Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Μαθαίνοντας τα κατσαβίδια!



Νομίζω ότι το κατσαβίδι είναι το πιο συνηθισμένο εργαλείο και πιστεύω πως όλοι έχουμε ένα σε κάποιο συρτάρι στο σπίτι μας! Πόσες φορές όμως σας έχει τύχει το κατσαβίδι σας να μην κάνει για τη δουλειά που το θέλετε; Πόσοι είναι επιτέλους οι τύποι των κατσαβιδιών και πως θα ξεσφίξω αυτή τη βίδα με τα περίεργα σχεδιάκια;












Don’t Panic! Πάμε μαζί να τα δούμε!


Ίσιο: Είναι ένα από τα πιο κλασσικά και διαδεδομένα ήδη. Η βίδα σας θα έχει μια απλή ίσια σχισμή και ανάλογα διαλέγετε και το μέγεθος για το αντίστοιχο κατσαβίδι!


Σταυρός Phillips: Επίσης κλασσικός και διαδεδομένος τύπος που συναντάται παντού. Η βίδα σας έχει σχισμή σε σχήμα σταυρού σε standard βάθος και εσείς απλά διαλέγετε το αντίστοιχο μέγεθος κατσαβιδιού!


Σταυρός Pozi: Οι βίδες Pozidrive είναι μια εξέλιξη του κλασσικού σταυρού με κάποιες παραπάνω σχισμές για περισσότερη σταθερότητα. Συνήθως αν δείτε τέτοια βίδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα απλό κατσαβίδι σταυρό αλλά εξαρτάται από το βάθος των σχισμών!


Εξάγωνο ή ALLEN: Βίδες σε τέτοιο σχήμα θα συναντήσετε συχνά σε κατασκευές που απαιτούν τη συναρμολόγηση κομματιών όπως έπιπλα κλπ! Επίσης οι βίδες σε σχήμα allen χρησιμοποιούνται συνήθως και στα διάφορα εξαρτήματα των ποδηλάτων! Καλό είναι να έχετε στο σπίτι μια σειρά allen σε διάφορα μεγέθη!


Αστέρι ή Torx: Τέτοιες βίδες θα συναντήσετε σε μηχανήματα ή άλλες μικροσυσκευές και σε σημεία που δεν πρέπει να ανοιχτούν! Τώρα αν είσαστε αρκετά “περίεργοι” για το πώς δουλεύουν οι συσκευές προχωρήστε με δική σας ευθύνη!



Χορτάσατε; Γιατί είναι ακόμα περισσότερα!
Εντάξει δε θα σας κουράσουμε άλλο, αλλά αν δε σας καλύψαμε ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω οδηγό για πιο εξεζητημένες καταστάσεις!



Λόγω επαγγέλματος κυκλοφορώ πάντα με ένα κατσαβίδι στην τσάντα μου! Αλήθεια εσείς πόσα έχετε;

Pic sources: guitargirlmag.com , instructables.com


Αυτό το άρθρο το δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Gals n' Guys!



Καλή εβδομάδα!

22 σχόλια:

  1. Πήγαμε και τα είδαμε και ευτυχώς τα βασικά τα ξέραμε ενώ τα εξεζητημένα είναι στις συλλογές του Γιώργου! Τώρα πως γίνεται όταν εγώ χρειαστώ κάτι να μην υπάρχει, είναι ένα από τα μυστήρια του σύμπαντος :p
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααα εσύ είσαι μια χαρά και έχεις και backup για τα περίεργα! Σύμφωνα με τον Murphy πάντως, συνήθως αυτό που ζητάς είναι πάντα κάτω κάτω στην τσάντα!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ διαφωτιστικό το Link Κατερίνα! Εμείς τα βασικά! Το κακό με τα εργαλεία γενικά είναι οτι όσα και να έχεις ποτέ δεν είναι αρκετά... σαν τα λεφτά ένα πράγμα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις Σοφία μου! Έχω για τη δουλειά μια αρκετά βαριά τσάντα με εργαλεία αλλά πάντα καταλήγω να δανείζομαι κάτι από συνάδελφο χιχιχι!

      Διαγραφή
  3. τελεια αναρτηση Κατερινα..αν κ στο τελος νομιζα ότι διαβαζα κωδικα!!! χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα είναι αρκετά μπερδεμένα και μοιάζουν ακαταλαβίστικα αλλά μη στεναχωρίεσαι δεν χρησιμοποιούνται και τόσο συχνά!!

      Διαγραφή
  4. Αν και κορη και εγγονη μάστορα δεν τα ηξερα ολα! Ευχαριστουμε Κατερινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αα εσύ κρατάς από μαστορική γενιά! Γι' αυτό και πιάνουν τα χέρια σου!! Αν σου λείψει τίποτα σφύριξε στους μάστορες!!

      Διαγραφή
  5. Άστα Βάσω μου τον ατελείωτο έχουν αλλά πιστεύω πως κάποια βασικά αρκούν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμπαθώ τα κατσαβίδια!!Τα θεωρώ τόσο χρήσιμα και έχω αρκετά αλλά σε καμιά περίπτωση την ποικιλία που μας δείχνεις Κατερινιώ μου! Πόσα πολλά υπάρχουν!!! Πολλά φιλιά και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχ γι' αυτό ταιριάζουμε Λίλια! Πραγματικά δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι! Ίσως βέβαια όχι όλα αυτά τα είδη!! Ότι χρειάζεσαι αγοράζεις αντίστοιχα!

      Διαγραφή
  7. Τρελαίνομαι για κατσαβίδια και εργαλεία! Βέβαια δε τα δουλεύω και πολύ αλλά λατρεύω τι μπορείς να φτιάξεις με αυτά :έναν ολοκαίνουριο κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες Δέσποινα! Πολύ μου αρέσει που μοιράζεσαι την αγάπη μου για τα κατσαβίδια! Είναι όντως μαγικό εργαλείο και 2-3 βασικά δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι κατά τη γνώμη μου!

      Διαγραφή
  8. Εντελώς ανίδεη απο κατσαβίδια, τρέχω να διαβάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εμεις λογω οτι εχουμε "μαστορα " στο.σπιτι.κυκλοφορουν.πολλα και.οχι.μονο κατσαβιδια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το μόνο που θα πω είναι ότι αξίζει να επενδύουμε σε καλά κατσαβίδια, γιατί όσα δεν είναι καλά ποιοτικώς, γρήγορα φθείρονται και πλέον δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους :( την έχω πάθει!

    πολύ μου αρέσουν οι πρακτικές αναρτήσεις σου, Κατερίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εύστοχη η παρατήρηση σου Αλεξία μου! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι μπορεί να είναι λίγο ακριβούτσικα αλλά αξίζει τον κόπο!

      Διαγραφή
  11. Κατερίνα μου πάντα έξυπνες και σημαντικές αναρτήσεις μας έχεις!! Με τα κατσαβίδια το έχω γενικά γιατί είμαι ο μάστορας του σπιτιού!!! :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Girl Power! Πολύ χαίρομαι Κική μου να βλέπω γυναίκες να ασχολούνται με κατσαβίδια. Θα κάνουμε team!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...