Οι αρχές του μινιμαλισμού που υιοθετεί ο καθένας μας και το κάθε νοικοκυριό είναι αυτές που μας ταιριάζουν και μας ικανοποιούν. Δεν έχουν όλα να κάνουν με το ξεκαθάρισμα και την ταχτοποίηση αλλά με την αξία των αντικειμένων, των στιγμών ακόμα και των ανθρώπων.
Το να ψάξω να βρω τη χαρά στα πράγματα που με περιβάλλουν είναι κουραστικό και πολλές φορές αυθυποβαλλόμαστε για ακραίες αποφάσεις ανάλογα με τη φάση της ζωής μας. Για το Κυριακή στο σπίτι ο μινιμαλισμός έχει να κάνει με την απλοποίηση και την αποφυγή σπατάλης σε κάθε της μορφή. Και όλα ξεκινούν από το τι μπαίνει μέσα από την πόρτα μας.
Οι 7 ερωτήσεις για τα “εισερχόμενα” στο Κυριακή στο σπίτι είναι:
1. Το χρειάζομαι;
2. Μου προκαλεί ενδιαφέρον;
3. Θα το χρησιμοποιήσω/φάω πριν χαλάσει;
4. Υπάρχει η θέση του;
5. Έχω χρόνο να ασχοληθώ μαζί του;
6. Πόση ενέργεια και κόπο χρειάζομαι για να το συντηρήσω;
7. Πόσο κόστος χρειάζεται για να το λειτουργήσω/συντηρήσω;
Για τα πράγματα που υπάρχουν ήδη στο σπίτι μας το θέμα είναι διαφορετικό. Όλα αυτά που υπάρχουν μέσα δεν έχουν περάσει απαραίτητα από τον έλεγχο των “εισερχομένων” ή οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις δεν είναι ίδιες σε κάθε φάση της ζωή μας. Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες τύπου “spark joy” αλλά είμαι της πρακτικής σχολής των 90 ημερών. Δηλαδή αν κάτι δεν έχει χρησιμοποιηθεί στις τελευταίες 90 ημέρες μπορεί να φύγει και να βρει αλλού τον σκοπό του.
Οι 7 ερωτήσεις για τα “εξερχόμενα” στο Κυριακή στο σπίτι είναι:
1. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σήμερα;
2. Είναι βαρετό;
3. Πραγματοποίησε το σκοπό του;
4. Υπάρχει πιο πρακτική ή αξιόλογη λύση αυτή τη στιγμή;
5. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα από κάποιον άλλο;
6. Αξίζει τον χώρο που πιάνει;
7. Αν μετακόμιζα σήμερα θα το έπαιρνα μαζί μου;
Ο σκοπός του μινιμαλισμού είναι να μας ελευθερώσει και όχι να μας επιβάλλει αριθμητικούς κανόνες. Δεν δίνουν χαρά όλα τα αντικείμενα και δεν έχουν όλα κρυμμένες ιστορίες από πίσω. Μερικές φορές οι πετσέτες είναι απλά πετσέτες και τις χρειαζόμαστε να υπάρχουν. Τώρα αν θέλουμε 5 ή 20 είναι άλλο θέμα που βρίσκει την απάντηση του κάπου στις παραπάνω ερωτήσεις.
Εσείς θα μπορούσατε να ζήσετε με 100 μόνο αντικείμενα;
Καλή εβδομάδα!
Ωραία ανάρτηση Κατερίνα και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Ο μινιμαλισμός πρέπει να υιοθετείται και να προσαρμόζεται με βάση τις ανάγκες που έχει ο καθένας... Εξάλλου οι κανόνες είναι για να σπάνε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ήξερα ότι εσύ θα με καταλάβεις. Πρέπει πραγματικά ο καθένας να δει και να εφαρμόσει ότι χρειάζεται ανάλογα με τις ανάγκες του.
ΔιαγραφήΠαρα πολυ ωραία ανάρτηση! Θα χρησιμοποιήσω τις ερωτήσεις για να βρουν και τα δικά μου πράγματα τον χώρο, τον σκοπό που τους αξίζει Καλη σου μερα, φιλη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σου αρέσει. Θα δεις ότι αν βλέπεις ειδικά τι μπαίνει στο σπίτι σου, σιγά σιγά όλα θα βρουν το δρόμο τους και θα μπουν σε μία σειρά.
ΔιαγραφήΠολύ ωραίο θέμα Κατερίνα μου με βρίσκεις σύμφωνη. Εγω χρησιμοποιώ το σπαρκ τζοι όταν αγοράζω πράγματα πια. ΑΝ δεν νιωθω αυτό το συναίσθημα δεν το αγοράζω. Πάντως έχοντας δαπανήσει ώρες ολόκληρες οργανώντας πράγματα που δε χρησιμοποιούμε , θέλω να επενδύσω και εγω σε αυτή τη νοοτροπία του μινιμαλισμού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρά είσαι Λαμπρινή μου. Σίγουρα το εσωτερικό του σπιτιού σου πρέπει να είναι σε άψογη κατάσταση οπότε πολύ καλά κάνεις και ξεκινάς να κοιτάς και να σκέφτεσαι τι νέο θα μπει μέσα.
ΔιαγραφήGreat post Katerina we all need to take stock of our belongings to see if they do in fact serve a purpose and not just take up space.
ΑπάντησηΔιαγραφήIndeed Mary but as you know this is a difficult and time consuming exercise. I've decided to start thinking twice of what comes in in order to eliminate the clutter.
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σου αρέσει Μαρία Έλενα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χρήσιμες συμβουλές. Περιμένουμε κι άλλες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Στέλλα μου. Καλωσόρισες στην παρέα του Κυριακή στο σπίτι. Έρχονται και άλλα όμορφα πράγματα και ενδιαφέρουσες αναρτήσεις.
ΔιαγραφήΔίκιο έχεις Κατερίνα μου για τον μινιμαλισμό.Δεν χρειαζόμαστε όλα τα αντικείμενα του σπιτιού, το ζήτημα είναι ότι δεν μπορώ να τα αποχωριστώ. Το καλό είναι ότι δεν αγοράζω καινούρια αντικείμενα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ άμα τα χρειάζεσαι και απαντάς στις ερωτήσεις των "εξερχομένων" γιατί να τα αποχωριστείς; Είπαμε χρησιμοποιούμε το σύστημα που μας ταιριάζει και δεν υπάρχει λόγος για αυστηρούς κανόνες. Μια χαρά είσαι!
Διαγραφή