Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Καθαρίζοντας την καφετιέρα Οικολογικά





Μιας και η θερμοκρασία ανεβαίνει και σιγά σιγά ξεκινάμε τους κρύους καφέδες πιστεύω ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε την καφετιέρα του γαλλικού πριν την αποχωριστούμε!












Εννοείται πως θα την καθαρίσουμε οικολογικά χρησιμοποιώντας λεμονάκι αλλά και λίγο ξύδι αν και η δική σας είχε ένα βαρύ εργατικό χειμώνα όπως η δική μου!


Προσθέτουμε λοιπόν ένα full κύκλο νερού στο οποίο έχουμε στύψει το λεμονάκι μας και έχουμε ρίξει και μισό σφηνοπότηρο ξύδι! Προσωπικά δεν αντέχω την έντονη μυρωδιά από το ξίδι αλλά έβαλα ίσα λίγο για να δώσω περισσότερη ένταση.


Ήδη μετά το τέλος του κύκλου θα πάθετε το πρώτο σοκ με τα υπολείμματα από άλατα και διάφορα άλλα αίσχη που θα αποκαλυφθούν (σημείωση ότι πάντα χρησιμοποιώ και χάρτινο φίλτρο φαντάσου!!)


Δεν πτοούμαστε όμως, έτσι όπως είναι ζεστή η καφετιέρα καθαρίζουμε σιγά σιγά με ένα πανάκι από μικρο-ίνες για να μην αφήσουμε και άλλα υπολείμματα.





Επαναλαμβάνουμε κύκλους με καθαρό νεράκι και σκουπίζουμε ξανά μέχρι να βγει το νεράκι μας τελείως καθαρό και άοσμο.


Αν η κανάτα σας είναι γυάλινη ένα απλό πλύσιμο με απορρυπαντικό πιάτων έτσι όπως είναι ζεστή θα είναι αρκετό.


Αν είναι inox όπως η δική μου και έχει μαζέψει άλατα, τρίψτε την με τη λεμονόκουπα από το λεμονάκι που στύψατε και θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας!


Αφήστε την καφετιέρα ανοιχτή να στεγνώσει πολύ καλά ακόμα και όλη την νύχτα και αποθηκεύστε τη να κάνει και αυτή τις "διακοπές" της μετά τον κουραστικό χειμώνα.

Να πω την αμαρτία μου με τραβάει έτσι όπως είναι γυαλισμένη και πετακάθαρη να φτιάξω ένα ακόμα ζεστό καφεδάκι! Θα αντισταθώ και θα βάλω παγοθήκες με νερό στην κατάψυξη για να ετοιμάσω κρύο καφεδάκι! Αν τελειώσατε και εσείς ρίξτε μια ματιά στο θέμα Καταπολεμώντας τη μυρωδιά στο σιφόνι του νεροχύτη. Οι συμβουλές του Κυριακή στο σπίτι σίγουρα θα σας χρειαστούν.


Καλή εβδομάδα!

38 σχόλια:

  1. Νοικοκυρούλα μου εσύ! Άστραψε και γυάλισε η καφετιέρα σου και η δική μου κλαίει παραπονεμένη. Ευχαριστούμε για τα tips! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μην την αφήνεις παραπονεμένη Σοφία μου! Στρώσου στη δουλειά και βάλτη να ξεκουραστεί στο ντουλάπι μετά!

      Διαγραφή
  2. Πω πω ,έχουμε στη δουλειά και είναι και βουλωμένη.Για φαντάσου τι δουλειά κάνει λίγο λεμόνι και λίγο ξύδι!Ευχαριστούμε,φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα είναι και βουλωμένη Αλέκα μου θα χρειαστείς περισσότερο ξύδι και ίσως 2 κύκλους για να γίνει δουλειά! Απλά μετά θέλει λίγο υπομονή για να ξεμυρίσει!

      Διαγραφή
  3. Δεν σε πιστεύω, έχουμε την ίδια καφετιέρα! Τυχαίο; Δεν είναι η καλύτερη καφετιέρα ever; Τώρα ήρθε η ώρα να την καθαρίσουμε βέβαια, αφού με τον καιρό που ζεσταίνει περάσαμε πια στον φραπέ. Εγώ χρησιμοποιώ το κιτρικό οξύ, αλλά και το λεμόνι είναι δυνατό καθαριστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μεγάλα πνεύματα συναντιόνται Ελευθερία μου! Μας έχει βολέψει πάρα πολύ και είναι και πολύ εμφανίσιμη! Κρατάει και τον καφέ μια χαρά ζεστό!

      Διαγραφή
  4. Πολύ καλό Tip Κατερίνα!!! Ένα καθαρισματάκι το θέλει και η δική μου παρόλο που δεν την αποσύρω ποτέ - ποτέ...!!! και 45 βαθμούς να κάνει έξω, εγώ τον γαλλικό μου θα τον πιω!!! :)))
    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα καλή μου!!! Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν την κουμπάρα μου είσαι και εσύ Αλεξάνδρα! Το γαλλικό δεν τον αποχωρίζεται ποτέ! Κάν' της τότε ένα φρεσκαρισματάκι έτσι για να αλλάξει σεζόν!

      Διαγραφή
  5. Έψαχνα τρόπο να καθαρίσω την εσπρεσσιέρα και φοβόμουν να βάλω οτιδήποτε χημικό που πουλάνε στο εμπόριο αλλά με το λεμόνι και το ξύδι δεν μπορεί να πάθει κάτι! Έχει το κακό πως κόκκοι καφέ πάνε και κάθονται στο πάνω μέρος (στο κούμπωμα) και δεν καθαρίζει καλά με το vettex. Εγώ ακόμα πίνω απο κανένα ζεστο καφεδάκι το βράδυ!! :)) Με βοηθάει στον ύπνο.... χιχιχι!! Καλό Μήνα Κατερίνα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααα ωραία περιμένω εντυπώσεις οπωσδήποτε Ελεάνα γιατί είναι η επόμενη για καθαρισμό στη λίστα μου! Τώρα για τον espresso βραδιάτικα τι να πω! Αν κοιμάσαι καλά μετά!!

      Διαγραφή
  6. Τελικά το ξύδι είναι θαυματουργό,εγώ έτσι καθαρίζω τον βραστήρα,εκτός αν έχεις καμιά καλύτερη ιδέα Κατερίνα (Ο Γαλλικός δεν είναι η αδυναμία μας,οπότε δεν έχουμε καφετιέρα).Καλημέρα,καλό μήνα Κατερίνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου έχω Ιωάννα ολόκληρη ανάρτηση αφιερωμένη στο βραστήρα sundaysprojects.blogspot.gr/2014/09/project-60.html Μια χαρά είναι το ξύδι που βάζεις αλλά εγώ προτιμώ το λεμόνι για να μην αφήνει έντονη μυρωδιά!

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Τότε θα σε βολέψει η ανάρτηση Μαρία Έλενα για ένα φρεσκάρισμα της καφετιέρας σου!

      Διαγραφή
  8. Σαν καινούρια έγινε η καφετιέρα Κατερίνα μου!! Θαυματουργό το λεμόνι με το ξύδι!! Καλό μήνα να έχεις!! Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Θάλεια μου (αν και λίγο καθυστερημένα)! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  9. μονο ξυδι εβαζα εως τωρα...αλλα μυριζει εντονα, οποτε μια χαρα το λεμονακι! μου εβαλες δουλειες παλι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα όλο σε δουλειές σε βάζω Ζηνάκι! Με το ξύδι είναι η αλήθεια ότι θέλει μετά αρκετά νερά για να ξεμυρίσει! Άσε που σου μυρίζει και όλη η κουζίνα μετά!

      Διαγραφή
  10. Απίστευτο που με το λεμόνι και το ξύδι μπορούμε να κάνουμε τόσα πράγματα!!! Σ' ευχαριστούμε πολύ για τα tips Κατερίνα μου!!! Καλό σου βράδυ!!!! Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραία καθάρισε η καφετιέρα σου με το λεμόνι,η μαμά μου πάντα καθάριζε τα ταψιά και τις κατσαρόλες με λεμόνι και μυριζαν ωραία !! Καλό μήνα να έχεις ,πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή τη βρίσκω τη μαμά σου Μεταξία μου! Νομίζω ότι θα αρχίσω σιγά σιγά να το εφαρμόζω και εγώ! Κάνει και καλύτερη δουλειά από τα καθαριστικά πολλές φορές!

      Διαγραφή
  12. Μπράβο ρε Κωσταντινα, χαίρομαι που βλέπω ότι και κάποιος άλλος καθαρίζει την καφετιέρα! Σκέφτομαι αυτές σε κάτι γραφεία που δεν τις πιάνει κάνεις για καθάρισμα τι πουρί θα βγάζουν!!! Ίουου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα Ίρις αλλά είναι συχνό το λάθος! Καλά έχεις απόλυτο δίκιο για τις καφετιέρες σε ορισμένα γραφεία! Αλλοιώνεται μέχρι και η γεύση του καφέ!

      Διαγραφή
  13. Ευγε κοριτσακι! Καινουργια την εκανες! Εγω τον καφε τον εχω κοψει και πινω μονο κατι ματζουνια οποτε δεν εχω καφετιερα πια για καθαρισμα, γιουπι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nice Μάρω μου! Και εγώ πάντως πίνω μαντζούνια αλλά και ο καφές καφές! Όλα μαζί τουρλού!

      Διαγραφή
  14. Καλά που δεν έχω καφετιέρα να καθαρίζω χαχα!Πάντως φοβερές οδηγίες! Έγινε του κουτιού!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ακριβώς έτσι είναι Βάσω μου! Κάνε το καθάρισμα σου επ' ευκαιρία για να μην έχει άλατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σαν καινούργια έγινε Κατερίνα, γεια στα χέρια και τους κόπους σου. Θα χαίρεσαι να την κοιτάς όταν το φθινόπωρο πιάσει και πάλι δουλειά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Δήμητρα! Πραγματικά θα είναι όπως πρέπει! Την έβαλα και σε πάνινη τσαντούλα και περιμένει υπομονετικά στην αποθήκη!

      Διαγραφή
  17. πραγματικά πολύ χρήσιμη συμβουλή ειδικά για την δικιά μου που δουλεύει fulll time.
    θα το κάνω αύριο κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα δουλεύει full time τότε βάλτο στο πρόγραμμα να επαναλαμβάνεις που και που Σοφία μου! Όσο πιο συχνά το κάνεις δεν θα χρειάζεται και ξύδι!

      Διαγραφή
  18. Το λεμόνι κάνει θαύματα κ στις βρύσες! Του κουτιού γίνονται. Καφετιέρα δεν έχουμε, αλλά το σύστημα με το ξύδι δουλεύει κ με τον βραστήρα! Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή Ζωγραφιά μου! Ακόμα και στους ανοξείδωτους νεροχύτες! Έχω στο πρόγραμμα μελλοντική ανάρτηση χιχι!

      Διαγραφή
  19. Πολύ καλή ιδέα! Θα το δοκιμασω άμεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...