Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Αλλάζοντας μια λάμπα!





Το ξέρω ότι για πολλούς από εσάς το θέμα μας σήμερα θα σας φανεί αστείο! Έπεσα όμως πάνω σε μια έρευνα που λέει ότι 1 στους 4 ενήλικες ηλικίας κάτω των 35 θα πρέπει να καλέσει βοήθεια για να αλλάξει μια λάμπα, συγκλονιστικό έτσι δεν είναι; Έτσι σήμερα αποφάσισα να δούμε παρέα πως θα αλλάξουμε μια λάμπα!











Βήμα 1 – Κλείνουμε το ρεύμα

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει ρεύμα στο φωτιστικό! Κλείνουμε λοιπόν τον διακόπτη ή το βγάζουμε από την πρίζα αν είναι stand alone φωτιστικό. Αν δεν είσαστε σίγουροι για τη θέση του διακόπτη (μιας και η λάμπα δεν ανάβει εξάλλου) μπορείτε να κατεβάσετε την αντίστοιχη ασφάλεια στον ηλεκτρολογικό σας πίνακα.


Βήμα 2 - Αφαίρεση παλιά λάμπας.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα ειδικά αν δεν έχετε ξανά-αλλάξει τη συγκεκριμένη λάμπα! Αν την έχετε ξανακάνει τη διαδικασία θα ξέρετε και τι τύπος είναι η λάμπα οπότε και πως θα την αφαιρέσετε! Αν όμως όχι, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να δοκιμάσετε:

- Κατ‘ αρχάς θα πρέπει να προσπαθήσετε να ξεβιδώσετε λάμπα σας από την υποδοχή της (ντουί). Για να το κάνετε αυτό, απλά γυρίστε την λάμπα απαλά (για να μην σας σπάσει στο χέρι) αριστερόστροφα μέχρι να απελευθερωθεί και να την αισθανθείτε χαλαρή στο χέρι σας.

- Εάν η παραπάνω μέθοδος δεν είναι επιτυχής, είναι πιθανό η λάμπα σας να είναι κουμπωτή (bayonet) και όχι βιδωτή. Για το συγκεκριμένο τύπο λάμπας θα χρειαστεί να πιέσετε απαλά το λαμπτήρα προς τα πάνω και να κάνετε μια στροφή αριστερόστροφα για να την απελευθερώσετε από το ντουί.


Βήμα 3 - Νέα λάμπα.

Τώρα που έχετε αφαιρέσει λάμπα σας θα πρέπει να καθορίσετε τι τύπος λαμπτήρα είναι για να αγοράσετε την καινούργια. Ναι το ξέρω ότι μπορείτε πάντα να δείξετε την παλιά αλλά είπα να μάθουμε και κάτι! Φυσικά αφού μάθαμε πως τη βγάζουμε είναι εύκολο να βάλουμε και την καινούργια!

Δείτε παρακάτω στις φωτογραφίες τους πιο κοινούς τύπους λαμπτήρων και αναγνωρίστε τη δική σας!





Extra Βήμα

Μήπως πρέπει αυτή τη φορά να σκεφτείτε για λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας; Προτείνω να μην αγοράσετε την ίδια λάμπα αλλά σιγά σιγά να κάνετε μια στροφή σε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες ακόμα και σε τεχνολογίες LED! Διαβάστε τον πλήρη οδηγό του Κυριακή στο σπίτι Ότι θέλετε να ξέρετε για τις λάμπες LED.


Καλή εβδομάδα!

21 σχόλια:

  1. Εντάξει κλαίω... δεν μπορώ να φανταστώ άνθρωπο και ειδικά νέο σε ηλικία που να μη μπορεί να αλλάξει μία λάμπα. Θεωρώ πως είναι από τα πιο απλά μέσα σε ένα σπίτι. Τώρα όσον αφορά για τις γνώσεις σχετικά με το είδος της λάμπας και τι είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσεις τώρα μπαίνουμε σε πιο εξειδικευμένα πεδία και σίγουρα οι περισσότεροι χρειάζονται βοήθεια. Πολύ χρήσιμος ο πίνακας με τα είδη λάμπας Κατερίνα μου. Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουν σίγουρη για την αντίδραση σου Χριστίνα! Αλλά φαντάσου την έκπληξη μου όταν διάβασα την έρευνα! Είπα δεν μπορεί θα φτιάξω οδηγό χιχι! Όσο για σένα είμαι σίγουρη ότι ξέρεις ακόμα και τα είδη των λαμπτήρων! Έχεις τέλειους δασκάλους μάστορες στην οικογένεια!

      Διαγραφή
  2. Γεια!!! Θα ήθελες να ρίξεις μια ματιά στο blog μου: http://booksfrien.blogspot.com/ ;;; Θα το εκτιμούσα πολύ <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα να μην ξέρουν να αλλάξουν μια λάμπα? Απίστευτο! Εντάξει ξέρω να αλλαζω λάμπα, βέβαια δεν ήξερα ότι υπάρχουν τόσα ήδη λαμπτήρων! Τώρα είμαι πλήρως κατατοπισμενη! Ευχαριστουμε! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά η blogo-κοινότητα είναι πλήρως κατατοπισμένη στο θέμα! Ευτυχώς δηλαδή! Πολύ χαίρομαι Σωτηρία!

      Διαγραφή
  4. Νόμίζω είναι πολύ εύκολο να αλλάξει κάποιος λάμπα, μέχρι και εγώ μπορώ. Εννοείται στο σπίτι μας αυτά τα έχει αναλάβει ο καλός μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα είναι να ξέρεις και εσύ Αθηνά μου! Αφού είσαι οκ τότε δεν φυσικά δεν θα έχεις πρόβλημα σε μια περίπτωση ανάγκης!

      Διαγραφή
  5. 1 στους 4;;;;!!!! Τι να πω.... Ευχαριστούμε πάντως για την χρήσιμη ανάρτηση Κατερίνα και το χρήσιμο πινακάκι με τα είδη. Την καλημέρα μου & καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ τρόμαξα με το ποσοστό Δήμητρα αλλά από ότι βλέπω από τις απαντήσεις σας δεν πιάνει την Ελλάδα η έρευνα! Ευτυχώς δηλαδή!

      Διαγραφή
  6. Χρήσιμο! Όσο περνούν οι γενιές τόσο λιγότερη είναι η γνώση που έχουν σε τέτοια πρακτικά θέματα. Το έχω διασταυρώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ελευθερία μου! Τουλάχιστον να μείνει η ανάρτηση για τις επόμενες γενιές! Άσε να δεις που δεν ξέρουν τι είναι η δισκέτα ή οι κασέτες την σήμερον ημέρα χαχα!

      Διαγραφή
  7. Έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό διότι ως κόρη ενός τρελού και παλαβού Κρητικού που καταπιάνεται με τα ΠΑΝΤΑ, γνώριζα πως να αλλάξω λάμπα σωστά από τα 8 μου- έτσι αυτό το 1 στα 4 με αφήνει.. άφωνη! Ωστόσο χαίρομαι που το πάρτι της Μάχης είναι η αφορμή να σε γνωρίσω αφού αγαπώ πολύ ότι αφορά οργάνωση και πρακτικά θέματα! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες Γιάννα μου! Και εγώ μια από τα ίδια! Όχι κόρη Κρητικού αλλά ηλεκτρονικού χιχι! Είναι πάντως συγκλονιστικό αν το αναλογιστείς!

      Διαγραφή
  8. Απίστευτο να υπάρχει τόσος κόσμος που δεν ξέρει να αλλάζει μια λάμπα. Εγώ από τα φοιτητικά μου χρόνια έκανα τα πάντα μόνη μου, μέχρι και μπρίζες άλλαζα, μόνο που δεν ξέρω να ξεχωρίζω τα είδη λαμπτήρων. Θα μελετήσω τον πίνακα Κατερίνα μου και θα περιμένω να μας διαφωτίσεις ακόμη περισσότερο για το θέμα. Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχ τέλεια Θάλεια μου! Και εγώ από μικρό παιδί μέχρι και πρίζες αλλά είχα πατέρα στο επάγγελμα! Προσοχή πάντα στο ρεύμα εννοείται! Να μεταδόσεις τις γνώσεις σου και στη Γεωργία σιγά σιγά!

      Διαγραφή
  9. Εγώ ξέρω να αλλάζω λάμπα και πολλά άλλα! Ο πίνακας σου άψογος Κατερίνα μου, θα τον μελετήσω!!Σε ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε καλά δεν περίμενα κάτι λιγότερο από σένα Λίλια! Καλή μελέτη στο πινακάκι!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα!! Ε όχι εντάξει μια λάμπα μπορώ να την αλλάξω..!
    Τα είδη όμως δεν τα γνωρίζω καθόλου!!
    Σ'ευχαριστούμε για τον χρήσιμο πίνακα! Καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι Κατερίνα! Όπως και για όλα τα κορίτσια φυσικά! Χαίρομαι που σου άρεσαν τα πινακάκια!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...