Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Κάνοντας το blog μας Mobile Friendly [Blogger]





Το mobile web είναι πλέον τεράστιο, και μεγαλώνει μέρα με τη μέρα καθώς πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των smartphones που κυκλοφορούν! Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλέον κάνουν browsing από μικρότερες οθόνες οπότε πρέπει και το blog μας να προσαρμοστεί αναλόγως! Τα περισσότερα επαγγελματικά sites αλλά και οι blogging πλατφόρμες έχουν κάνει ήδη τη μετάβαση σε responsive μορφές οι οποίες προσαρμόζονται ανάλογα με το μέγεθος ή τον τύπο της οθόνης ανάγνωσης. 









Για πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε στο blogger ώστε να βοηθήσουμε λίγο και εμείς την κατάσταση!

Μειώστε τον αριθμό δημοσιεύσεων που εμφανίζονται στην κεντρική σελίδα
Η μείωση του αριθμού των αναρτήσεων στην κεντρική σελίδα, μειώνει το χρόνο φόρτωσης αλλά και το μέγεθος της αρχικής σελίδας σας! Στο Blogger, μπορείτε να προσαρμόσετε δημοσιεύσεις ανά σελίδα σας στις Ρυθμίσεις> Αναρτήσεις και Σχόλια> "Να εμφανίζονται έως και".

Πείτε όχι στα Popups
Οι περισσότεροι άνθρωποι μισούν αναδυόμενα παράθυρα (popups) ούτως ή άλλως αλλά το θέμα είναι ακόμα χειρότερο στα κινητά. Τα popups μπλοκάρουν το περιεχόμενο, είναι δύσκολο να τα κλείσεις στις μικρές οθόνες και επιβραδύνουν το χρόνο φόρτωσης. Απλά ξεφορτωθείτε τα!

Αναπτυσσόμενα μενού
Εάν έχετε dropdown menu ελέγξτε το αν λειτουργεί σωστά σε κινητά. Πολλές φορές υπάρχει πρόβλημα με το mouse over και τις οθόνες αφής. Έχετε στο νου σας γενικότερα ότι όσο πιο απλό είναι για κάποιον να πλοηγηθεί στο blog σας τόσο το καλύτερο, ανεξαρτήτως συσκευής!

Βάλτε όρια στο αριθμό των Widgets & Gadgets
Τα widgets και τα gadgets, μας βοηθούν ώστε να ενσωματώσουμε στο blog μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάνουν εύκολη την προβολή των διαφημίσεων! Δυστυχώς όμως το καθιστούν πιο δύσκολο να φορτώσει σε browsers κινητών! Πειραματιστείτε λοιπόν προσθαφερόντας τα widgets σας και αξιολογείστε τα υπέρ και τα κατά.



Ενεργοποίηση Mobile Template
Το Blogger έχει ένα ενσωματωμένο κινητό πρότυπο. Είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή, αλλά εάν το έχετε απενεργοποιήσει, είναι εύκολο να το ενεργοποιήσετε ξανά. Πηγαίνετε στο πρότυπο και κάντε κλικ στο εικονίδιο με το γρανάζι κάτω από το Κινητό. Πατήστε το κουμπί "Ναι. Εμφάνιση πρότυπων για κινητά σε κινητές συσκευές" και στη συνέχεια πατήστε το πορτοκαλί κουμπί Αποθήκευση. Το πρότυπο για κινητά του Blogger ρυθμίζει αυτόματα τις δημοσιεύσεις ανά σελίδα στις 4, εμφανίζει στον τίτλο μια μικρογραφία της πρώτης εικόνας και τις πρώτες φράσεις από το κείμενο σας. Εάν χρησιμοποιείται το AdSense στο blog σας, μέχρι και δύο διαφημίσεις AdSense θα εμφανίζονται - μία στην κορυφή της σελίδας σας και μία στο κάτω μέρος.

Ένα από τα πιο πρακτικά εργαλεία για να κάνετε τα test σας και να δείτε την απόδοση του blog σας σε κινητά είναι το Mobile-Friendly Test από τους Google Developers! Θα σας δώσει τα αποτελέσματα σας αλλά και προτάσεις για βελτίωση! Όπως βλέπετε στην φωτογραφία της ανάρτησης το Κυριακή στο σπίτι... έβγαλε ικανοποιητικά αποτελέσματα οπότε μπορείτε άφοβα να το διαβάζετε και από το κινητό σας! Πειραματιστείτε και προσαρμόστε ανάλογα και το δικό σας blog!


Αν σας άρεσε και θέλετε και άλλα tutorial για να βελτιώσετε την εμφάνιση του blog σας, ρίξτε μια ματιά εδώ!


Καλή εβδομάδα!

23 σχόλια:

  1. Έχω απορία... Τα pop ups?? από που τα βγάζεις? Εδώ νόμιζα πως έχουν να κάνουν με τις ρυθμίσεις του κινητού. Τα widgets δεν εμφανίζονται στο κινητό μήπως γνωρίζεις αν μπορώ με κάποιο τρόπο να το φτιάξω; γιατί έτσι δεν μπορεί κάποιος να επισκεφτεί την σελίδα του FB για παράδειγμα διότι δεν την εμφανίζει πουθενά. Πάω να κάνω το τεστ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς δεν έχει pop ups στη σελίδα σου οπότε μην ανησυχείς Ελεάνα! Το πλαϊνό που έχεις για το facebook φαίνεται σε ipad αλλά δεν μπορείς να το διαχειριστείς καλά! Βέβαια δεν ενοχλεί γιατί είναι στην ακρούλα! Τώρα κάποιος μπορεί να δει τη σελίδα σου στο fb από τα τετράγωνα social link icons που έχεις πάνω δεξιά οπότε πιστεύω ότι είσαι μια χαρά!

      Διαγραφή
  2. αυτο με τα pop ups ξαναπες το...τα μισω λεμε! χαχαχαχα

    πολλη χρησιμη αναρτηση ΚατερινακΙ! θα τη μελετησω το βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που βοήθησα Ζηνάκι! Καλή μελέτη και ότι χρειαστεί εδώ είμαστε!

      Διαγραφή
  3. Πρέπει να το ψάξω το θέμα! Πάντως στο τεστ βγαίνει λέει σωστά. Pop ups? Πως τα βγάζουμε αυτά? Έχω απορίες η γυναίκα πρωι-πρωι...
    Ευχαριστούμε Κατερινάκι! Χρήσιμη ανάρτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις pop-ups στο blog σου Λίλια οπότε είσαι μια χαρά! Αν στο βγάζει οκ και στο test τότε δεν έχεις να αλλάξεις τίποτα!

      Διαγραφή
  4. Πολυ χρησιμες οι συμβουλές σου Κατερινα! Το εχω δοκιμασει κι εγω το mobile-friendly test και ειμαι οκ! Δυστυχως ομως οταν μπαινω απο κινητο δεν φαινονται τα εικονίδια για να με ακολουθήσει καποιος στα social media!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ισχύει αυτό Ντίνα μου αλλά από μεγαλύτερες οθόνες όπως ipad κλπ ευτυχώς φαίνονται!

      Διαγραφή
  5. Κατερίνα σε βρίσκω τρελά ενημερωμένη! Πολύ ωραίο Post! Συγχαρητήρια! Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Σοφία μου! Εξάλλου ότι δοκιμάζω ή φτιάχνω τις Κυριακές μου σας το παρουσιάζω! Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  6. Το ποστ μπηκε κατευθειαν στους σελιδοδεικτες για μελλοντικη αναγνωση-εφαρμογη! Με εσωσες απο πολυ ψαξιμο! Πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χάρηκα που σου φάνηκε χρήσιμο Μάρω μου! Ότι χρειαστείς εδώ είμαστε!

      Διαγραφή
  7. να σου πώ την αλήθεια μου, δεν ξέρω αν είναι όντως το δικό μου, μιας και έχω την εντύπωση ότι είχε μια επιλογή το wordpress που το έκανε αυτόματα (;;;;;)
    Πάντως όταν μπαίνω από το κινητό μου το βλέπω καλά, οπότε υποθέτω ότι έτσι γίνεται και με τους υπόλοιπους! Εκτός εάν έχω τόσο έξυπνο blog που με αναγνωρίζει το μωρό μου! χαχαχαχαχαχα! (Μόνη μου τα λέω. μόνη μου γελάω! :p )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα! Κάνε και το τεστάκι Μάρθα μου να το επιβεβαιώσεις! Αν και αφού το βλέπεις ok μια χαρούλα είναι!

      Διαγραφή
  8. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση Κατερίνα, όχι για mobile-friendly μπλογκς αλλά και για eye-friendly blogs! Δεν αντέχω δεκάδες widgets να κινούνται ταυτόχρονα στην οθόνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πόσο συμφωνώ μαζί σου δε λέγεται Δήμητρα! Και όχι μόνο για τις mobile εκδόσεις αλλά γενικότερα! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν οι συμβουλές μου!

      Διαγραφή
  9. Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου Κατερίνα μου!! Εγώ δυστυχώς δεν έχω ιδέα απ' όλα αυτά, οπότε τώρα είναι ευκαιρία να μάθω κάποια πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά σιγά Θάλεια μου θα τα βρεις όλα! Καλύτερα ξεκίνα ανάποδα με το τέστ για να δεις σε τι σημείο βρίσκεσαι και αν χρειάζεται να διορθώσεις κάτι!

      Διαγραφή
  10. Χρήσιμες οι συμβουλές σου Κατερινάκι μου!!! Δεν ασχοληθήκαμε και πολύ με τη εικόνα μας σε κινητό, επειδή είχαμε αφήσει ενεργοποιημένη τη λειτουργία στο blogger... δεν είχαμε ιδέα όμως πώς να μετρήσουμε την απόδοση!!!
    Μας διαφώτισες ξανά, ευχαριστούμε!
    Φιλιά πολλά
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαρίνα μου! Και η αυτόματη επιλογή του blogger μια χαρά είναι αλλά μπορείτε να κάνετε ένα check για τα διάφορα plugins καλού κακού!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...