Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Προστατέψτε το Wi-Fi σας!





Η ασφάλεια του ασύρματου δικτύου μας αφορά όλους. Χρήστες και ιδιοκτήτες. Τι θα λέγατε αν ο γείτονας σας χρησιμοποιούσε το δικό σας internet ώστε να ανεβάζει κακόβουλο υλικό στο internet; Αν κάποιος χρησιμοποιούσε το δίκτυο του μαγαζιού σας για να “κλέβει” τα τραπεζικά στοιχεία των χρηστών του; Πάμε να δούμε 6 απλά βήματα για να κάνουμε πιο ασφαλές το ασύρματο δίκτυο μας.











1. Αλλάξτε τους εργοστασιακούς κωδικούς του Router.





Συνήθως ο κωδικός που επιτρέπει τη σύνδεση στο μενού του router γράφεται σε ένα αυτοκόλλητο κολλημένο πάνω στη συσκευή στο κάτω ή στο πλαϊνό μέρος. Το username είναι συνήθως admin ή administrator. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι router που δεν έχουν καν κωδικό! Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε τον κωδικό (password) με κάτι δικό σας. Όσο πιο πολύπλοκο τόσο πιο ασφαλές αλλά προσοχή να το σημειώσετε για να το θυμόσαστε.


2. Αλλάξτε το όνομα του ασύρματου δικτύου σας (SSID).


Μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό βήμα στην ασφάλεια του δικτύου αλλά αποτελεί best practice. Βάλτε ένα όνομα που να ξεχωρίζει και να σας χαρακτηρίζει. Έτσι όταν θα σας ρωτήσει ένας επισκέπτης για το ασύρματο σας δεν θα απαντήσετε με το «Είναι το OTE876GHG” αλλά “Είναι το PowerRangers”!


3. Αλλάξτε τον κωδικό εισόδου στο ασύρματο δίκτυο και τον τύπο του (Authentication Type & Encryption).


Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Κανόνας πρώτος και απαράβατος δεν έχουμε ελεύθερο δίκτυο. Κανόνας δεύτερος και απαράβατος δεν χρησιμοποιούμε το WEP ως Authentication Type μιας και έχει ήδη “σπάσει” (μέχρι και εγώ μπορώ να βρω τον κωδικό σας!). Οπότε επιλέγουμε ως Authentication Type το WPA2. Μπορείτε να επιλέξετε και το WPA αλλά τα νέα πρωτόκολλα των συσκευών n και ac χρησιμοποιούν αποκλειστικά το WPA2 οπότε αν έχετε το σκέτο WPA η συσκευή σας θα αναγκαστεί να λειτουργήσει σε κάποιο προηγούμενο πρωτόκολλο πχ b ή g με αποτέλεσμα την μικρότερη ταχύτητα επικοινωνίας. Το ίδιο ισχύει και για το Encryption οπότε για μέγιστες ταχύτητες επιλέξτε το AES έναντι του TKIP. 


Για την επιλογή του κωδικού ή Pre-Shared Key ισχύει και εδώ ο κανόνας όσο πιο πολύπλοκο τόσο πιο ασφαλές. Εννοείται ότι πάντα αλλάζουμε αυτό που γράφει το αυτοκόλλητο της συσκευής. Για εγκυκλοπαιδική γνώση σας ενημερώνω ότι για να “σπάσει” το WPA χρησιμοποιούνται τεράστιες βιβλιοθήκες λέξεων και συνδυασμών. Παράδειγμα αν έχετε ένα κωδικό με 8 νούμερα, οι πιθανοί συνδυασμοί είναι 10 στην 8η και ένα σχετικά μοντέρνο pc μπορεί να το βρει σε σχεδόν 24 ώρες. Επιλέξτε συνδυασμό μικρών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων.


4. Ενεργοποιήστε το firewall του Router.


Συνήθως είναι από default ενεργοποιημένο αλλά κάντε ένα check.


5. Μειώστε το σήμα και την εμβέλεια του δικτύου σας.

Το ξέρω ότι οι συνηθισμένοι routers που δίνουν οι πάροχοι δεν έχουν παρά προβλήματα στην ένταση του σήματος αλλά ελέγξτε και κάντε τις αλλαγές σας. Δεν είναι ανάγκη ο επίδοξος “κλέφτης” γείτονας να πιάνει το δίκτυο σας καμπάνα!


6. Social Engineering.


Το social engineering είναι μια μοναδική τεχνική με την οποία ο επίδοξος “κλέφτης” θα ζητήσει το password σας χωρίς καν να το καταλάβετε. Σκεφτείτε ως παράδειγμα να έχετε για κωδικό το κινητό σας ή τη χρονολογία γέννησης του παιδιού σας! Εντάξει λίγο παρατραβηγμένο αλλά δεν είναι κακό να έχετε το νου σας ποιος είναι σπίτι σας και του λέτε τον κωδικό σας. Αν έχετε σκοπό να κάνετε party αλλάξτε προσωρινά τον κωδικό σας με party2016 και μετά ξαναβάλτε τον κανονικό σας. Άσε που να εξηγείς στη μαμά σου τώρα να πατήσει τον κωδικό Hsdkf@89778!!k@JHG. Ιδανικά κάποιοι πιο επαγγελματικοί router έχουν τη δυνατότητα για δημιουργία guest δικτύου!



Καλά όλα αυτά θα μου πείτε αλλά αν έχω καφετέρια ή εστιατόριο πως θα προστατεύω το δίκτυο μου και τους πελάτες μου; Φυσικά και υπάρχουν λύσεις με επαγγελματικά μηχανήματα και ειδικούς κανόνες. Συμβουλή μου προς τους χρήστες είναι να προσέχετε που συνδέεστε και τι μοιράζεστε σε τέτοια δίκτυα. Εξάλλου οι routers που δίνουν οι πάροχοι λέγονται οικιακοί για κάποιο λόγο! 

Τα print screen έγιναν σε ένα router του ΟΤΕ αλλά δεν είναι δύσκολο να βρείτε τις αντίστοιχες ρυθμίσεις σε οποιονδήποτε router. Stay secured και περιμένω με αγωνία τις ερωτήσεις σας!


Καλή εβδομάδα!

30 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμο!Να δω πότε θα πείσω τον άντρα μου να ασχοληθεί, γιατί αυτά είναι δική του αρμοδιότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανόνισε το Δέσποινα το συντομότερο και κάντε έναν έλεγχο στις ρυθμίσεις ασφαλείας του ασύρματου δικτύου σας!

      Διαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμη και διαφωτιστική η ανάρτησή σου Κατερινάκι μου! Κι εγώ όπως και η Δέσποινα θα την προωθήσω στον άντρα μου, για να ασχοληθεί καταλλήλως... ;-)
    Φιλιά, καλή σου εβδομάδα!!!
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ότι βλέπω η τεχνολογία πάει στον άντρα του νοικοκυριού χιχι! Προωθήστε καταλλήλως λοιπόν για να είσαστε σίγουρες!

      Διαγραφή
  3. Ποτέ δεν το είχα σκεφτεί ότι μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί το δικό σου για κακόβουλες ενέργειες. Αν και παίρνω καμιά φορά από του γείτονα (εν γνώσει του φυσικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνηθίζεται πολύ Μαρία μου! Αν υπάρξει πρόβλημα θα καταφέρεις να αποδείξεις βέβαια ότι δεν ήσουν εσύ αλλά θα μπλέξεις σίγουρα.

      Διαγραφή
  4. Εχουμε τύχει θύματα κλοπής δικτύου κι ευτυχώς ο άντρας μου το αντελήφθη εγκαίρως. Θα του προωθήσω την ανάρτησή σου καλού-κακού. Ευχαριστούμε Κατερίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ Τόνια μου ελπίζω να μην σας δημιούργησαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα! Κάντε έναν έλεγχο των ρυθμίσεων καλού κακού!

      Διαγραφή
  5. Μπράβο βρε Κατερίνα που τα έγραψες και έχουμε τυφλοσούρτη! Εμάς μας το έφτιαξε ειδικός στα δίκτυα και φίλος και τα έχει κάνει όπως τα λες, αλλά είναι πάντα χρήσιμο να είναι κάπου γραμμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι Μάρω μου! Έτσι να έχουμε και εμείς δουλίτσα χιχιχι! Είμαι σίγουρη ότι θα είσαστε καλυμμένοι από όλες τις πλευρές!

      Διαγραφή
  6. Από τις πιο χρήσιμες αναρτήσεις Κατερινάκι!!! Εγώ πάντως το βράδυ θα έχω δουλίτσα απ' ότι φαίνεται!!!Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ Κική μου που σου άρεσε! Ότι επιπλέον χρειαστείς για το θέμα, θα χαρώ πολύ να σε βοηθήσω!

      Διαγραφή
  7. Πραγματικά χρήσιμη ανάρτηση για όσους δε γνωρίζουν πως να προστατευτούν!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Εύη μου! Ελπίζω να σου φανούν χρήσιμες οι πληροφορίες!

      Διαγραφή
  8. Το διάβασα, κατάλαβα ελάχιστα αλλά έσκασα στα γέλια με τους PowerRangers! Που τους θυμήθηκες, ακόμα παιζουν στην τηλεόραση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ότι ξέρω δεν παίζονται πλέον αλλά ήταν αγαπημένο μου παιδικό χιχιχι! Πλάκα πλάκα το πιο ωραίο που μου έχει ζητήσει πελάτης για όνομα είναι Ovelix χιχιχι!

      Διαγραφή
  9. PowerRangers? Ακόμη γελάω... Ωστόσο, έχεις πάρα πολύ δίκιο και πολύ χρήσιμη ανάρτηση. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι να έχει ένα στυλ και το ασύρματο δίκτυο χιχιχι! Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση Γεωργία μου!

      Διαγραφή
  10. Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου Κατερίνα... έχεις δίκιο παρά το ότι γέλασα πολύ!!!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευτυχώς τα έχει αναλάβει όλα αυτά ο Γιαννης και έτσι φεύγω από την ευθύνη αυτή αλλά και πάλι μου ανοίγεις τα μάτια να ξέρω τι γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνε μία κοινοποίηση του οδηγού για καλό και κακό Μαρία μου για να είσαι σίγουρη! Αν και από ότι καταλαβαίνω είσαι μια χαρά με το Γιάννη!

      Διαγραφή
  12. Έντάξει , οκ εγώ θα σε φέρω να μου το φτιάξεις χαχαχα. Είσαι άψοχη κούκλα!Δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν αυτές οι επιλογές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποτε θες Λίλια αν και δε σε φοβάμαι εσένα θα τα καταφέρεις μια χαρά να τα φτιάξεις όλα όπως πρέπει!

      Διαγραφή
  13. Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες Γιώτα μου! Χαίρομαι πολύ που σου φάνηκε χρήσιμος ο οδηγός!

      Διαγραφή
  14. για να μπούμε στους πίνακες αυτούς πού πατάμε;Δεν γνωρίζω καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφτασα! Λοιπόν, ανοίγεις έναν browser σαν αυτό που με διαβάζεις τώρα και πατάς τη διεύθυνση του router (συνήθως 192.168.1.1) στη γραμμή διευθύνσεων (εκεί που λέει πχ www.google.gr). Αν δεν τα καταφέρεις να βρεις τη διεύθυνση του router πες μου να σου πω περισσότερα!

      Διαγραφή
  15. Μα πώς μου είχε ξεφύγει αυτό! Εξαιρετικά χρήσιμο! θα το κάνω και θα σου πω τα αποτελεσματα. Ευχαριστώ πολύ Κατερινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι Λαμπρινή μου! Κάνε τα βήματα και ότι βοήθεια χρειαστείς εδώ είμαι!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...