Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

5 λόγοι που η κρεβατοκάμαρα εμποδίζει τον ύπνο μας





Ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία μας και την ψυχική μας ηρεμία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι όμως δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν και  επιπλέον ξυπνάνε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η κρεβατοκάμαρα μας μπορεί να μας κρατάει ξύπνιους και να μας εμποδίζει από το να απολαύσουμε μια νύχτα απόλυτης ξεκούρασης;








Ελάτε να δούμε παρέα 5 συνηθισμένους λόγους που η κρεβατοκάμαρα μας κρατάει ξύπνιους και τι μπορούμε να κάνουμε και να προσέξουμε για να καταφέρουμε να κοιμηθούμε και να συνεχίσουμε να κοιμάστε όλη τη νύχτα.


#1: Φως
Το δωμάτιό μας είναι πολύ φωτεινό το βράδυ; Το φως μπορεί να έρχεται από έξω ή ακόμα και από μία ανοιχτή τηλεόραση ή και από ένα φωτεινό ξυπνητήρι. Το θέμα είναι ότι οποιοδήποτε φως μπορεί να ξεγελάσει το σώμα μας ότι δεν είναι η σωστή ώρα για ύπνο.

Τι κάνουμε: Προτιμάμε πραγματικά σκοτεινές κουρτίνες για να απαλλαγούμε από τα φώτα του δρόμου. Επίσης εννοείται ότι κλείνουμε ή απομακρύνουμε από το δωμάτιο όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και οτιδήποτε άλλο εκπέμπει φως. Σημαντικό επίσης είναι να μειώσουμε αισθητά τη φωτεινότητα του χώρου που βρισκόμαστε πριν πάμε για ύπνο ώστε να βοηθήσουμε τη ομαλή μετάβαση.


#2: Θερμοκρασία
Κάποιες νύχτες αισθανόμαστε πολύ ζεστοί, και άλλες φορές κρυώνουμε. Για την σωστή κατάσταση χαλάρωσης ώστε να μας πάρει ο ύπνος, πρέπει να είμαστε σε ηρεμία. Η θερμοκρασία του σώματος όταν κοιμόμαστε μειώνεται οπότε αν η θερμοκρασία του δωματίου είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή ο εσωτερικός μας θερμοστάτης μπερδεύεται και εμείς κάνουμε ανήσυχο ύπνο.

Τι κάνουμε: Η ιδανική θερμοκρασία είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο οπότε με λίγο πειραματισμό μπορούμε να βρούμε τι είναι καλύτερο για τον ύπνο μας. Ξεκινήστε από δροσερό χώρο και προσθέστε κουβέρτες για να φτάσετε στο επιθυμητό για εσάς αποτέλεσμα. Επίσης το υλικό του στρώματος και των μαξιλαριών πολλές φορές παίζει σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα για τον Ελληνικό καύσωνα. Διαβάστε και την ανάρτηση Χωρίς air-condition [tips δροσιάς].


#3: Θόρυβος
Εντάξει το άδειασμα των σκουπιδιών από τα απορριμματοφόρα είναι αδύνατο να αγνοηθεί. Όταν όμως έχει πολύ ησυχία ο παραμικρός ήχος μπορεί να φτάσει σε επικές διαστάσεις. Το βασανιστήριο της σταγόνας και το τικ τακ από το ρολόι μπορούν να καταστρέψουν την ηρεμία που χρειαζόμαστε για να αποκοιμηθούμε. 

Τι κάνουμε: Εάν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο φυσικά ωτοασπίδες. Υπάρχουν τώρα τελευταία και πολύ καλές λύσεις με εφαρμογές λευκού θορύβου που υπόσχονται ότι πνιγούν τυχόν θορύβους που παραβιάζουν τον κύκλο REM. Αν είναι τα πράγματα είναι αρκετά άσχημα απομακρυνθείτε όσο γίνεται από τον θόρυβο είτε μετακινώντας το κρεβάτι σας σε άλλο τοίχο για να μειώσετε τους θορύβους του γείτονά, ή εάν έχετε την επιλογή δοκιμάστε να αλλάξετε τελείως την κρεβατοκάμαρά σας σε ένα άλλο δωμάτιο. Διαβάστε και την ανάρτηση Διαμορφώνοντας τα έπιπλα στην κρεβατοκάμαρα [tips].




# 4: Στρώμα
Μεγάλο κεφάλαιο το στρώμα και πολύ προσωπική υπόθεση με μεγάλο κόστος. Το θέμα είναι να έχουμε ένα υγιές, άνετο και υποστηρικτικό στρώμα ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Τι κάνουμε: Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και δοκιμάζουμε. Αφού όμως κάνουμε την επιλογή μας δεν ξεχνάμε να γυρνάμε το στρώμα όσο συχνά πρέπει διαγώνια κατά προτίμηση, δηλαδή το πάνω κάτω και το κεφάλι με τα πόδια.


#5 Αλλεργίες
Μυτούλα που τρέχει κατά τη διάρκεια της νύχτας; Οι εποχικές αλλεργίες είναι ένα μεγάλο θέμα, αλλά τα ακάρεα σκόνης που ζούνε στην κρεβατοκάμαρα μας είναι μαζί μας όλο το χρόνο. Το κρεβάτι μας είναι το καλύτερο σπίτι για αυτά τα μικρά πλάσματα που αγαπάνε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μας.

Τι κάνουμε: Σκουπίζουμε και καθαρίζουμε καλά το δωμάτιό μας (Spring Cleaning: Κρεβατοκάμαρα), αερίζουμε καθημερινά και αλλάζουμε τα σεντόνια μας όσο συχνά πρέπει. Αποφεύγουμε τα μαλακτικά και τα απορρυπαντικά με έντονα αρώματα και ιδανικά χρησιμοποιούμε υποαλλεργικό υπόστρωμα και μαξιλάρια. Αν σας ταλαιπωρούν οι αλλεργίες διαβάστε την ανάρτηση 12 Συμβουλές για τη μείωση των αλλεργιογόνων στο σπίτι σας!


Ποια είναι τα δικά σας κόλπα στη διαρρύθμιση της κρεβατοκάμαρας που σας βοηθάνε για έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο;


Καλή εβδομάδα!

10 σχόλια:

  1. Ωραιότατες οι προτάσεις σου, Κατερίνα μου. Θα πρόσθετα όμως και το μαξιλάρι. Γιατί αν το μαξιλάρι δε βολεύει, άντε να κοιμηθείς. Καλή 25η Μαρτίου, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έχεις απόλυτο δίκιο. Πως μου ξέφυγε αυτό! Πολύ σημαντικό και το μαξιλάρι, ειδικά μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.

      Διαγραφή
  2. All of these are so spot on Katerina. I had a big problem with the lights from the modem in my bedroom and had to put a big box on top of it to diminish the light. Now I sleep better than a baby!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι τόσο κουρασμένη όταν φτάνω στο κρεβάτι που πραγματικά κοιμάμαι αμέσως... φυσικά έχω βάλει blackout κουρτίνες κι έχω επενδύσει σε στρώμα και μαξιλάρια που με βολεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι καλύτερο Χριστίνα. Πάει να πει ότι το ρολόι του οργανισμού σου δουλεύει σωστά και η κούραση της ημέρας σου φέρνει έναν ήρεμο και χαλαρό ύπνο!

      Διαγραφή
  5. Πολύ καλές οι συμβουλές σου Κατερίνα μου! Αυτό με το στρώμα είναι πολύ σημαντικό και δυστυχώς το δικό μας έχει χαλάσει λίγο και δυσκολεύει τον ύπνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι μεγάλο θέμα το στρώμα και μεγάλη επένδυση Θάλεια μου. Δοκίμασε να το γυρίσεις μήπως καλυτερέψει λίγο η κατάσταση.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...