Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Κλασικό μοτίφ της γιαγιάς με βελονάκι






Σήμερα σας έχω αναλυτικές οδηγίες για να φτιάξουμε παρέα ένα από τα πιο κλασσικά σχέδια μοτίφ με βελονάκι, το μοτίφ της γιαγιάς ή αλλιώς granny square. Είναι πάρα πολύ εύκολο και μπορεί να γίνει χίλια δυο πράγματα, να το ενώσετε ή ακόμα και να το κρατήσετε σαν απλά τετραγωνάκια.








Ξεκινάμε με ένα ωραίο αφράτο κουβάρι μαλλί και το αντίστοιχο βελονάκι μας. Εγώ εδώ θα χρησιμοποιήσω ακρυλικό μαλλί και βελονάκι νούμερο 3.


Για να ξεκινήσουμε θα φτιάξουμε ένα κύκλο με μια αλυσίδα των 6.


Ενώνουμε τον κύκλο μας στην πρώτη αλυσίδα.


Η πρώτη σειρά μας θα έχει 4 κυψέλες. Όλες οι κυψέλες θα αποτελούνται από 3 double crochets. Για να ξεκινήσουμε κάθε σειρά φτιάχνουμε πρώτα μια αλυσίδα των 3 η οποία μετράει σαν το πρώτο double crochet μιας και έχει το ίδιο ύψος.


Κάνουμε τα άλλα 2 double crochets και έχουμε την πρώτη μας κυψέλη έτοιμη. Για να την ξεχωρίσουμε με την επόμενη κυψέλη κάνουμε μια αλυσίδα των 2 που αποτελεί αυτή τη φορά και μια γωνία.


Συνεχίζουμε και με τις υπόλοιπες 3 κυψέλες της πρώτης σειρά φτιάχνοντας 3 double crochets για την κάθε μία χωρίζοντας ανάμεσα με μια αλυσίδα των 2 για να σχηματιστούν οι 4 γωνίες. Στο τέλος ενώνουμε στο πάνω μέρος της πρώτης μας αρχική αλυσίδα των τριών.


Μπορεί να μοιάζει λίγο με κύκλο παρά με τετράγωνο αλλά μείνετε μαζί μου και θα γίνει και αυτό. Για την επόμενη σειρά ξανά ξεκινάμε με μια αλυσίδα των τριών και 2 double crochets για την πρώτη κυψέλη. Μιας και θέλουμε να κάνουμε γωνία κάνουμε μια αλυσίδα των 2 και μία ακόμα κυψέλη στο ίδιο κενό.


Για να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη σειρά φτιάχνουμε μια κυψέλη σε κάθε κενό και δύο κυψέλες σε κάθε γωνία. Εδώ θέλει λίγο προσοχή το θέμα μιας και χωρίζουμε τις γωνίες με μία αλυσίδα των δύο ενώ κάθε επόμενη αλλαγή στις πλευρές γίνεται με μια μονή αλυσίδα.


Και ναι έχει αρχίσει πλέον να είναι τετράγωνο ξεχωρίζοντας τις γωνίες με τον τρόπο που σας περιέγραψα παραπάνω. Μπορείτε πιο εύκολα να δείτε και τη διαφορά στην πάνω φωτογραφία όπου έχω ξεκινήσει την τρίτη σειρά και έχω φτιάξει 2 κυψέλες στη γωνία με κενό 2 αλυσίδων και μετά από ένα κενό μονής αλυσίδας έχω φτιάξει την επόμενη κυψέλη.


Σε κάθε σειρά μεγαλώνουν και οι πλευρές μας επειδή οι κυψέλες μας αυξάνονται. Εδώ βλέπετε ολοκληρωμένη και την τέταρτη σειρά και την αρχή της πέμπτης.


Αποφάσισα να κρατήσω το μέγεθος στις 5 σειρές όπου ολοκλήρωσα με αντίστοιχες 5 κυψέλες στην κάθε πλευρά.


Έραψα τις ακρούλες μου με μια κατάλληλη βελόνα ανάμεσα στις κυψέλες μου για να σταθεροποιηθούν και το κλασικό μοτίφ της γιαγιάς ή basic granny square είναι έτοιμο.



Στην αρχή μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο αλλά μόλις συνηθίσετε τη διαφορά ότι η κάθε γωνία έχει 2 κυψέλες και χωρίζεται με αλυσίδα των 2 ενώ οι πλευρές έχουν μία κυψέλη στο κάθε κενό και χωρίζονται από μονή αλυσίδα, θα σας είναι παιχνιδάκι.


Τα granny squares είναι τόσο εθιστικά που πραγματικά όπως βλέπετε στη φωτογραφία, δύσκολα σταματάς. Προς το παρόν συνεχίζω να φτιάχνω χωρίς κάποιο πλάνο και τα χαίρομαι σαν σουβερ για την κούπα του καφέ μου στο σπίτι αλλά και στο γραφείο στη δουλειά!


Ίσως η ανάρτηση βγήκε λίγο μεγάλη αλλά προσπάθησα να βάλω βήμα βήμα τις φωτογραφίες οι οποίες βοηθάνε πολύ. Τι λέτε; Σας μπέρδεψα ή θα το δοκιμάσετε; Αν ψάχνετε και άλλες εύκολες ιδέες με βελονάκι από το Κυριακή στο σπίτι, ρίξτε μια ματιά εδώ.


Καλή εβδομάδα!

10 σχόλια:

  1. Καλά, δεν το συζητάμε, πανέμορφο είναι το τετραγωνάκι σου, Κατερίνα μου. Γενικά αγαπώ το πλέξιμο. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μία. Έχω γεμίσει τον κόσμο τετραγωνάκια και προς το παρόν τα χαρίζω για σουβέρ. Έχουν πολύ πλάκα!

      Διαγραφή
  2. Το κράτησα στο πιντερεστ. Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ Ειρήνη μου! Θα χαρώ να δω τις δημιουργίες σου όταν βρεις χρόνο να το δοκιμάσεις΄.

      Διαγραφή
  3. Εγώ πάλι με ότι με κρατάει σε μια καρέκλα δεν γίνεται να κάνουμε χωριό. Μου αρέσουν οι πλεκτές δημιουργίες αλλά όπως και το ράψιμο μάλλον δεν θα ξεκινήσω. Εσύ όμως Κατερίνα μου τα πας μια χαρά! Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις άλλα ταλέντα εσύ να θαυμάζουμε! Μόλις φτάσω σε ένα καλύτερο επίπεδο θα σου φτιάχνω εγώ ότι πλεκτά σου αρέσουν!

      Διαγραφή
  4. Είναι υπέροχο Κατερίνα μου! Εμένα δυστυχώς δεν πιάνει το χέρι μου. Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ εσένα δεν πιάνει το χέρι σου, που ζωγραφίζεις καλλιτεχνήματα! Είμαι σίγουρη πως αν το δοκιμάσεις θα τα πιάσεις αμέσως!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...