Κυριακή 5 Μαΐου 2019

5 θετικά κι 1 αρνητικό του μινιμαλισμού [Guest post by Κόκκινη Καμέλια]






Ο μινιμαλισμός, η απλοποίηση της ζωής και η προσέγγιση του να έχουμε λιγότερα είναι μια κοσμοθεωρία που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι την υιοθετούν και, ειδικά μετά το ντοκιμαντέρ της Μαρί Κόντο στο Netflix, έγινε ευρέως γνωστός και στην Ελλάδα.






Σε συνέχεια της ανάρτησης Οι αρχές του μινιμαλισμού του Κυριακή στο σπίτι, σήμερα έχουμε καλεσμένη την Μαρία από το blog Η Κόκκινη Καμέλια ως πλέον ειδική στο θέμα του μινιμαλισμού μιας και το μότο της είναι ότι "Το μυστικό είναι στην απλότητα". Μετά τον πρόλογο που μας έκανε στην εισαγωγή, σας αφήνω στα χέρια της για να μας πει 5 θετικά κι 1 αρνητικό του μινιμαλισμού.



Τι μπορεί να αποκομίσει κανείς από το μινιμαλισμό; Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά τού να γίνει κανείς μινιμαλιστής; Θα σας μιλήσω για το ποια είναι για μένα τα 5 θετικά και το 1 αρνητικό χαρακτηριστικό του μινιμαλισμού.
  
1. Οικονομία στα χρήματα.
Αυτή η πτυχή του μινιμαλισμού είναι πάρα πολύ σημαντική, ίσως η σημαντικότερη, και δύσκολα μπορεί να την αγνοήσει κανείς. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται όχι μόνο η χώρα μας, αλλά και πολλές άλλες χώρες του κόσμου, είναι ένα από τα πρωταρχικά προβλήματα των νοικοκυριών. Η οικονομία στα χρήματα είναι κάτι που όλοι θα θέλαμε να βάλουμε σε εφαρμογή κάποτε, αλλά συνήθως αναβάλλουμε. Ακολουθώντας τις αρχές του μινιμαλισμού και αγοράζοντας μόνο τα πράγματα που όντως χρειαζόμαστε, γλιτώνουμε τα περιττά έξοδα. Ακόμη, ακριβώς επειδή ωθούμαστε να κάνουμε αγορές σπανιότερα, φροντίζουμε να επενδύσουμε σε αντικείμενα καλής ποιότητας. Αυτά τα αντικείμενα, μπορεί να είναι κάπως ακριβότερα στην πρώτη αγορά τους, έχουν όμως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και έτσι δεν καταλήγουμε να σπαταλάμε χρήματα σε φθηνά πράγματα που τελικά είναι ακριβά, επειδή χρειάζονται συντομότερα επιδιόρθωση ή αντικατάσταση. Ο μινιμαλισμός, δηλαδή, μας βοηθάει να κάνουμε καλύτερες και πιο συνετές επιλογές στις αγορές μας, ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των αντικειμένων σε αναλογία με την τιμή τους.


2. Κάνει καλό στο περιβάλλον.
Η επιθυμία να έχουμε διαρκώς περισσότερα και να αγοράζουμε συνεχώς κάτι καινούργιο, τροφοδοτεί τον υπερκαταναλωτισμό. Εκτός από τη σπατάλη χρημάτων, που αναφέρθηκε νωρίτερα, η συνήθεια αυτή επιβαρύνει το περιβάλλον. Η ταχύτητα με την οποία λειτουργούν οι παγκόσμιες βιομηχανίες με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς και τα απόβλητα που, ως συνέπεια αυτών, παράγονται, καταλήγουν στο περιβάλλον. Τι θα γινόταν αν επιβραδύναμε όλοι τους ρυθμούς με τους οποίους παράγουμε σκουπίδια; Αν αγοράζαμε λιγότερα πράγματα που θα φτάσουν αργά ή γρήγορα σε έναν κάδο απορριμμάτων αχρησιμοποίητα ή ελάχιστα χρησιμοποιημένα; Αν φροντίζαμε να παίρνουμε πράγματα από δεύτερο χέρι και αντίστοιχα να τα δωρίζουμε ή να τα διαθέτουμε για χρήση αλλού όταν πια δεν τα χρειαζόμαστε; Ο όγκος των απορριμμάτων θα ήταν αισθητά μικρότερος και η ρύπανση του περιβάλλοντος θα κινούνταν με μικρότερους ρυθμούς.

3. Λιγότερα πράγματα = περισσότερος ελεύθερος χρόνος 
Κάθε αντικείμενο που έχουμε στην κατοχή μας απαιτεί φροντίδα. Χρειάζεται καθάρισμα, τακτοποίηση, συντήρηση. Θέλει μερίδιο από το χρόνο και την ενέργειά μας. Με άλλα λόγια, εκτός από φυσικό χώρο, καταλαμβάνει χώρο και στο πρόγραμμά μας, στις υποχρεώσεις μας, στο τι πρέπει να κάνουμε. Αν έχουμε λιγότερα πράγματα, η τακτοποίηση του χώρου και το καθάρισμα του σπιτιού χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο και κόπο από πλευράς μας. Έτσι, έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τις ασχολίες και τους ανθρώπους που αγαπάμε.



4. Εστιάζουμε στο τι είναι σημαντικό και εκτιμάμε ό,τι έχουμε
Η όλη διαδικασία του να διαλέξουμε τι θα έχουμε στην κατοχή μας, μας οδηγεί στο να θέτουμε προτεραιότητες. Όταν επιδιώκουμε να έχουμε λίγα, διαλέγουμε μόνο αυτά που είναι ποιοτικά, που αξίζουν, που πραγματικά είναι τα αγαπημένα μας. Και τους δίνουμε όλη την αξία που αξίζουν να έχουν. Τους διαθέτουμε όλη την ενέργειά μας και τη φροντίδα μας. Αντιθέτως, όταν προσπαθούμε να τα έχουμε όλα, κατακερματίζουμε την προσοχή μας ανάμεσα σε λιγότερο σημαντικά πράγματα και ασχολίες.

5. …κριτήριο που επεκτείνεται και στη ζωή.
Αυτή η διάκριση ανάμεσα στο τι χρειαζόμαστε πραγματικά και στο τι σπαταλά το χρόνο και την ενέργειά μας, επεκτείνεται από τα υλικά πράγματα σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Αρχίζουμε να βλέπουμε με πιο καθαρή ματιά ότι οι άνθρωποι, οι δραστηριότητες και οι ασχολίες που έχουν σημασία είναι τελικά λίγα σε αριθμό και εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Μόνο έτσι θα τους δώσουμε τη σημασία που αξίζουν και θα μπορέσουμε να τα χαρούμε ολοκληρωτικά! Αυτή η συνειδητοποίηση είναι για μένα το πιο σημαντικό σημείο στη διαδρομή του μινιμαλισμού.



Αφού μιλήσαμε για τα θετικά σημεία του μινιμαλισμού, θα αναφερθώ στο ένα και μοναδικό χαρακτηριστικό του που θα μπορούσε να ονομαστεί αρνητικό. Αν και προσωπικά πιστεύω ότι ο μινιμαλισμός και η στάση ζωής που προτείνει δεν έχει κανένα αρνητικό, αυτή η πλευρά του θα μπορούσε να εκληφθεί από κάποιον με αρνητική χροιά.

Το «αρνητικό» του μινιμαλισμού είναι ότι ποτέ δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι έφτασε στο τέλος του. Είναι μια ασταμάτητη διαδικασία, ένας απώτερος στόχος που δεν επιτυγχάνεται ποτέ ολοκληρωτικά. Όσα αντικείμενα και αν ξεφορτωθούμε, καινούρια είναι πολύ πιθανό να πάρουν τη θέση τους και να πρέπει να κάνουμε ξεκαθάρισμα και σ’ εκείνα. Κάθε φορά που κάτι αλλάζει στη ζωή μας, η νοοτροπία του μινιμαλισμού μας ωθεί να εξετάσουμε εκ νέου το πώς θα την κατατάξουμε και σε ποια προτεραιότητα θα τη θέσουμε. Όσο προχωράει και αλλάζει η ζωή, η καθημερινότητα και ό,τι τις αφορά, ο μινιμαλισμός παραμένει εκεί ως κριτήριο, ώστε να παίρνουν όλα τη «σωστή» τους θέση. Δηλαδή, να έχουν προτεραιότητα τα λίγα και τα σημαντικά. Έτσι, θα υπάρχει λιγότερο άγχος και περισσότερη χαρά.


Συμπέρασμα
Ο μινιμαλισμός είναι ένας τρόπος ζωής. Είναι κάτι που θα διαλέξει ένας άνθρωπος για να πορευτεί στη ζωή του, ώστε να τον χρησιμοποιήσει ως κριτήριο για τις επιλογές που θα κάνει στα υλικά πράγματα πρώτα και σε όλα τα υπόλοιπα στη συνέχεια. Θετικά και αρνητικά μπορεί να βρει κανείς σε οποιοδήποτε παρόμοιο «κίνημα» ή νοοτροπία. Το θέμα είναι πού θα βρει ένα κομμάτι από τον εαυτό του και πού θα αποφασίσει να μείνει επειδή εκεί νιώθει να ταιριάζει. Για μένα αυτό είναι ο μινιμαλισμός. Αν τον δοκιμάσετε προσαρμόζοντάς τον στα δικά σας μέτρα, πιστεύω ότι θα γίνει το ίδιο και για σας! Πείτε μου, ποια θετικά και ποια αρνητικά στοιχεία βρίσκετε εσείς στο μινιμαλισμό;

Μαρία


Πως σας φαίνεται η άποψη της Μαρίας για τα 5 θετικά και το 1 αρνητικό; Στο blog της θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την οικογένεια, την οργάνωση του σπιτιού, τον προγραμματισμό της ζωής και τη λογοτεχνία. Τη Μαρία μπορείτε να συναντήσετε στα παρακάτω:


Καλή εβδομάδα!

10 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Κατερίνα, για τη φιλοξενία και την υπέροχη παρουσίαση που μου έκανες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σ' ευχαριστώ Μαρία που μοιράστηκε το όμορφο κείμενο σου με τους αναγνώστες του Κυριακή στο σπιτι.

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία μας τα παρουσίασε η Μαρία! Απέχω πολύ από το μινιμαλισμό γιατί αγαπώ τα όμορφα πράγματα (λουλούδια, πίνακες, διακοσμητικά) και ειμαι πολυπράγμων (ραβω, ζωγραφίζω, κάνω κηπουρική στο μπαλκόνι) οπότε αναπόφευκτα έχω αρκετά πράγματα στο σπίτι.. προσπαθώ όμως να κάνω τακτικά ξεκαθαρίσματα ειδικά μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μου! Ο,τι απομακρύνω κέρδος είναι εε??��
    -Νέλη-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νελη μου τα χομπι σου και οι καλλιτεχνικές σου ανησυχίες, δεν σημαίνει ότι απέχεις. Ακολουθούμε αυτό που ταιριάζει στον χαρακτήρα μας και στον τρόπο ζωής μας! Μια χαρά είσαι ειμαι σίγουρη!

      Διαγραφή
  3. Ο μινιμαλισμός είναι κάτι που υπάρχει στη ζωή μου απο πάντα, ειναι έμφυτος. Δε ξέρω αν αυτό συμβαίνει σε ολους τους ανθρώπους, αλλά από μικρή το να εχω πολλα πράγματα, παιχνίδια αρχικά, με άγχωνε, με έκανε να μη τα θέλω. Διάλεγα αυτά που αγαπούσα και τα υπόλοιπα τα δώριζα κι έτσι απολάμβανα περισσότερο αυτά που είχα. Έτσι κι αργότερα με τα ρούχα, τα παπούτσια κλπ. Μου αρέσει ο μινιμαλισμός και η Μαρία τα λέει πολύ σωστά. Ευχαριστούμε γι αυτή την επικοδομητική συνέντευξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χίλια μπράβο πραγματικά. Είναι πολύ σημαντική ποιότητα αυτό που έχεις, που πολλοί από εμάς προσπαθούμε να χτίσουμε.

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία η παρουσίαση της Μαρίας Κατερίνα μου. Και εγώ το παλεύω μετά την προηγούμενη ανάρτησή σου και κάνω ξεκαθαρίσματα στο σπίτι. Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να ξεκινήσουμε και να πάρουμε τις αποφάσεις μας είναι το πιο δύσκολο Θάλεια μου. Άμα το έχεις πάρει απόφαση όλα θα βρουν το δρόμο τους σιγά σιγά.

      Διαγραφή
  5. Απλές & τεκμηριωμένες απόψεις... ο μινιμαλισμός απέχει κατά πολύ από το δικό μου στυλ αλλά ως ένα βαθμό τον έχουν υιοθετήσει τα τέκνα μου! Μπράβο Κατερίνα & Μαρία για την συνεργασία σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί οχι στη διακόσμηση, αλλά εγώ πιστεύω ότι σε άλλους τομείς τον έχεις υιοθετήσει Χριστίνα μου. Φυσικά δεν ταιριάζει σε όλους παντού άλλα προχωραμε προσαρμόζοντας!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...