Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που δίνουν άλλη διάσταση στα φαγητά μας, χρειάζονται και αυτά την προσοχή μας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο! Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να τα καθαρίσω και να τα ελέγξω. Θα εκπλαγείτε και εσείς με τα αποτελέσματα (πέταξα τουλάχιστον 4 συσκευασίες!).
Για να ελέγξετε τη φρεσκάδα των βοτάνων και των μπαχαρικών σας και να τα συντηρήσετε:
- Μυρωδιά. Πιάσε μια πρέζα και τρίψτε την στην παλάμη σας με το δάκτυλό σας. Θα πρέπει να υπάρχει ένα έντονο άρωμα. Αν όχι, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι μπαχαρικό πρέπει να αντικατασταθεί.
- Καθαρισμός. Καθαρίστε όλες τις συσκευασίες και τα δοχεία.
- Χρώμα. Τα κόκκινα μπαχαρικά μαυρίζουν καθώς περνάει ο καιρός και τα πράσινα μπαχαρικά σκουραίνουν. Αν το χρώμα των μπαχαρικών σας δεν είναι τόσο φρέσκο όσο ήταν κάποτε, μπορεί να είναι ώρα για αντικατάσταση.
- Υφή. Εάν η μπαχαρικό έχει κολλήσει στην δοχείο ή στο καπάκι του δοχείου, είναι πιθανό υγρασία να έχει παγιδευτεί στο εσωτερικό της φιάλης.
- Ημερομηνία. Αν έχετε κρατήσει τα βότανα και τα μπαχαρικά στην αρχική τους συσκευασία (όπως εγώ), μπορεί να υπάρχει μια ημερομηνία λήξης. Ρίξτε μια ματιά και αντικαταστήστε όταν είναι απαραίτητο.
- Συμπληρώστε. Γεμίστε τα δοχεία που χρησιμοποιείτε καθημερινά (πχ αλάτι και πιπέρι)
Φυσικά υπάρχουν μερικές προφυλάξεις που μπορείτε να πάρετε για να κρατήσει τα μπαχαρικά σας φρέσκα όσο το δυνατόν περισσότερο:
- Αποφύγετε να βάζετε τα μπαχαρικά και τα βότανα κατευθείαν από το δοχείο πάνω από μια κατσαρόλα που βράζει.
- Μην αποθηκεύετε τα μπαχαρικά και τα βότανα πάνω ή δίπλα από το φούρνο.
- Φυλάσσεται σε αεροστεγές μπουκάλια σε δροσερό και ξηρό χώρο.
Πραγματικά πολύτιμες συμβουλές!!! (Κυρίως αυτό με το δοχείο πάνω απο την κατσαρόλα!!! παντα ομως!) Ευχαριστουμε! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΆστα!! Δύσκολο να κοπεί η συνήθεια! Πλέον προσπαθώ να τα βάζω πάνω στην κουτάλα και μετά στην κατσαρόλα!! Καλωσόρισες!!
ΔιαγραφήΚατερίνα μου έχεις βαλθεί να μας κάνεις τις πιο τέλειες νοικοκυρές με όλες σου τις συμβουλές... Σ ευχαριστούμε άλλη μιά φορά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπαθώ να κάνω τον εαυτό μου πρώτα οπότε σας παίρνει και εσάς η μπάλα αναγκαστικά χιχιχι! Να είσαι καλά Χριστίνα!
ΔιαγραφήΕμένα η κατανάλωση είναι άμεση σε αυτά, ούτε να μαυρίσουν προλαβαίνουν, ούτε να χάσουν άρωμα! Αλλά οι συμβουλές είναι όλες σωστές! Ειδικά αυτή που λένε να μην βάζουμε τα μπαχαρικά και τα βότανα κατευθείαν από το δοχείο πάνω από μια κατσαρόλα που βράζει!! Γκκρρρ το έχω πάθει πολλές φορές στη φούρια μου και μυαλό δεν έβαλα. Φιλάκια Κατερίνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ φαίνεται η σωστή μαγείρισσα!! Από τα φρέσκα μπαχαρικά!! Ευχαριστώ πολύ Λίλια!!
ΔιαγραφήΕίσαι νοικοκυρά τέλος! Μια αναδιοργάνωση το ντουλάπι με τα μπαχαρικά τη χρειάζεται. Και πάλι μου χτυπάς καμπανάκι! Ευχαριστούμε που μας υπενθυμίζεις να κάνουμε και καμιά δουλειά στο έρμο το σπιτάκι μας Κατερίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο είναι να πάει κατευθείαν στη μαμά μου Σοφία!! Μη μου αγχώνεσαι.. ότι θυμάμαι και κάνω τις Κυριακές θα σας ενημερώνω να το κάνουμε παρέα!!
ΔιαγραφήΤο κάνω συνέχεια αυτά με τα δοχεία πάνω από τις κατσαρόλες! Έχω την αισθηση πως δε θα με βολέψει άλλος τρόπος.. δικαιολογίες :pp Αυτό που σκουραίνουν τα μπαχαρικά όμως δε το ήξερα.. Μπράβο Κατερίνα με τις χρήσιμες συμβουλές σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆστα Ελεάνα τα γράφω για να τα ακούω και να τα θυμάμαι και εγώ! Χτες πέταξα ένα κάρυ που είχε αρχίσει να παίρνει ένα περίεργο σκούρο χρώμα!
ΔιαγραφήΠολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Κατερινάκι αλλά όλο σε δουλειές μάς βάζεις!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(μπήκε στην λίστα με τις δουλειές του Σαββάτου!!!)
Καλό απόγευμα :)
Μ' αρέσει Δήμητρα που είσαι και εσύ του προγράμματος!! Εγώ συνήθως τα φορτώνω στην Κυριακή (εξ ου και το blog)!!
ΔιαγραφήΚαλή ιδέα, θα ασχοληθώ άμεσα. Έχω όμως να προσθέσω και μια... φρικιαστική επισήμανση: μια φορά που είχε γεμίσει η κουζίνα μου με καφέ μαμουνάκια και είχα φάει τον τόπο να βρω από πού ερχόταν, πού τα ανακάλυψα τελικά; Μέσα στο βαζάκι με το δυόσμο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή καθαριότητα λοιπόν
Ελένη
https://myfortysomethingworld.wordpress.com
Ωχχ καλέ τι έπαθες Ελένη μου! Φαντάζεσαι να καταλήγανε παρέα με το δυόσμο σε κανένα φαγητό...Φαντάζομαι τη φρίκη σου! Better safe than sorry λοιπόν!
ΔιαγραφήΧρησιμότατη αυτή η ανάρτησή σου Κατερινάκι (κι αν και παλιά, είναι διαχρονική!), μακάρι να την είχα διαβάσει 2 βδομάδες νωρίτερα, γιατί θα είχα αποφύγει ένα μικρό ατυχηματάκι.. και εξηγώ... Που λες, πριν μέρες μαγείρευα ρεβίθια. Τα μούλιασα από το προηγούμενο βράδυ, τα πέτυχα στο βράσιμο αλλά τελικά... δεν κατάφεραν να φθάσουν στον τελικό προορισμό τους, τα στομάχια μας! χιχιχι Ο λόγος? Το κύμινο που έριξα μέσα είχε λήξει! Πώς το κατάλαβα? αχαχαχα, γέμισε η κατσαρόλα μαμουνάκια.... άστα, πήγε χαμένο το φαγάκι μου! Με αυγά τηγανιτά τη βγάλαμε εκείνη τη μέρα! Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΩχχ Μαρία μου! Πάνε τα ρεβυθάκια! Τώρα μετά από αυτό είμαι σίγουρη ότι θα τα διπλο-ελέγχεις! Άσχετο αλλά καλή ιδέα το κύμινο στα ρεβίθια! Δεν βάζω αλλά θα το δοκιμάσω!
ΔιαγραφήΕυτυχώς που υπάρχεις για να μου δίνει ώθηση στις δουλειές! Καλημέρα Κατερίνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Χριστίνα μου! Κανόνισε να το κάνεις πριν μαγειρέψεις το σημερινό φαγάκι!
ΔιαγραφήΚατερινάκι, έχεις δίκιο σε όλες σου τις παρατηρήσεις. Πολύ χρήσιμες συμβουλές που αμελούμε να κάνουμε συνήθως! Αν δεν είχαμε κι εσένα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάααααααα
Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια Μαρίνα μου! Κάνε ένα check στα μπαχαρικά σου πριν βρεθείς προ εκπλήξεων!
ΔιαγραφήΚαλε τι ειπες τωρα;; εχω μπολικα και εγω κατσε με εβαλες σε δουλεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλωσόρισες Γιώτα μου! Κατευθείαν μπήκες και σε δουλειές! Χαίρομαι πολύ που σε ξεσήκωσα!
Διαγραφή