Σήμερα αποφάσισα να φτιάξω ένα ελαφρύ μεσημεριανό (αποτοξίνωση από το κρέας!!) και να το μοιραστώ μαζί σας! Ιδού λοιπόν ένα πολύ απλό και εύκολο ριζότο μανιταριών που μου είχε μάθει κάποτε η θεία μου (ελπίζω να μην έχω αλλάξει πολλά πράγματα από την original συνταγή της γιατί έχει περάσει πολύ καιρός!)
Τα υλικά μας:
- Ρύζι για ριζότο
- Φρέσκα μανιτάρια
- Κρεμμυδάκι
- Λευκό κρασί
- Αρωματικό λάδι
- Αλάτι και Πιπέρι
- Τυρί τριμμένο
- Ζωμός επιλογής μας
Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι μας.
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα.
Ανοίγουμε το κρασί και σερβίρουμε στον εαυτό μας ένα γενναίο ποτήρι (θα χρειαστεί θα δείτε) και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
Ταυτόχρονα βάζουμε το κρεμμυδάκι να τσιγαριστεί στο αρωματικό μας λάδι. Εγώ επέλεξα λάδι αρωματισμένο με φύλα μέντας!
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο (έχει αρχίσει να παίρνει χρυσαφί χρώμα) προσθέτουμε τα μανιτάρια.
Αφήνουμε τα μανιτάρια να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε φρεσκο-τριμμένο πιπεράκι (αρκετό γιατί του πάει).
Προσθέτουμε αλατάκι και σβήνουμε με μπόλικο κρασί (ένα ποτηράκι τουλάχιστον)
Προσθέτουμε 2 κούπες ρύζι.
Μειώνουμε την ένταση στο μάτι να σιγοβράζει
Και αν έχουμε προσθέτουμε και ζωμό επιλογής μας. Εγώ έβαλα ζωμό από κοτόπουλο που είχα κρατήσει.
.Προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.
και τώρα αρχίζει η διαδικασία της υπομονής...
για αυτό είχαμε βάλει και το κρασάκι μας!
Περιμένουμε να πίνει το νερό και προσθέτουμε λίγο ακόμα κάθε φορά! Προσοχή μη μας κολλήσει..
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να χυλώσει και να βράσει το ρύζι απολαμβάνοντας το κρασί μας!
Λίγο πριν το τέλος δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται, και φυσικά κατ' επιλογή μπόλικο τυρί τριμμένο (προτιμήστε παρμεζάνα).
Αποσύρουμε από το μάτι πριν πιει όλα τα υγρά και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα!
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!
Περιμένω με χαρά τα σχόλια σας αν το δοκιμάσετε!
Καλή εβδομάδα!
Βρε Κατερινάκι, με λιγούρεψες με τις φωτογραφίες σου!!Αγαπώ τα μανιτάρια πολύ!Να έχεις ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤαιριάζουμε πολύ Λίλια! Επίσης και εγώ τρελαίνομαι για μανιτάρια σε όλες τους τις εκδοχές!!
ΔιαγραφήΕίναι το αγαπημένο πιάτο των παιδιών μου.Βέβαια εγώ τσιγαρίζω και το ρύζι και μετά ρίχνω το κοτόζουμοκαι δεν βάζω κρασί.Θα το δοκιμάσω να δω τη γεύση που θα δώσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέκα μου ήδη συμπάθησα τα παιδιά σου! Με κρασί ή όχι είναι τέλειο φαγητό! Η γεύση εξαρτάται από το είδος του κρασιού και το κάνει λίγο πιο πικάντικο κατά τη γνώμη μου!
Διαγραφήεννοείται πως το φτιάχνω αλλά όχι έτσι περιποιημένο όπως το δικό σου!! Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ρύζι για ριζότο πάντα βάζω κίτρινο και ούτε τσιγαρίζω με κρεμμύδι και κράσι. Θα το κάνω όπως το δικό σου next time, μόνο να είμαι σίγουρη πως έχω κρασί περίσσιο για εμένα χαχαχαχα!!! Μου ήρθε ιδέα!!! Θα του πήγαιναν άραγε σταφίδες?? Λίλια τι λες εσύ??
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλεάννα την πάτησες γιατί δεν τρώω τις σταφίδες καθόλου! Χιχιχι! Να το δοκιμάσεις όμως και να πιεις και ένα ποτηράκι στην υγειά μας!
ΔιαγραφήΤα μανιτάρια δεν ειναι στις γεύσεις μου,λατρευω ομως το ριζοτο ...και αυτό θα κρατήσω Κατερινα μου....η συνταγή σου πρεπει ναι νόστιμη και επιτυχημενη...φιλακια και την καλημέρα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου κράτα τη συνταγή και αντικατέστησε τα μανιτάρια! Έχω δοκιμάσει την ίδια συνταγή και με πιπεριές και βγαίνει πολύ νόστιμο!
Διαγραφήαγαπάωωωω ριζότο μανιταριών!!! κι έψαχνα τη συνταγή!!!να σαι καλά βρε Κατερίνα, θα το δοκιμάσω σίγουρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤης μανιταρο-παρέας και εσύ Μαίρη μου! Πολύ χαίρομαι! Να το δοκιμάσεις και να πιεις και ένα ποτηράκι κρασί!!
Διαγραφήοκ οκ...παω για ψωνια! και ελεγα τι θα ετοιμασω για μεσημερι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι έτσι να μοσχομυρίσουν οι γειτονιές Ζήνα μου!!
ΔιαγραφήΧαχα πάλι καλά Βάσω! Να έχεις το νου σου ότι πρέπει να φαγωθεί άμεσα γιατί χάνει την αίγλη του μετά! Καλή επιτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφή