Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

20 λόγοι που το καθάρισμα κάνει καλό στην υγεία μας (part 2)






Στο part 1 προσπάθησα να σας πείσω να σηκωθείτε από την καρέκλα και να αρχίσετε την καθαριότητα γιατί κάνει καλό στην υγεία μας. Φτάσαμε μέχρι το νούμερο 10 και σήμερα συνεχίζουμε μέχρι το 20! Μην ξεχνάτε όπως είπε και η διάσημη πλέον Marie Kondō  “if you want to meet a beautiful home that is just right for you, take good care of the one you live in now.”








11. Καλύτερα γεύματα
Φυσικά μια καθαρή κουζίνα (#1 & #3) ανεβάζει την ποιότητα των γευμάτων μας στον τομέα της υγιεινής αλλά και της φρεσκάδας. Σκεφτείτε όμως πόσο πιο διασκεδαστικό είναι να μαγειρεύουμε σε μια πεντακάθαρη και τακτοποιημένη κουζίνα. Αντί να πλένουμε και τα πιάτα του πρωινού ταυτόχρονα θα βάλουμε όλη μας την έμπνευση και την αγάπη για να μαγειρέψουμε τη νοστιμότερη εκδοχή του φαγητού που ετοιμάζουμε για την οικογένεια μας.

12. Ενισχύεται η διάθεση μας
Τι θα συμβεί αν είμαστε ήδη κουρασμένοι εξαιτίας της δουλειάς και γυρνάμε σπίτι και ανακαλύπτουμε  ότι στο σαλόνι μας επικρατεί το χάος; Ναι, θα αισθανθούμε πιο κουρασμένοι και απογοητευμένοι από πριν. Από την άλλη μεριά τι θα συμβεί στην αντίθετη περίπτωση; Απλά θα καθίσουμε και θα χαλαρώσουμε στον αγαπημένο μας καναπέ έστω για 10 λεπτά και θα έχουμε μια γρήγορη αποσυμπίεση από τα προβλήματα της δουλειάς. Γρήγορο και απλό mood boost!


13. Βελτιώνεται η παραγωγικότητα
Δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθούμε στο γραφείο και να κάνουμε τη δουλειά μας όταν αυτό είναι βρώμικο και ακατάστατο. Αντίστοιχα και στο σπίτι μας είναι αδύνατον να συγκεντρωθούμε σε μια δουλειά όταν γύρω μας γίνεται χαμός. Το γνωστό αφήνω την μια δουλειά και την ξεχνάω γιατί πιάνω κάτι άλλο. Η μόνη λύση είναι η καθαριότητα και η οργάνωση ώστε να ενισχυθεί η ενέργεια μας και να συγκεντρωθούμε στο τρέχον task.

14. Βελτιώνεται η δημιουργικότητα
Όπως και στην παραγωγικότητα (#13) έτσι και στη δημιουργικότητα οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι αισθάνονται πιο επικεντρωμένοι σε ένα έργο παρά σε πολλαπλά crafts. Όταν το σπίτι μας είναι ήδη καθαρό και τακτοποιημένο δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τις δουλειές και θα μπορούμε να επικεντρωθούμε εξ ολοκλήρου στα τρέχοντα και να εμπνευστούμε πολλές ιδέες


15. Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης
Όποτε τελειώνουμε με τη γενική ή ακόμα και μια απλή εβδομαδιαία καθαριότητα αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον εαυτό μας εξαιτίας την ικανότητας μας να αντιμετωπίσουμε τη σκόνη, τα μικρόβια και την ακαταστασία του σπιτιού μας!  Η αυτοεκτίμηση μας θα τονιστεί ακόμα και με το αίσθημα της ευτυχίας επειδή καταφέραμε κάτι σημαντικό και θα ενθαρρυνθούμε να το κάνουμε ξανά στο μέλλον. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ίδιο βέβαια ισχύει για όλα τα μέλη της οικογένειας που συμμετέχουν στο νοικοκυριό του σπιτιού!


16. Βοηθάει στη διαχείριση του θυμού
Είναι υγιές να τινάζουμε τα χαλιά με δύναμη μερικές φορές αντί να τρελαίνουμε το σύντροφό μας και την οικογένεια μας! Βγάζουμε έξω το θυμό μας ενώ ταυτόχρονα βγάζουμε επίσης έξω τη σκόνη και τα βακτηρίδια στο σπίτι σας. Η καθαριότητα είναι ένας παραγωγικός τρόπος για να απαλλαγούμε από τον θυμό και να ξεσπάσουμε. Έτσι μετά από μια διαφωνία ή μια κουραστική μέρα στη δουλειά παίρνουνε το χαρτί κουζίνας και κάνουμε τα τζάμια για να απελευθερωθούμε και να ηρεμήσουμε.


17. Βελτιώνεται η συγκέντρωση
Ένα ακατάστατο, βρώμικο σπίτι μπορεί να αποσπάσει την προσοχή ακόμα και από τον πιο αποφασισμένο άνθρωπο. Χωρίς τεράστιες στοίβες χαρτιών, άπλυτων και με μια δόση μινιμαλισμού (#6) σίγουρα βελτιώνεται η εστίαση και η συγκέντρωση στη δουλειά που κάνουμε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

18. Γινόμαστε πιο φιλόξενοι
Φανταστείτε αν συγγενείς/φίλοι αποφάσιζαν να έρθουν στο σπίτι μας χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και το σπίτι μας είναι αρκετά ακατάστατο και σε βρώμικη κατάσταση. Θα τρέχαμε σίγουρα αρκετά  και θα πούμε και πολλές δικαιολογίες που φυσικά οι δικοί μας άνθρωποι θα καταλάβουν. Το σωστό όμως είναι να μην έρθουμε ποτέ σε αυτή τη θέση με ένα καθαρό σπίτι που θα μας σώσει από κάθε αμήχανη στιγμή ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε την παρέα τον καλεσμένων και να διασκεδάσουμε! 


19. Απώλεια βάρους
Είναι συγκλονιστικό αλλά αληθινό. Μια ελαφριά περίοδος καθαρισμού διάρκειας 25 λεπτών μπορεί να καίει κατά μέσο όρο 100 θερμίδες https://www.sharecare.com/health/calories/how-calories-burn-doing-housework που ποτέ δεν είχαμε συνειδητοποιήσει. Αντί λοιπόν να πάμε σε ένα βαρετό γυμναστήριο ας μείνουμε να γυμναστούμε στο σπίτι ώστε να μας μείνουν και τα αποτελέσματα του κόπου μας. Θα ασκήσουμε όλο μας το σώμα με το ρυθμό που μας βολεύει ακούγοντας την αγαπημένη μας μουσική.

20. Μας παρακινεί να οργανώσουμε και άλλες πτυχές της ζωής μας
Το να καθαρίσουμε, να ταχτοποιήσουμε και να απαλλαγούμε από αυτά που δεν χρειαζόμαστε, ωφελεί την υγεία μας μέσα στο περιβάλλον του σπιτιού μας. Αυτή η νοοτροπία μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλες πτυχές της ζωής μας σε ανθρώπους, στις σπουδές, στο γραφείο, στη δουλειά και γενικότερα στην καθημερινότητα μας.


Πραγματικά οι λόγοι είναι τόσο πολύ και τόσο διαφορετικοί. Σίγουρα πιστεύω ότι βρήκατε κάποιον που σας ταιριάζει έστω για σήμερα και πήρατε ένα μικρό κίνητρο. Αύριο είναι μια άλλη μέρα και θα βρούμε έναν άλλο από τους 20 για να μας ταρακουνήσει!


Καλή εβδομάδα!

22 σχόλια:

  1. Τα βρίσκω όλα πολύ λογικά και εξαιρετικά ενθαρρυντικά! Ας ελπίσουμε να με ξεκουνησουν να κάνω μια γενική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι Μαρία μου! Τα Χριστούγεννα και μόνο που πλησιάζουν με σπρώχνουν στη γενική καθαριότητα όσο δεν πάει!

      Διαγραφή
  2. Μια γενική θα κάνω για τα Χριστούγεννα
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ με εμπνέεις Κατερίνα μου! Καλή (και τακτοποιημένη) εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Έλενα ειδικά η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητα είναι από τα πρώτα στη λίστα μου!

      Διαγραφή
  4. Πιο αληθινά, δεν γίνεται! Πόσο βοηθάει ένα καθαρό και οργανωμένο σπίτι...Τα ίδια ισχύουν και για το χώρο εργασίας, τη σχολική τάξη...Η καθαριότητα (και η οργάνωση-η τάξη) είναι μισή αρχοντιά και ολόκληρη επιστήμη τελικώς χιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχει Πόλα. Ειδικά για το χώρο εργασίας είναι απαραίτητο για την παραγωγικότητα μας. Λες να κάνω θέμα στο μέλλον ειδικότερα και για το γραφείο; Ωραία ιδέα!

      Διαγραφή
  5. Haha I like no. 19 the best. It certainly will help me because I sit in that chair all day working on the computer.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Indeed Mary. After a long day in a chair some cleaning is the best exercise! Of course I would have to add that maybe some outdoor time too would be good, so let's clean the yard!

      Διαγραφή
  6. Κατερίνα μου με ενθαρρύνεις πολύ να κάνω κάποιες δουλειές που όλο αποφεύγω! Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα κίνητρο χρειαζόμαστε όλες Σωτηρία. Δεν είναι μόνο θέμα βαρεμάρας αλλά και έλλειψης χρόνου για τις δουλειές του σπιτιού! Χαίρομαι που σε ξεσήκωσα!

      Διαγραφή
  7. Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω... ειδικά αυτό με το χάσιμο του βάρους. Όταν κάθεσαι την περισσότερη ώρα πίσω από ένα γραφείο είναι ότι καλύτερο λίγη κίνηση στο σπίτι κάνοντας δουλειές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Χριστίνα μου! Πολλές φορές ακόμα και η μαγειρική προσωπικά με βοηθάει πολύ να ξεπιαστώ λιγάκι όταν δουλεύω από το σπίτι! Βέβαια ένα σκούπισμα-σφουγγάρισμα είναι ότι πρέπει για να κάψουμε και μερικές θερμίδες!

      Διαγραφή
  8. γινόμαστε πιο φιλόξενοι.....δεν το ειχα σκεφτει, αλλα όντως! όταν έχουμε ένα τακτοποιημένο σπίτι , είναι πιο πιθανόν να φωναξουμε τους φίλους μας, να το απολαυσουμε παρεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Λίτσα! Πάντα με τραβάει να καλέσω φίλους να χαρούμε το φρεσκο-καθαρισμένο σπίτι μας! Άσε που βολεύει και πολύ για αυτά τα ανεπάντεχα χτυπήματα του κουδουνιού χωρίς να το περιμένεις!

      Διαγραφή
  9. Το 16 και το 20 παρακαλω... νομιζω με έπεισες! βεβαια δεν ήθελες και πολυ για να πω την αληθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με τη διαχείριση θυμού είναι από τα αγαπημένα μου! Ειδικά να σιδερώνω όπως σου έχω ξαναπεί χαχα! Άλλοι σπάνε πράγματα, άλλοι κάνουν γιόγκα και εγώ κάνω το διαλογισμό του σιδερώματος χαχα!

      Διαγραφή
  10. Υπέροχη η παρότρυνσή σου, Κατερίνα μου. Πειράζει όμως εγώ να συνεχίσω να φέρνω καθαρίστρια σπίτι δύο φορές τη βδομάδα? Δεν προλαβαίνω αλλιώς η γυναίκα! Χα, χα. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που να προλάβεις εσύ με τόσα πράγματα που φτιάχνεις! Βέβαια είμαι σίγουρη ότι χωρίς να το καταλαβαίνει όλο και κάτι οργανώνεις και καθαρίζεις στα ενδιάμεσα οπότε βοηθάει!

      Διαγραφή
  11. Κοίτα προσπαθούσα να βρω κάτι που να με παρακινήσει και μέχρι το 18 δε το είχα βρει.. Με το που έγραψες απώλεια βάρους, αυτό ήταν με κέρδισε το καθάρισμα!! χαχαχαχα
    Πάντως αυτό με την γκρίνια και τα νεύρα δε νομίζω να ισχύει και τόσο, γιατί όταν έχεις καθαρίσει και τους βλέπεις να παίρνουν γλυκό, μπισκότο, ψωμί και να τρώνε στο σαλόνι ή χωρίς πιάτο.. εεε μία φωνή και ένα νεύρο θα τα βάλεις!! Οφείλω να ομολογήσω ότι το έχεις μελετήσει πολύ καλά το θέμα και μας δίνεις κίνητρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά Ελεάνα διασκέδασα πάρα πολύ γράφοντας αυτή την ανάρτηση! Έστυψα το μυαλό μου για να βρω τους 20 λόγους και χαίρομαι που βρήκες έστω έναν! Αυτό με τα νεύρα που λες έχει μεγάλη δόση αλήθειας πάντως χαχα!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...