Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Ότι θέλετε να ξέρετε για τις λάμπες LED (part 1)






Αν ακόμα δεν έχετε αποφασίσει να αλλάξετε τις λάμπες σας με LED  ο οδηγός του Κυριακή στο σπίτι θα σας λύσει όλες σας τις απορίες και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε σωστά. Προσπάθησα να μαζέψω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αλλά μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να απευθυνθείτε στον ηλεκτρολόγο σας ή σε κάποιον ειδικό φωτισμού.







Γιατί να αλλάξω;
Οι νέας τεχνολογίας LED λάμπες δεν είναι βλαβερές για το περιβάλλον μιας και δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως οι λάμπες πυρακτώσεως. Εξοικονομούν ενέργεια με αποτέλεσμα να μειώσουμε το κόστος του ηλεκτρικού μας ρεύματος και εκπέμπουν πιο πολύ φως ανά watt. Επιπλέον έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τις λάμπες παλαιότερων τεχνολογιών με διπλό όφελος για το περιβάλλον και την τσέπη μας.

Τι εξοπλισμό χρειάζομαι;
Πιστεύω ότι είναι πολύ εύκολο να αλλάξουμε μια λάμπα αλλά ακόμα και αν χρειάζεστε βοήθεια διαβάστε τον οδηγό του Κυριακή στο σπίτι Αλλάζοντας μια λάμπα!

Ποιο σχήμα λάμπας να διαλέξω;
Για τη σύνδεση της λάμπας σας τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Το 'B' είναι για το Bayonett και το «E» είναι για το Edison Screw ή βιδωτή. Όπου mini και στις δύο περιπτώσεις είναι η μικρότερη εκδοχή τους. Υπάρχουν και πολλά ακόμα περισσότερα είδη που ίσως χρειαστείτε για σποτάκια ή άλλα λαμπατέρ αλλά στην ανάρτηση Αλλάζοντας μια λάμπα θα βρείτε μια εικόνα με όλους τους τύπους αναλυτικά.


Όσο για το σχήμα της λάμπας καθαυτής υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για το σχήμα είναι να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική σας. Από το γνωστό μας αχλάδι και κεράκι μέχρι τους μικρούς και μεγάλους γλόμπους, τις κυλινδρικές και τα  σπιράλ, εξαρτάται από το σχήμα του φωτιστικού σας και τον τρόπο της διάχυσης του φωτός στο χώρο. Για να μην σας κουράσω δείτε όλα τα σχέδια επίσης στην ανάρτηση Αλλάζοντας μια λάμπα στη δεύτερη εικόνα.

Πόσο φωτεινή πρέπει να είναι;
Πλέον δεν είναι αρκετό να σκεφτείτε τη φωτεινότητα της λάμπας σε watt. Αυτό ήταν καλό όταν είχαμε μόνο λάμπες πυρακτώσεως, αλλά τώρα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σε lumens.



Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να αντικαταστήσετε έναν παλιό λαμπτήρα 60W και να πάρετε μια παρόμοια ποσότητα φωτός. Τότε ξέρετε ότι θα χρειαστεί να πάρετε περίπου 800 lumens για να πάρετε μια παρόμοια φωτεινότητα με την παλιά σας λάμπα.


Αφού σας ξεσήκωσα ελπίζω, να αλλάξετε λάμπες, συζητήσαμε για το είδος, το σχήμα και τα lumens, κάντε λίγο υπομονή για το part 2 όπου θα μάθουμε για τους βαθμούς kelvin και για την απόσβεση ώστε να πάρουμε αποφάσεις.


Καλή εβδομάδα!

10 σχόλια:

  1. Great information Katerina. I need to go and check to see what my bulbs are, I never really paid attention before. Shame on me!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο επεξηγηματικό κείμενο, μπράβο!
    Άλκηστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Άλκηστης. Είπα να μαζέψω όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που χρειάστηκα όταν αλλάξαμε τις λάμπες στο σπίτι μας.

      Διαγραφή
  3. Εχω αλλαξει τις λάμπες και πραγματικά ειναι τεράστια η διαφορά. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ καλά έκανες. Οικονομία στην τσέπη μας και πιο φιλικές για το περιβάλλον.

      Διαγραφή
  4. Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου, Κατερίνα μου. Ευτυχώς εμένα να καταφέρνει με αυτά ο σύζυγος και έχει αλλάξει εδώ και καιρό στο σπίτι όλες τις λάμπες με λάμπες οικονομίας. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο στο σύζυγο Μία που φρόντισε να κάνει τις αντιστοιχίες και φυσικά να κάνει τις αλλαγές εγκαίρως.

      Διαγραφή
  5. Πολύ καλό και αναλυτικό το άρθρο σας σχετικά με τις λάμπες LED.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...