Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

8 Συμβουλές για τη δημιουργία ενός φιλόξενου, άνετου και cozy Σαλονιού




Σας αρέσει να καλείτε συχνά φίλους και συγγενείς στο σπίτι; Σήμερα θα δούμε παρέα πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο έτσι ώστε να νιώθουν οι καλεσμένοι μας ευπρόσδεκτοι! Δεν θα ασχοληθούμε με το τεράστιο θέμα των μεγάλων parties αλλά με τις μικρές συναντήσεις ανθρώπων που χωρούν άνετα να κάτσουν στους καναπέδες μας! Ο σκοπός μας είναι να φτιάξουμε το σαλόνι έτσι ώστε να είναι άνετο, cozy και να εμπνέει κουβεντούλα! Ελάτε λοιπόν να σπάσουμε τον πάγο!










1. Τοποθετήστε τα έπιπλα με σκέψη τους ανθρώπους (και όχι την τηλεόραση!) 
Σκεφτείτε πάντα τους ανθρώπους που θα κάθονται και θα συζητάνε και όχι την τηλεόραση. Οι καλεσμένοι μας τείνουν να είναι πιο κοινωνικοί αν η διάταξη των επίπλων είναι κυκλική. Αν η κυκλική διάταξη δεν ταιριάζει στο χώρο σας, δοκιμάστε τις θέσεις και ελέγξτε αν μπορείτε να δείτε τον υπόλοιπο κόσμο χωρίς να στραβολαιμιάσετε! Έτσι θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι άνετα στην κουβεντούλα παρακολουθώντας αυτόν που μιλάει. 


2. Βάλτε τα καθίσματα αρκετά κοντά. 
Αν είσαστε από τους τυχερούς και έχετε πολύ μεγάλο σαλόνι μπορεί να είναι δελεαστικό το να απλώσετε τα έπιπλα σας στο χώρο. Ωστόσο οι θέσεις που απέχουν πολύ μεταξύ τους δεν έχουν οικεία αίσθηση και οι μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα καθίσματα μερικές φορές παρεμποδίζουν τη συνομιλία. Δεν χρειάζεται να βγάλετε και μέτρο(!) αλλά κανείς δεν θα πρέπει να σκύβει πάνω από το τραπέζι για να ακούσει κάποιον να μιλάει! Σκεφτείτε να βάλετε τα καθίσματα λίγο πιο κοντά για να φτιάξετε πιο φιλική ατμόσφαιρα.


3. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο είδος των καθισμάτων που θα επιλέξετε. 
Εντάξει δε λέω να βγείτε και για ψώνια για νέο καναπέ αλλά δείτε λίγο την υψομετρική διαφορά των καθισμάτων σας. Ποιος δεν αισθάνεται άβολα αν κάθετε σε ένα ψηλό σκαμπό ενώ όλοι οι άλλοι είναι σε ένα χαμηλό καναπέ! Επίσης μια πολύ βαθιά πολυθρόνα μπορεί να είναι τέλεια για χουχούλιασμα αλλά είναι δύσκολο να κάτσει και να σηκωθεί ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας! 


4. Συμπεριλάβετε μερικά cozy στοιχεία, αλλά όχι τόσα που να πνίγεται τους επισκέπτες! 
Σε όλους αρέσει να έχουν στην πλάτη τους ή ακόμα και στην αγκαλιά τους ένα χνουδωτό μαξιλαράκι αλλά πρέπει να σκεφτείτε και την άνεση! Πρέπει πάντα να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να κάτσει κάποιος άνετα διαφορετικά οι θέσεις του καναπέ σας θα είναι πιασμένες από τα διακοσμητικά μαξιλάρια και οι καλεσμένοι σας όρθιοι!




5. Τραπεζάκια στο τετράγωνο.
Πρέπει ο κάθε καλεσμένος να έχει σε σωστή απόσταση κάπου να ακουμπήσει το ποτό του και τα πράγματα του. Οπότε απλώστε στο χώρο βοηθητικά τραπεζάκια κοντά στα καθίσματα ώστε να μην χρειάζεται να γίνει κάποιος τιραμόλας! 

6. Μην εμποδίζετε τη θέα. 
Όπως σε ένα καλό τραπέζι φαγητού έτσι και στο τραπεζάκι του σαλονιού σας δεν θέλετε να έχετε ψηλά βάζα, κεριά και άλλα διακοσμητικά γιατί οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να δουν το πρόσωπο του άλλου. Κρατήστε τη διακόσμηση σε “χαμηλά” επίπεδα ώστε να μπορείτε να βλέπετε άνετα τους συνομιλητές σας.


7. Conversation starter piece of art. 
Αν σας καλούσε κάποιος και καθόσασταν στο σαλόνι της παραπάνω φωτογραφίας, ποιος δεν θα ξεκινούσε κουβεντούλα για τον τεράστιο πίνακα με το άλογο; Εντάξτε λοιπόν στη διακόσμηση σας αυτό το bold αναπάντεχο στοιχείο που θα δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσει η συζήτηση. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο σε διαστάσεις, απλά πρέπει να ξεχωρίζει από την υπόλοιπη διακόσμηση ώστε να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες σας! 

8. Κρατήστε τη μουσική στο σωστό volume. 
Μπορεί να μην έχει να κάνει με τη διάταξη του χώρου, αλλά η δυνατή μουσική θα χαλάσει όλο το mood! Επιλέξτε μια όμορφη lounge μουσική να παίζει στο παρασκήνιο και όχι μια δυνατή upbeat που καλύπτει τις ομιλίες και κουράζει τους καλεσμένους σας! 

Αυτές είναι οι 8 συμβουλές μου! Γενικότερα έχετε στο νου σας να παρακολουθείτε πώς οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούν όταν βρίσκονται στο σαλόνι σας και στη συνέχεια προσπαθήστε να φέρετε το χώρο στα μέτρα τους. Βάλτε τα παραπάνω σε πράξη μαζί με το καλύτερο χαμόγελο του οικοδεσπότη και δείτε τον πάγο να σπάει αμέσως στο επόμενο κάλεσμα στο σπίτι σας! Αν περιμένετε τους φίλους καλοκαιράκια ρίξτε μια ματιά στην ανάρτηση Κάντε τον εξωτερικό σας χώρο έτοιμο για διασκέδαση!


Καλή εβδομάδα!

33 σχόλια:

  1. Αυτό με την τηλεόραση ήταν για μένα πάντα πρόβλημα. Την επόμενη φορά δεν θα το βάλω σαν κριτήριο. Ευχαριστούμε για τα tips.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αν δεν σου βγαίνει Ελευθερία μου να αλλάξεις τη διαρρύθμιση του χώρου σου, μπορείς να βάλεις τύπου screen saver στην τηλεόραση ώστε να δείχνει όμορφες εικόνες! Εννοείται αν έχεις smart tv πάντα!

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλές συμβουλές Κατερινάκι, που παρόλο που είναι αυτονόητες, πολλές από μας επιμένουμε να τις αγνοούμε!
    Φιλιά, καλή Κυριακή! :-*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουλάχιστον εσύ Μαρίνα μου είσαι καλυμμένη με το νέο σου τραπεζάκι γωνία! Οπότε problem solved σε αυτόν τον τομέα!

      Διαγραφή
  3. Χμ έχεις δίκιο! Η τηλεόραση πρωταγωνιστεί στο σαλόνι μου παρόλο που την ανοίγουμε σπάνια. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να βάλω στο κέντρο την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ καλά θα κάνεις Χριστίνα μου! Ειδικά αν σου το επιτρέπει και ο χώρος σου σαν διαρρύθμιση θα είναι τέλεια!

      Διαγραφή
  4. Πολυ χρήσιμες συμβουλες Κατερίνα! εχεις πολυ δικιο γιαυτο με την τηλεόραση δυστυχως όλοι κανουμε το αντιθετο και μερικές φορές την αφήνουμε και ανοιχτη όταν ερχονται φίλοι με αποτέλεσμα να χαλάει η παρέα (γιατι μετα κανείς δε συζητάει!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου Ντίνα μου! Στη χειρότερη αν θες να την έχεις ανοιχτή βάλε ένα μουσικό κανάλι ή κάτι τύπου fashion show όπως έχουν στις καφετέριες! Κάτι ξέρουν αυτοί!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίες συμβουλές και πολύ ωραίες φώτο, Κατερίνα μου!!! Ειδικά, αυτή με το άλογο ... χαχαχα!!! Που να περάσει απαρατήρητο!!! Πολλά φιλιά !!! Καλή σου βδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω γιατί αλλά εμένα πολύ με τράβηξε αυτό το τεράστιο άλογο Ιωάννα μου! Πραγματικά αποτελεί ένα statment κομμάτι στη διακόσμηση!

      Διαγραφή
  6. Πολύ όμορφες συμβουλές και εικόνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Σοφία μου! Πιστεύω να καταφέρεις να υλοποιήσεις μερικές!

      Διαγραφή
  7. Η πρώτη συμβουλή ήταν η καλύτερη... για να ξεκόβουμε λίγο από την τηλεόραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι μπράβο Χριστίνα μου! Πρέπει να ερχόμαστε πιο κοντά! Εκτός βέβαια και αν μιλάμε για αντρική παρέα που μαζεύεται να δει ποδοσφαιρικό αγώνα!

      Διαγραφή
  8. αυτο με το τραπεζακι δεν το εχω κανει,....και δεν ξερω πως μπορω να το διορθωσω κιολας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω να μιλάς για τη διακόσμηση στο τραπεζάκι γιατί αυτό είναι εύκολο κομμάτι! Αν μιλάς για το θέμα του ακουμπάω και φτάνω στο τραπεζάκι, τη λύση Ζηνάκι θα σου δώσουν τα μικρότερα βοηθητικά!

      Διαγραφή
  9. Θα το εφαρμόσω όταν θα έχω σπίτι με σαλόνι, γιατί τώρα είμαστε σε 2 δωμάτια και μένουμε τόσο μακριά από όλους τους φίλους και συγγενείς που σπάνια έχουμε επισκέψεις,δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει Δέσποινα! Βέβαια κατά τη γνώμη μου όλοι οι καλοί χωράνε! Αν θες παρεούλα βρίσκεις τη λύση ακόμα και σε μικρούς χώρους! Βέβαια είστε μακριά από τους δικούς σας οπότε υπομονή!

      Διαγραφή
  10. Μια και μία οι συμβουλές σου! Μου αρέσει ι ιδέα να μην έχουμε κέντρο την τηλεόραση
    και να είναι τα καθίσματα πιο κοντά! Θα τα εφαρμόσω άμεσα !! Πολύ καλές συμβουλές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι! Κάνε τις αλλαγές και θα δεις αμέσως τη διαφορά στην παρέα! Το έχω δοκιμάσει!

      Διαγραφή
  11. Πολύ καλές συμβουλές Κατερίνα μου!! Μου φαίνεται ότι και εμείς δυστυχώς είμαστε θύματα της τηλεόρασης και δεν βρίσκω τρόπο να διορθωθεί λόγω των ανοιγμάτων στους τοίχους. Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες που έχεις επιλέξει!! Φιλάκια πολλά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θάλεια μου μην απογοητεύεσαι γιατί υπάρχουν τρόποι! Μπορείς όπως έγραψα παραπάνω αν η τηλεόραση σου είναι smart να βάλεις να παίζει μουσική ή αν δεν είναι, να επιλέξεις ένα μουσικό κανάλι!

      Διαγραφή
  12. Ευχαριστούμε για τις συμβουλές Κατερινακι!!! Όλες τις ξεχώρισα γιατί είναι εξίσου σημαντικές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχες συμβουλές Κατερίνα! Όταν μεγαλώσουν λίγο ακόμα τα μικρά θέλω να κάνω κι εγώ ανάλογες αλλαγές γιατί τώρα δεν έχουμε γνώμονα την τηλεόραση αλλά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο για παιχνίδι. Πολύ μ'άρεσαν οι φωτό σαν ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το παιχνίδι μέσα στο πρόγραμμα είναι Μαρία μου! Έτσι κι αλλιώς το πιθανότερο είναι οι καλεσμένοι σου σε αυτή τη φάση να θέλουν και αυτοί το χώρο τους για παιχνίδι!

      Διαγραφή
  14. Την τηλεόραση εγώ την έβγαλα κατ' αρχήν από το δωμάτιό μας. Το θεωρώ εγκληματικό να έχει ένα ζευγάρι τηλεόραση στο δωμάτιο. Στο παιδί ούτε καν. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Τώρα με το σαλόνι που λες με βάζεις σε δίλημμα.Έτσι κι αλλιώς είναι διακοσμητική σε μας. Άντε καμιά ταινία στο τσακίρ κέφι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Πωλίνα μου! Και εγώ δεν συμφωνώ καθόλου με την τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο και ποτέ δεν είχα! Στο σαλόνι μην τη βγάλεις απλά να μην είναι το κέντρο του χώρου με όλα τα έπιπλα στραμμένα προς αυτή!

      Διαγραφή
  15. Πολύ χρήσιμα τα tips για τη διαμόρφωση του σαλονιού μας, ωστε να είναι πιο άνετο και λειτουργικό! Πολλές φορές ξεχνάμε την άνεση των καλεσμένων και σκεφτόμαστε μόνο τη διακόσμηση... Ευχαριστύμε για τις συμβουλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Φωτεινή! Πόσες φορές μας έχει τύχει σε σπίτι που είμαστε καλεσμένοι να μην έχουμε κάπου κοντά να ακουμπήσουμε το ποτήρι μας!Ας ξεκινήσουμε σιγά σιγά τουλάχιστον από τη διαμόρφωση για να γίνουν όλα πιο πρακτικά!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...