Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

15 Εύκολα tips εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι μας (part 1)





Δεν χρειάζεται να κάνετε μεγάλες επενδύσεις για να ξεκινήσετε την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι σας. Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τους λογαριασμούς σας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αρκεί επικεντρωθείτε στο να κάνετε μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες χωρίς να θυσιάζετε την άνεση ή τον τρόπο ζωής σας.








1. Επιλέξτε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Το είδος των συσκευών που επιλέγετε και ο τρόπος που τις χρησιμοποιείτε κάνουν μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας και στους λογαριασμούς σας. Όταν αγοράζετε μία νέα ελέγξτε την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης ώστε να κρίνετε πόσο ενεργειακά αποδοτική είναι.

2. Έλεγχος ψύξης - θέρμανσης. Πολύ μεγάλο ποσοστό της ενέργειας στο σπίτι μας χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη. Σκεφθείτε να ρυθμίσετε τους θερμοστάτες θέρμανσης και ψύξης σε λογικά πλαίσια ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Η ρύθμιση του θερμοστάτη ακόμη και ένα βαθμό ψηλότερα (ή χαμηλότερα) μπορεί να μειώσει την ενέργεια που καταναλώνεται αρκετά. Επίσης έχετε στο νου σας να απομονώνετε όλα τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε κλείνοντας τις πόρτες.


3. Εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη. Απευθυνθείτε στους ειδικούς και αλλάξτε τον απλό θερμοστάτη σας με προγραμματιζόμενο για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στα επίπεδα θέρμανσης και ψύξης ώστε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας και φυσικά τους λογαριασμούς σας. Θα μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας προγράμματα με κατάλληλες ρυθμίσεις στη θερμοκρασία που να βολεύουν τον τρόπο ζωής σας και τις ώρες που βρίσκεστε στο σπίτι. Αν μάλιστα επιλέξετε ένα σύγχρονο μοντέλο με σύνδεση WiFi θα έχετε τον έλεγχο από το κινητό σας μέσω εφαρμογής.

4. Σφραγίστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Αντιμετωπίστε τις διαρροές αέρα από τις χαραμάδες γύρω από τα κουφώματα σε μπαλκονόπορτες, παράθυρα, ακόμα και στην πόρτα του σπιτιού σας. Μπορείτε εύκολα να βάλετε περιμετρικά τα λεγόμενα αεροστοπ που είναι ταινίες από λάστιχο, σιλικόνη, καουτσούκ, αφρολέξ κ.α. Επίσης η σιλικόνη βολεύει πολύ σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά και τα φιδάκια πόρτας που μπορείτε να ράψετε και μόνοι σας, σταματάνε τον κρύο αέρα που έρχεται από τη χαραμάδα στο κάτω μέρος.


5. Κουρτίνες. Τα διάφορα είδη σε κουρτίνες και περσίδες μπορούν εκτός από το να ομορφύνουν το χώρο σας, να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την απώλεια αλλά και το κέρδος σε θερμότητα μαζί με τα επίπεδα φωτισμού. Οι βαριές κουρτίνες το χειμώνα θα βοηθήσουν με το να αποτρέψουν την απώλειας θερμότητας, ενώ το καλοκαίρι θα σας προστατέψουν από την αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Επιλέξτε να κάνετε συνδυασμούς υφασμάτων ή ακόμα και διαφορετικές πλαϊνές κουρτίνες ανάλογα με το χώρο και τον προσανατολισμό του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας.

6. Χαλιά. Τα χαλιά και οι μοκέτες είναι ιδανικά για μόνωση. Ότι είδος πατώματος και αν έχετε ένα όμορφο παχύ χαλί θα σας βοηθήσεις να διατηρήσετε περισσότερο τη ζέστη και να εξοικονομήσετε ενέργεια.



7. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις και την κατάσταση του θερμοσίφωνα. Βεβαιωθείτε ότι ο θερμοσίφωνας έχει ρυθμιστεί στη χαμηλότερη άνετη ρύθμιση αλλά μην ξεχνάτε ότι το επικίνδυνο μικρόβιο της λεγεωνέλλας ευνοείτε στους 20 – 45ο C ενώ δε φαίνεται να μπορεί να επιβιώνει πάνω από τους 60o C. Επίσης με τη βοήθεια ειδικού ελέγξτε την κατάσταση και τη μόνωση του θερμοσίφωνα και των σωληνώσεων. Ανάψτε το θερμοσίφωνα σας όσο και όταν χρειάζεστε ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό και μην τον αφήνετε αναμμένο άσκοπα. Μη ξοδεύετε άσκοπα νερό που είναι πολύτιμο και μη χρησιμοποιείτε ζεστό νερό όταν δεν χρειάζεται.


Μέχρι να ετοιμαστεί το part 2 διαβάστε την ανάρτηση 7 Μύθοι για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι μας.


Καλή εβδομάδα!

10 σχόλια:

  1. Καλημερα Κατερινα μου!
    Πολύ χρησιμα όλα αυτα, εγω ηξερα την σωστη ασφαλιση των παραθυρων/πορτων και τα χαλια και τις κουρτινες.
    Δεν εχω ιδεα πως ρυθμιζεται ο θερμοσιφωνας χεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις ήδη κάνει αρκετή δουλίτσα με αυτά. Για το θερμοσίφωνα καλύτερα α ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού που θα ελέγξει και τη μόνωση.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα κι ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίτα που σε όλα βάζω check!!!! Μπράβο μου, δεν το περίμενα, χα χα χα!!! Τέλειο άρθρο και πολύ σημαντικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Κική μου είσαι άψογη. Τώρα απλά περιμένεις το part 2 για να τσεκάρεις και τα υπόλοιπα.

      Διαγραφή
  4. Πολύ Χρήσιμες όλες οι συμβουλές Κατερίνα μου! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Θάλεια μου. Ελπίζω να κάνεις τους απαραίτητους ελέγχους στο σπιτικό σας.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...