Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Υγιεινά μίνι muffins με μπανάνα και μύρτιλα





Σήμερα θα φτιάξουμε παρέα ένα γλυκάκι χωρίς τύψεις και αρκετά υγιεινό χωρίς καθόλου ζάχαρη. Οποιοδήποτε μούρο και αν διαλέξετε ταιριάζει υπέροχα αλλά τα μύρτιλα το απογειώνουν. Πάμε να δούμε παρέα πως θα φτιάξουμε σπιτικά και υγιεινά μίνι muffins με μπανάνα και μύρτιλα.


Για 6-8 μίνι muffins θα χρειαστούμε:
1κγ baking powder
1/2κγ μαγειρική σόδα
1/2 κούπα βρώμη
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4-5κγ μέλι
1κσ φυστικοβούτυρο
1 ώριμη μπανάνα
1 τσιμπιά αλάτι
15 μύρτιλα


Όλα γίνονται μέσα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή στον πολυκόφτη (multi) ώστε να γλυτώσουμε το πλύσιμο. Ξεκινάμε βάζοντας το αλεύρι, τη βρώμη και το αλάτι ώστε να γίνουν πούδρα. Για τους πιο γενναίους μπορείτε να αντικαταστήσετε περισσότερη ποσότητα αλευριού με βρώμη. Προσωπικά το έχω δοκιμάσει μόνο στην αναλογία μισό μισό.


Στη συνέχεια προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα μύρτιλα και συνεχίζουμε. Με τις 4-5 κουταλιές της σούπας μέλι που σας έχω γράψει, το αποτέλεσμα στη γεύση είναι σχεδόν σαν γλυκό ψωμάκι, οπότε και εδώ μπορείτε να πειραματιστείτε αν τα θέλετε πιο γλυκά.


Τέλος προσθέτουμε και τα μύριλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Τα μύρτιλα έχουν μια ελαφριά υπόξινη γεύση και είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και E, β-καροτίνη και πολυφαινόλες, όλες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που κάνουν καλό στον οργανισμό μας.


Μοιράζουμε σε φορμάκια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Αν δεν έχετε φορμάκια σιλικόνης βάλτε τα ειδικά χαρτάκια ή αλλιώς φροντίστε μην σας κολλήσουν γιατί δεν έχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά εκτός από το φυστικοβούτυρο.




Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά σε μία σχάρα και απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις μιας και είναι εντελώς vegan χωρίς ούτε καν γαλακτοκομικά.


Η συνταγή φυσικά σηκώνει πειράματα ανάλογα με τις γεύσεις σας. Από περισσότερο μέλι, καθόλου αλεύρι, μέχρι και άλλα πρόσθετα όπως σταγόνες σοκολάτας, ξηρούς καρπούς και άλλα πολλά.


Μετά από διάφορους γευστικούς πειραματισμούς κατέληξα σε αυτό το συνδυασμό υλικών και τα αγάπησα στο πρωινό μου συνοδευμένα με λίγο γιαουρτάκι και απολαυστικό καφεδάκι. Περιμένω τις ιδέες σας αν τα φτιάξετε κάπως διαφορετικά.


Καλή εβδομάδα!

13 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ. Θα χαρώ πολύ να τα δοκιμάσεις. Λερώνεις σχεδόν μόνο ένα σκεύος και είναι έτοιμα.

      Διαγραφή
  2. Ωραία η συνταγή αλλά τα μύρτιλα που τα βρίσκουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα σε δυσκολεύουν Νατάσσα μπορείς να τα αντικαταστήσεις με άλλο φρούτο ή ακόμα και με μερικές σταγόνες σοκολάτας για περισσότερη γλύκα.

      Διαγραφή
  3. Katerina this is a great recipe. I am so happy that I get to have blueberries all the time now. When we were in Greece they were hard to come by but now... I am in blueberry heaven!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Indeed Mary. Blueberries are kind of hard to find in Greece but here in the UK you can buy them everywhere. They are so yummy and good for us!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία και υγιεινή συνταγή, αφού είναι και vegan θα δοκιμαστεί σίγουρα!! Τα μύρτιλα μόνο μου λείπουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάλε όποιο φρούτο σου αρέσει. Αν τα θες γλυκά επέλεξε και το αντίστοιχο φρούτο. Άμα έχει και λίγο τσαχπίνικο χρώμα ακόμα καλύτερα για να χορτάσει και το μάτι. Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ.

      Διαγραφή
  5. Αχ να είχα βρει τη συνταγή σου πριν να ξεκινήσω διατροφή...Φαίνονται υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός αν κάνεις κάτι πολύ αυστηρό δεν νομίζω να σου χαλάσει τη διατροφή μιας και δεν έχουν καθόλου ζάχαρη. Καλή δύναμη!

      Διαγραφή
  6. Φαίνονται υπέροχα! Γεια στα χέρια σου Κατερίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...