Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

20 λόγοι που το καθάρισμα κάνει καλό στην υγεία μας (part 1)






Είναι σίγουρα πιο υγιές να ζει κανείς σε καθαρό περιβάλλον παρά σε ένα βρώμικο. Η καθαριότητα όχι μόνο βελτιώνει την εμφάνιση του σπιτιού αλλά και επηρεάζει πάρα πολύ την υγεία ολόκληρης της οικογένειας. Μπορεί η καθαριότητα και η οργάνωση να είναι για πολλούς από τις πιο ενοχλητικές αγγαρείες της καθημερινότητας μας αλλά είναι απαραίτητες! Για να σας πείσω λοιπόν και να σας ξεσηκώσω μάζεψα 20 οφέλη για την υγεία μας!








1. Μείωση της εξάπλωσης των μικροβίων
Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το μπάνια ως τη μεγαλύτερη εστία μικροβίων στο σπίτι πιστεύω ότι η κουζίνα είναι ο μεγαλύτερος τομέας ανησυχίας. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται κατά την προετοιμασία ωμού κρέατος και ψαριών και βέβαια στους δίσκους κοπής, στα σφουγγάρια και στα πανιά καθαρισμού που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των παθογόνων και πρέπει να απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση. Φυσικά εννοείται ότι πρέπει να προσέχουμε και το μπάνιο και ιδιαίτερα την τουαλέτα, τις βρύσες και τις χειρολαβές γενικότερα.

2. Λιγότερα αλλεργιογόνα
Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ποιότητα του εσωτερικού αέρα είναι 5 φορές περισσότερο μολυσμένη από την ποιότητα του αέρα στην ύπαιθρο, η σκόνη, η μούχλα και ακόμη και τα βαριά καθαριστικά στα σπίτια μας προκαλούν προβλήματα. Το τακτικό ξεσκόνισμα και ο σωστός αερισμός του σπιτιού μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα αλλεργιογόνα και να μας επιτρέπει να αναπνέουμε καθαρότερο αέρα. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές με μοκέτες, ταπετσαρίες, ντουλάπες και σε περιοχές που είναι φυσικά υγρές όπως τα υπόγεια και οι αποθήκες.


3. Λιγότερα παράσιτα
Οι κατσαρίδες και τα άλλα παράσιτα αγαπούν τα σκοτεινά και υγρά μέρη που είναι ξεχασμένα με απορρίμματα τροφίμων και άλλες βρομιές οπότε η τακτική καθαριότητα είναι η μόνη λύση. Επίσης δεν ξεχνάμε τα τρωκτικά τα οποία μπορούν να πολλαπλασιάζονται και να κρύβονται εύκολα σε βρώμικα σπίτια με διαρροές νερού και απορρίμματα τροφίμων. Η παρουσία τους φυσικά είναι τεράστιο πρόβλημα καθώς μεταδίδουν ασθένειες, βακτηρίδια, μικρόβια και αλλεργίες. Η τακτική καθαριότητα συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης όλων των τροφίμων σε αεροστεγή δοχεία μετά από κάθε γεύμα και η καθημερινή απομάκρυνση των σκουπιδιών βοηθούν στην πρόληψη κατά των παρασίτων.

4.  Βελτίωση της ασφάλειας
Οι πτώσεις και οι πυρκαγιές είναι δύο κύριες αιτίες τραυματισμών και θανάτων στο εσωτερικό του σπιτιού. Το να σκοντάφεις πάνω σε αντικείμενα ή να γλιστρήσεις σε λερωμένες ή βρεγμένες επιφάνειες μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Επίσης η ακαταστασία μπορεί να επιταχύνει εύκολα τη διάδοση της φωτιάς και να εμποδίσει την ικανότητά μας να ξεφύγουμε από το χώρο σε περίπτωση ανάγκης. Καθαρίζουμε και τακτοποιούμε για την πρόληψη και τη βελτίωση της σωματικής μας ασφάλειας.



5. Εξοικονόμηση χρημάτων
Η δυνατότητα να βρούμε αυτό που χρειαζόμαστε μας εξοικονομεί χρήματα. Αν μετρήσω πόσες φορές έχω αγοράσει μπαταρίες ενώ ήδη είχα θα γελάσετε! Επίσης διατηρώντας τις συσκευές μας σε καλή κατάσταση θα ξοδέψουμε λιγότερα χρήματα για να τα επισκευάσουμε ή να τα αντικαταστήσουμε. Και πώς το κάνουμε αυτό; Καθαρίζοντάς τα! Οι τρόποι να γλυτώσουμε χρήματα οργανώνοντας το σπίτι μας είναι πραγματικά πολλοί



6. Υποστηρίζουμε τον μινιμαλισμό
Τα καθαρά και τακτοποιημένα σπίτια έχουν λιγότερα πράγματα μέσα τους και ενισχύουν την ευκαιρία να σκεφτούμε τις έννοιες του μινιμαλισμού. Όσο περισσότερα αντικείμενα υπάρχουν στο σπίτι μας τόσο περισσότερη ώρα σπαταλάμε στην καθαριότητα και την οργάνωση. Πριν καλά-καλά το καταλάβουμε εναρμονιζόμαστε με την αρχή “less rather than more” και μαζί με τη γενική καθαριότητα μια φορά το χρόνο τσεκάρουμε τα υπάρχοντα μας και ανακυκλώνουμε, χαρίζουμε (#7) ή ακόμα και πουλάμε ότι μας είναι περιττό.


7. Υποστηρίζουμε το φιλανθρωπικό πνεύμα
Η καθαριότητα συχνά μας ωθεί στο μινιμαλισμό (#6) δίνοντας μας την ευκαιρία να προσφέρουμε αντικείμενα σε κάποιον που έχει ανάγκη. Ψάχνουμε και βρίσκουμε ανθρώπους ή φιλανθρωπικές οργανώσεις που μπορούν να πάρουν τα πράγματα μας και να τα δώσουν στους άπορους ή να τα πουλήσουν και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να στηρίξουν την οργάνωσή τους.

8. Υποστηρίζουμε το περιβάλλον
Φυσικά πρέπει να έχουμε προσέχουμε πάρα πολύ την ορθή χρήση των απορρυπαντικών που βλάπτουν το περιβάλλον και όπου μπορούμε να επιλέγουμε φυσικές λύσεις όπως το αγαπημένο λεμονάκι, τη σόδα και το θαυματουργό ξύδι. Επιπλέον καθαρίζοντας και φροντίζοντας τα αντικείμενα μας αυξάνουμε το χρόνο ζωής τους και έτσι εκτός από το να γλιτώνουμε χρήματα (#5) μειώνουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Το ξεκαθάρισμα μάλιστα των πραγμάτων που έχουμε στο σπίτι μας μειώνει επίσης το ενεργειακό μας αποτύπωμα αν χαρίζουμε (#7) αντί να πετάμε αυτά που δεν θέλουμε ή δεν χρειαζόμαστε.



9. Ανακούφιση από άγχος
Ναι είναι αλήθεια! Το καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι μπορεί πραγματικά να μας χαλαρώσει. Όλοι αγαπάμε την αίσθηση ενός περιποιημένου σπιτιού επειδή μας μειώνει το επίπεδο ανησυχίας. Επίσης  μια τακτική δραστηριότητα καθαρισμού 20 λεπτών μπορεί να μειώσει το ποσοστό του άγχους και του στρες απλά τραβώντας το μυαλό μας από τη αιτία του (πχ δουλειά). Όταν ζούμε σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι υποσυνείδητα τα μάτια μας έχουν χώρο για ξεκούραση!

10. Βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η καθαριότητα του σπιτιού έχει σχέση με τα επίπεδα ποιότητας του ύπνου μας. Φυσικά δεν θα έχουμε τον κατάλληλο ύπνο αν η κρεβατοκάμαρά μας είναι γεμάτη ιστούς αράχνης ή σκόνη. Η καθαριότητα μαζί με ένα καλοστρωμένο φρέσκο κρεβάτι το οποίο μας καλεί να χαλαρώσουμε, βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και βοηθούν στην ξεκούραση σώματος και πνεύματος.


Μέχρι το νούμερο 10 θα σας αφήσω για σήμερα έτσι για να δούμε αν σας έπεισα να κλείσετε το pc/κινητό και να πιάσετε το ξεσκονόπανο και τη σφουγγαρίστρα! Για τους πιο απαιτητικούς και δύσκολους έρχεται σύντομα το part 2 με τους λόγους 11 ως 20!


Καλή εβδομάδα!

24 σχόλια:

  1. These are all great reasons to keep our home clean Katerina. I too have noticed that when it is cluttered I tend to be more stressed. Even if it is clean clutter can make me nervous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Me too Mary! When our house is cluttered it seems dirty and I can't concentrate on normal tasks. The worst thing is when you're trying to find something important and then you get really stressed.

      Διαγραφή
  2. Αχ, αυτά τα πεταμένα!!!ατέλειωτα είναι! Σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας! Μαζεύεις ένα, ξεπετιεται άλλο! Κ ο άντρας μου εχει μια εκνευριστική μανία να μην θέλει να ανοίγουμε πόρτες τώρα που δροσίζει!!!Άντρες!Περιμένω κ τους υπόλοιπους λόγους να τους διαβάσω σε όλους εδώ μέσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα πρώτα πράγματα που κάνω κάθε μέρα το πρωί είναι να ανοίγω παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Μόλις βέβαια αρχίσει το κρύο ζορίζει λίγο το πράγμα αλλά σίγουρα ξυπνάς αμέσως!

      Διαγραφή
  3. καλημερα κατερινακι! μας επεισες.....!
    εμενα τουλαχιστον χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα πολύ χαίρομαι Αριάδνη μου! Που να διαβάσεις και το δεύτερο μέρος με τους επόμενους 10 λόγους!

      Διαγραφή
  4. Συνφωνώ απόλυτα ότι η καθαριότητα στο σπίτι δίνει μια αίσθηση φρεσκάδασ και ομορφιάς Κατερίνα μου.Αλλά για μένα πιστεύω ότι όλα ξεκινούν απο την τάξη και ισορροπία σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού.Τότε το καθάρισμα γίνεται πιο απλό και εύκολο συνάμα...τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου Μαρία. Μάλιστα πιστεύω ότι η τάξη και η καθαριότητα είναι αλληλένδετα και είναι όντως πάρα πολύ δύσκολο να καταφέρει κανείς το ένα χωρίς το άλλο.

      Διαγραφή
  5. μήπως να δωσω την αναρτηση να τη διαβασουν οι αντρες μου?...να βαζουν κανενα χερακι τα αγορια μου που κ που!!!!χαχαχα!
    καλημερα και καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία ιδέα Λίτσα. Κάτσε να βγουν και οι υπόλοιποι 10 λόγοι για να διαλέξεις αυτούς που θα τους "πείσουν" και θα τους κινητοποιήσουν πιο γρήγορα.

      Διαγραφή
  6. Ωραία και έξυπνη ανάρτηση, Κατερίνα μου. Αγαπώ την καθαριότητα στο σπίτι, με μία μικρή όμως διαφορά: τις χοντρές δουλειές τις κάνει η καθαρίστρια! Χα, χα. Συμφωνώ απόλυτα πάντως με το μινιμαλισμό και το φιλανθρωπικό πνεύμα. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά Μια μου εξάλλου πως θα μείνει χρόνος να απολαύσεις τα οφέλη του καθαρού και τακτοποιημένου σπιτιού αν είσαι πτώμα από τις δουλειές!

      Διαγραφή
  7. Καθαρίζω γιατί έτσι νιώθω εγώ καλά! Δεν χρειάζεται να έχω λόγο ή να ξέρω τι είναι καλό και τι όχι... φυσικά σήμερα για όλα πρέπει να υπάρχει κίνητρο αλλά εγώ είμαι λίγο της παλιάς σχολής :) Όσο και ο χρόνος να μη μου το επιτρέπει θέλω να πιστεύω πως έχω ένα αρκετά καθαρό σπίτι και ας μην είναι τόσο μίνιμαλ... Πάντως έχει αρκετό ενδιαφέρον να διαβάζεις ότι αυτά που έτσι κι αλλιώς κάνεις σε τι χρησιμεύουν :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα Χριστίνα μου έχεις και τους λόγους! Αφού το κάνεις ούτως ή άλλως (όπως οι πιο πολλοί πιστεύω) δες τη λίστα σαν μια μικρή επιβράβευση των κόπων σου!

      Διαγραφή
  8. Για μένα ο κυριότερος λόγος είναι η ανακούφιση από το άγχος Κατερίνα μου, και επικροτώ απόλυτα την καθαριότητα ως anti-stress μέθοδο. Τουλάχιστον στο τέλος σου μένει το καθαρό σπίτι. Έχεις νεύρα βρε αδερφέ, πιάνεις τα μαξιλάρια, τους κάνεις ένα καλό τίναγμα για κανά δεκάλεπτο, σου περνούν και τα νεύρα, σου μένουν και τα μαξιλάρια. Θα περιμένω τα επόμενα δέκα. Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σε μένα Μαρία μου με το σίδερο. Είναι σαν να κάνω γιόγκα χαχα! Anti-stress και διαλογισμός ή αλλιώς οργάνωση σκέψεων και προγραμματισμός λοιπών εργασιών.

      Διαγραφή
  9. Θα συμφωνήσω σε όλα! Αν δεν έχω καθαρό σπίτι (έστω κάπως συμμαζεμένο αν δεν έχω προλάβει) επηρεάζεται η διάθεσή μου. Το καλύτερο μου είναι να έχω τελειώσει με τις δουλειές του σπιτιού, να μυρίζει φρεσκάδα και καθαριότητα και στη συνέχεια να χαλαρώνω διαβάζοντας το βιβλιαράκι μου, απόλαυση χιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Πόλα μου! Καλωσόρισες στην παρέα μας και είμαι σίγουρη ότι οι υπόλοιποι 10 λόγοι θα σου ταιριάξουν ακόμα περισσότερο στο στυλ.

      Διαγραφή
  10. Αααχχ και βαχ... Εγώ πλέον έχω παραδώσει που λένε.. Μαζεύεις μαζεύεις και μέχρι το βράδυ βλέπεις διάφορα αντικείμενα να κυκλοφορούν δεξιά και αριστερά. Καθαρίζεις και μέχρι την άλλη μέρα το πρωί έχει αρχίσει η κατεδάφιση του πάλι.
    Θέλω να ανοίγω και εγώ τα παράθυρα αλλά η σκόνη που μπαίνει μου κάνει τα νεύρα κρόσσια όταν βλέπω ένα άσπρο πέπλο πάνω στα μαύρα έπιπλα! Έχω αρχίσει να σκέφτομαι σοβαρά την μετακόμιση σε καλύβα, σπηλιά.. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλάθια και κουτιά νομίζω θα σε σώσουν Ελεάνα. Θα τα βάζετε όλα σε ένα καλάθι και μετά θα το παίρνεις και θα βάζεις τα αντικείμενα στη θέση τους όταν έχεις χρόνο. Όσο για τη σκόνη σε νιώθω απόλυτα με τα μαύρα έπιπλα! Ένα μικρό πέπλο το έχουμε και εμείς νομίζω μόνιμα χαχα.

      Διαγραφή
  11. Λατρευω το καθαρισμα και με χαλαρωνει πολυ οταν ειναι καθαρο και τακτοποιημενο το σπιτι μου!Αυτο που σιχαινομαι αλλα ειναι αναγκαιο κακο ειναι το σιδερωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηλιάνα καλωσόρισες στην παρέα μας! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αν και το σιδέρωμα ομολογώ πως το απολαμβάνω και με χαλαρώνει!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...