άλλο χώρο για βιβλία, βρίσκω την ιδέα σου εξαιρετική!!! Δε ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να τα αποχωριστώ βέβαια, αλλά μια προσπάθεια θα το δείξει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοσώρισες Ντίνα μου! Σε καταλαβαίνω απόλυτα! Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις "σκονισμένες" συνταγιές!!

      Διαγραφή
  2. Σαν ιδέα εξαιρετική, Κατερίνα! Τώρα στην πράξη να δούμε πώς θα το καταφέρουμε, αφού κάθε τόσο λέμε το κλασσικό "άστο, θα χρειαστεί"... Ευτυχώς έχουμε κόρες, οπότε θα πάνε ευκολότερα σ' αυτές και έτσι θα τα συμβουλευόμαστε και μεις όποτε χρειαστεί!... ;-)
    Πολλά φιλιά
    Μαρίνα - Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή η σκέψη σας κορίτσια! Θα είναι ένα φοβερό δώρο για τις κόρες σας! Τα βιβλία θα τους είναι πολύ χρήσιμα ως νέες μαγείρισσες και θα τους γεμίσουν έμπνευση!

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλή ιδέα! Εγώ βέβαια δεν έχω βιβλία μεγειρικής, το ίντερνετ κι ένα τετραδιάκι που γράφω τις δοκιμασμένες συνταγές μου είναι αρκετά. Έχει όμως η μαμά μου και θα της προτείνω την ιδέα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινα το τετραδιάκι είναι το καλύτερο κόλπο! Δοκιμάζεις, γράφεις και μετά το έχεις πρόχειρο όταν λιγουρευτείς κάτι για να το ξαναφτιάξεις!

      Διαγραφή
  4. Αχχχ μεγάλο χάος επικρατεί όσον αφορά στις συνταγές Κατερινάκι. Τι βιβλία, ένθετα απο περιοδικά, τι εκτυπώσεις τις φίλες foodbloggers βάλε και τα χειρόγραφα απο θείες, ξαδέρφες, φίλές, πεθερές μαμάδες μόνο αν έρθεις εσύ επίσκεψη μπορεί να οργανωθούν οι συνταγές μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεκίνα το κόλπο με το τετραδιάκι Σοφία μου! Θα σου λύσει τα χέρια! Άσε που αν είναι χάος κινδυνεύει να χαθεί και καμιά μαγική συνταγή κειμήλιο!!

      Διαγραφή
  5. Τετραδιάκι έχω, βιβλία μαγειρικής έχω, όποτε θέλω μια συνταγή ρωτάω τις φίλες για κάτι καινούργιο!!!!
    Ο τρόπος που σκέφτηκες πολύ καλός, αν θέλεις δοκιμαστή για κάθε νέα συνταγή, ΕΔΩ, ο καλύτερος δοκιμαστής!
    Αν θα το έκανα; Ναι , αν έβρισκα το χρόνο, οπότε κάποια στιγμή θα πάνε πακέτο στην κόρη μου για να τα ξεκαθαρίσει αυτή!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα καλό Ρένα μου! Θα τις τα δώσεις πρίκα να βγάλει αυτή άκρη! Θα το χαρεί πολύ δεν το συζητάω! Αν χρειαστώ κι άλλο πειραματόζωο για τις μαγειρικές μου δοκιμές θα σου στείλω ταπεράκι χιχι!

      Διαγραφή
  6. Καλη ιδεα Κατερινα μου, οπως λεει και η Ρενα θελει χρονο και θα μεινει στα σχεδια προσεχως! φιλια και καλη βδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο λίγο Μαίρη μου! Δεν θέλει πολύ κόπο! Πιάνεις το πρώτο βιβλίο και ξεκινάς με ιδέες για το φαγητό της εβδομάδας! Μέχρι να τελειώσουν όλα βέβαια θέλει αρκετή υπομονή!!

      Διαγραφή
  7. Εγώ πάλι νομίζω ότι θέλεις να μας βάλεις εμμέσως πλην σαφώς τιμωρία!!!! χαχαχαχα
    Σου βγάζω το καπέλο που φτιάχνεις πρόγραμμα φαγητού για μία εβδομάδα!!! (Εγώ συνήθως αρχίζω 1 ώρα έως 5 λεπτά πιο πριν να σκέφτομαι τι να φτιάξω, τι να φτιάξω...:))))
    Δεμένη με τα βιβλία της μαγειρικής δεν είμαι, κακά τα ψέματα! Ακόμη και μία συνταγή να ακολουθήσω πάντα θα αλλάξω/θα αφήσω απέξω μερικά (ή και κάμποσα;) πράγματα (είμαι της αφαιρετικής σκέψης...χαχαχα)
    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι Κατερίνα!!! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα Αλεξάνδρα τέλεια η αφαιρετική σκέψη! Εγώ πάλι τείνω να αλλάζω συστατικά ανάλογα με αυτά που έχω στο ψυγείο! Άμα σκεφτόμουν λίγο πριν μαγειρέψω τι να φτιάξω θα τρώγαμε όλο μακαρονάδες γιατί κάτι τέτοια παχυντικά λιγουρεύομαι συνήθως όταν πεινάω χιχιχι!

      Διαγραφή
  8. Έχω και εγώ άπειρα βιβλία και χειρόγραφα από τη μητέρα μου σε σχέση με τη μαγειρική.Έλα όμως που είμαι συναισθηματικά δεμένη με αυτά.Γενικά με τα βιβλία μου έχω ένα περίεργο δεσμό . Οπότε μετέφερα αρκετά στο εξοχικό μου που δεν έχω ιντερνετ εκεί και ηρέμησα. Πάντως η ιδέα σου δεν είναι καθόλου άσχημη...σε κάποια ίσως το δοκιμάσω...Καλή εβδομάδα Κατερινάκι:*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια η ιδέα σου Λίλια και πολύ πρακτική! Τα χειρόγραφα της μαμάς πραγματικά έχουν ανεκτίμητη αξία!

      Διαγραφή
  9. Αααααχ έχω τόσα πολλά που πρέπει κι εγώ να τα ξεκαθαρίσω. Έθιξες πληγή τώρα!
    Φιλάκιααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε σε φοβάμαι καθόλου Μαρία μου! Πιστεύω ότι κουβαλάμε λίγο από την ίδια τρέλα με την οργάνωση! Θα χαρώ πολύ να μας δείξεις το σύστημα σου όταν το βάλεις μπρος!

      Διαγραφή
  10. εγω παλι τα βλεπω στο ιντερνετ και τα εκτυπωνω! χαχαχαχα αν δεν τα εχω σε χαρτι δεν μπορω! μετα εχω ενα φακελο και τα βαζω εκει. τετραδιακι εχω, αλλα βαριεμαι και να γραφω...τεμπελα λεμε! χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά σε βρίσκω Ζήνα με το φάκελο! Τα κάνεις και ανά κατηγορίες (ορεκτικά, γλυκά κλπ) και είσαι τέλεια!

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Κατερίνα μου! Και βιβλία έχω και περιοδικά και εκτυπώσεις & μαγικό τετραδιάκι!! Πολύ ωραία η ιδέα σου !! Με ξεσήκωσες τώρα να πάω να τα οργανώσω (δεν δίνω τίποτα καταλαβαίνεις το δέσιμο είναι μεγάλο!) Καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι Αθηνά μου σε ξεσήκωσα! περιμένω ανάρτηση με το σύστημα που θα επινοήσεις!

      Διαγραφή
  12. Καθόλου αν σκεφτείς πως δεν έχω ούτε ένα! Πάντως πάντα μού άρεσαν οι κουζίνες με ράφι αφιερωμένο στα βιβλία μαγειρικής!!! Την καλημέρα μου & καλή εβδομάδα Κατερίνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από άποψη art deco Δήμητρα έχεις απόλυτο δίκιο! Αρκεί το ράφι να έχει ασφαλή απόσταση από τον απορροφητήρα για να μην φθείρονται από τους υδρατμούς!

      Διαγραφή
  13. Δεν έχω παρά μόνο 2 βιβλία μαγειρικής. Ως φοιτήτρια όμως θυμάμαι η μαμα μου είχε αγοράσει κάτι τόμους.. νομίζω του Τσελεμεντε, δεν είμαι σίγουρη... Εγώ τότε μόνο στο κεφάλι που δεν της τα πέταξα γιατί δεν τα θεώρησα χρήσιμα... Μου τα θύμισες εσύ Κατερίνα και θα τα ψάξω στη βιβλιοθήκη της μανούλας!!! Βρήκα την ιδέα σου φοβερή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχ και εγώ έχω ένα του Τσελεμεντέ! Αξία ανεκτίμητη και φυσικά δώρο της μανούλας χιχχι!

      Διαγραφή
  14. Κι εγώ τελευταία καταφεύγω περισσότερο στο διαδίκτυο για συνταγές... με τόσο καλές food bloggers επόμενο είναι. Το σύστημα μου ακούγεται πολύ καλό. Καλημέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως Χριστίνα μου! Υπάρχουν ένα σωρό blogs με φανταστικές ιδέες! Μου τρέχουν τα σάλια κάθε φορά!

      Διαγραφή
  15. Τετράδια Κατερίνα. Πάρα πολλά τετράδια. Τα βιβλία τα έχω φορτώσει στη μητέρα. μου. Είναι πολύ ωραία η ιδέα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά σε βρίσκω Πωλίνα μου! Αν έχει και πολλά τετράδια ακόμα καλύτερο! Είσαι φουλ ιδέες για το καθημερινό αλλά και το επίσημο τραπέζι σου!

      Διαγραφή
  16. Έχω 2 βιβλία μαγειρικής,ένα από τη μαμά μου και ένα από την αδερφή μου,τα οποία απλά τα έχω ξεφυλίσει μερικές φορές.Έχω τυπώσει πολλές συνταγές και τις έχω βάλει σε ένα φάκελο,γιατί ένα διάστημα είχα μανία με τις καινούργιες συνταγές.Τώρα πλέον τον ανοίγω που και που,ενώ το δικό σου σύστημα ακούγεται πολύ καλό!!Καλημέρα Κατερίνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να τα συνδυάσει Ιωάννα μου ώστε να κρατάς τις συνταγές που σου άρεσαν από τα βιβλία μέσα στο φάκελο που έχει και τις υπόλοιπες!

      Διαγραφή
  17. Βιβλία δεν έχω πολλά, έχω όμως τετραδιάκι με συνταγές που θα δω στην τηλεόραση ή θα μου δώσει κάποια φίλη. Φυσικά θα περάσει στις επόμενες γενιές... Πολύ καλό το σύστημά σου και θα αποδώσει σίγουρα! Καλά μαγειρέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κορούλα σου Ελευθερία μου θα σε ευγνωμονεί! Θα κάνει πεντανόστιμα μαγειρέματα από το τετραδιάκι σου! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η πρόταση μου

      Διαγραφή
  18. Έχω ένα κακό και εγώ... αν δεν τις δω γραμμένες δεν μπορώ.. αλλά έλα που βαριέμαι να κάθομαι να γράφω τόσες!! Μου αρέσει να της ξεφυλλίζω όταν ψάχνω τι θα φτιάξω! Πάντως τα γλυκά μου (αυτές που κληρονόμησα από την γιαγιά) είναι σε τετράδιο και μάλιστα σε 3 διαφορετικά για να μην τις χάσω! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως εμπνέεται ο καθένα Ελεάνα μου! Γιατί το βασικότερο συστατικό στη μαγειρική είναι η έμπνευση! Κράτα καλά τις συνταγές της γιαγιάς για να μεταφερθούν και στις επόμενες γενιές!

      Διαγραφή
  19. Πολύ καλό το σύστημά σου Κατερίνα μου! Εγώ έχω μόνο ένα βιβλίο μαγειρικής αλλά έχω ένα συρτάρι γεμάτο φυλλάδια με συνταγές και σελίδες σκισμένες από περιοδικά. Αυτά να δω πως θα οργανώσω γιατί είναι πολλά και δεν βρίσκω άκρη. Εχω όμως και τετράδιο όπου έχω γράψει συνταγές της μαμάς μου και της γιαγιάς μου. Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θάλεια μου αν βαριέσαι να τα μεταφέρεις στο τετράδιο ένα ωραίο ντοσιεδάκι μπορεί να σου λύσει τα χέρια! Θα μπορέσεις να τις χωρίσεις και σε κατηγορίες!

      Διαγραφή
  20. πολυ καλό το συστημα σου! βεβαια θα σου πάρει πολυ χρόνο αλλα θα αξίζει τον κόπο! γιατί δεν βγαζεις φωτοτυπίες τις συνταγές και να τις βαλεις σε ντοσιέ? κι εγω εχω πολύ...δεμένη σχεση με τα βιβλία μαγειρικής μου! Τα ξεσκονίζω συχνά αλλά δεν τα ανοίγω ποτε χαχα (είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως άστα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άχαχαχα τέλειο Ντίνα μου! Κοίτα με αυτό το σύστημα γράφω μόνο αυτές που δοκιμάζω και μου αρέσουν οπότε δεν είναι πολλές μαζεμένες! Αν και να σου πω κάποιες που έχουν photos είναι χρήσιμο να τις κρατήσω με φωτοτυπίες οπότε δεν έχεις άδικο!

      Διαγραφή
  21. Υπέροχη ιδέα!!! κι έχω τόσα βιβλία μαγειρικής στην βιβλιοθήκη...κι εγώ κάπως έτσι λειτουργώ,δοκιμάζω μια συνταγή είτε από φίλη,από βιβλίο ή από το διαδίκτυο και μετά την γράφω σε ένα τετράδιο.Δύσκολα όμως αποχωρίζομαι βιβλία...χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι ένα δέσιμο το καταλαβαίνω Ρούλα μου, αλλά όταν μαζεύονται πολλά γίνεται ένας χαμός! Καλωσόρισες στην παρέα μας!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...