Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα! Πόσο μάλλον όταν τα μήλα είναι βιολογικά από τον κήπο του μπαμπά! Πέρσι είχα κάνει την πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω σάλτσα μήλου (applesauce) για να απολαύσω το Φθινόπωρο και να μοσχοβολήσει το σπίτι αλλά φέτος πιστεύω ότι τελειοποίησα τη συνταγή μου και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας!
Θα χρειαστούμε:
- μήλα (πράσινα, κόκκινα ότι έχετε, αλλά σαν του μπαμπά μου δεν θα είναι χιχι)
- μαύρη ζάχαρη (για τα μήλα που βλέπετε έβαλα 4 κουταλιές της σούπας)
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Αρχικά καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κομμάτια. Το εργαλείο της photo είναι από το ikea και ομολογώ μου έκανε πιο εύκολη τη ζωή αλλά αν δεν το έχετε μη σκάτε γιατί ούτως ή άλλως θα διαλυθούν.
Ζεσταίνουμε καλά ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε τα μήλα.
Κάνουμε λίγο χώρο στη μέση και βάζουμε τη ζάχαρη και το αλάτι.
Μόλις αρχίσει να λιώσει η ζάχαρη ξεκινάμε και το ανακάτεμα με τα μήλα. Εδώ σταματήστε και απολαύστε λίγο τα αρώματα του μήλου που καραμελώνει! Δεν είναι υπέροχο το Φθινόπωρο;
Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε ζεστό νερό (ιδανικά από τον βραστήρα) μέχρι περίπου τη μέση από τα μήλα και σιγοβράζουμε.
Μετά περίπου από κανένα τεταρτάκι και εφόσον έχουν μαλακώσει καλά τα μήλα, πολτοποιούμε το μείγμα με το ραβδο-μπλέντερ. Προσοχή γιατί ότι πιτσιλάει καίει πολύ!
Μόλις κάνουμε τα μήλα σάλτσα ή πουρέ μήλου ας πούμε, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Μια κουταλίτσα για δοκιμή είναι ότι πρέπει σε αυτή τη φάση! Είναι ένα όνειρο!
Αφού κρυώσει καλά το φυλάμε σε βάζα και φτιάχνουμε άπειρες συνταγές γλυκιές και αλμυρές! Το ονειρεύομαι ήδη σε κέικ, σε πιτάκια αλλά και σε ένα ωραίο πιάτο χοιρινού! Προς το παρόν το άλειψα σε μία φρυγανιά για να απολαύσω τον Κυριακάτικο καφέ μου τώρα που το σπίτι μοσχοβολάει!
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σάλτσα για να φτιάξετε μηλοπιτάκια ή αν σας φάνηκε πολύπλοκη δοκιμάστε την εύκολη μηλόπιτα (τάρτα) του Κυριακή στο σπίτι.
Καλή εβδομάδα!
Πο πο... Μου τρέχουν τα σάλια, Κατερίνα. Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι είναι και πανεύκολο Γεωργία αρκεί να καθαρίζει μήλα γρήγορα!
ΔιαγραφήΕ τρως και κανένα κομματάκι στην πορεία!
Τελεια η συνταγη Κατερινα μου!! Κι οτι εψαχνα μια δοκιμασμενη συνταγη!! την κρταω για δοκιμη!! φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα χαρώ πολύ να τη δοκιμάσεις Ελπίδα μου!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ πολύ!
Λατρεύω την σάλτσα μήλου. Δίπλα σε μπιφτεκακια είναι όνειρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε μπιφτέκια ε; Ακούγεται πεντανόστιμο και εναλλακτικό!
ΔιαγραφήΘα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία Ζωγραφιά μου!
είναι πολύ νόστιμο ...τρώγεται και σαν επιδόρπιο ...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή εβδομαδα
Άστα ανακάλυψα χτες ότι και με γιαούρτι κάνει το πιο εύκολο και χωνευτικό επιδόρπιο! Ότι πρέπει μετά από ένα βαρύ γεύμα!
ΔιαγραφήMmmm. They look so delicious. I've never made apples into sauce this is a great recipe and one that I can try. Thanks Katerina, pinning it.
ΑπάντησηΔιαγραφήIt's a nice way to preserve the apple taste instead of making a classic jam Mary!
ΔιαγραφήI'm so glad you're going to try it!
Πωπωπωπω φαίνεται τέλεια και είμαι σίγουρη πως θα μυρίζει και υπέροχα!!! Pinάρεται η συνταγή για άμεση παρασκευή. Φιλιά κι ευχαριστούμε Κατερίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχοβολάει Φθινόπωρο! Μπορείς να βάλεις και λίγο κανέλα αν την προορίζεις μόνο για χρήση σε γλυκές παρασκευές Χριστίνα. Θα γίνει όνειρο!
ΔιαγραφήΦαίνεται πολύ νόστιμο λέω να το κάνω ευχαριστούμε!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα χαρώ πολύ να το δοκιμάσεις! Αν ξέρεις πως να αποστειρώνεις και να σφραγίζει βαζάκια θα σου κρατήσει τέλεια όλο το χειμώνα!
ΔιαγραφήΜου αρέσει τρελά η ιδέα του applesauce!!! Ισως να μπορώ να την βάλω και σε μία πάστα φλώρα.. ;) Αν και δε ξέρω τι θα μείνει γιατί με βλέπω να τη κουταλίζω!! χαχαχα Μέσα στο Σ/Κ θα φτιαχτεί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια ιδέα Ελεάνα! Έχω και απίστευτη συνταγή για πάστα φλώρα! Μου βάζεις ιδέες και δεν βλέπω να μου φτάνει η ποσότητα που έφτιαξα!
ΔιαγραφήΕντάξει...μύρισε φθινόπωρο!!! Και μου τρέχουν τα σάλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε φρυγανίτσα ή ψωμάκι είναι το τέλειο κολατσιό για παιδάκια Χριστίνα! Θα χαρώ πολύ να το δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήΔεν την ειχα ξανακούσει τη σάλτσα μήλου. Ειναι πολυ εύκολη η συνταγη που μας έδειξες. Μμμμ μυρίζει φθινόπωρο 👌😘
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν άπειρες συνταγές Λαμπρινή στο internet που τη χρησιμοποιούν σαν βάση για γλυκά αλλά και αλμυρές συνταγές! Βέβαια και με το κουτάλι από το βαζάκι τρώγεται!
ΔιαγραφήΈχω λατρέψει την σάλτσα μήλου απ'όταν την ανακάλυψα γιατί κάνει τα γλυκά πιο υγιεινά! Και τώρα που είναι η εποχή τους επιβάλλεται για να κάνουμε σπιτική σάλτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ έχω εντυπωσιαστεί Μαρία μου! Και η γεύση που δίνει είναι απερίγραπτη!
Διαγραφήτι λες τωρα!!! δεν το ηξερα αυτο. παω για μηλα γτ τρελαινομαι :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρε και λίγη κανέλα Κεϊλάνης Ζήνα είναι τέλειος συνδυασμός και θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι σου!
ΔιαγραφήΠωπωωωω!! Κατερίνα φαίνεται υπέροχος ο πουρές μήλου...κρατάω τη συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου και φιλιά!
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Κική μου! Με την πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω και στην υπέροχη τούρτα που μας προτείνεις!
Διαγραφήφαίνεται πολύ νόστιμη -και πολύ εύκολη!! Αγαπάω τα μήλα, είσαι τυχερή που έχεις μηλαράκια από τον μπαμπά :) Pinάρεται και θα δοκιμαστεί πάραυτα. Εχω βρει κατά καιρούς πολλές συνταγές με applesauce και μου εχει μείνει απωθημένο. Ευχαριστούμε και καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλωσόρισες στην παρέα μας! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η συνταγή και ελπίζω να σε ικανοποιήσει και γευστικά!
ΔιαγραφήΌσο πας γίνεσαι και καλύτερη βρε Κατερινάκι!Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω έμπνευση από του καλύτερους χαχα! Περιμένω γευστική κριτική!
Διαγραφήapple butter το ονομάζουν τα αμερικάνικα food blogs και όχι άδικα....ξεκινώντας επίσης από την applesauce,κατέληξα να φτιάξω αυτό το βουτυρόμηλο,στο οποίο ιδανικά βάζω apple cider αντί νερού και στο τελείωμα σιρόπι ελ. καφε....
ΑπάντησηΔιαγραφήWow ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνηση! Φαντάζομαι γεύση με το apple cider και τον καφέ! Απογείωση! Έρχομαι βόλτα στο blog σου να χαζέψω!
Διαγραφήσε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια! η αλήθεια είναι πως μετά από σχεδον 10 χρόνια το blogging με έχει κουράσει πια,μα δε μπορω και να το παρατήσω,το cook the book το έχω κάπως σαν παιδί μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαα εσύ είσαι παλιά καραβάνα που λέμε! Καταλαβαίνω την κούραση σου αλλά σκέψου και εμάς! Που θα βρίσκουμε έμπνευση και τέλειες συνταγές; Keep up the good work!
ΔιαγραφήΜμμμμμμμμ Κατερίνα μου γράφω την συνταγή και ανυπομονώ να τη δοκιμάσουμε! Φαίνεται πεντανόστιμη και φαντάζομαι και πως θα μοσχοβολάει! Διάβασα ότι τρώγεται και σαν επιδόρπιο με γιαούρτι και ζήλεψα! Πολλά γλυκά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτοιμάζω και ανάρτηση στο προσεχές μέλλον σε έκδοση μηλοπιτάκι, οπότε όταν το φτιάξεις έχε στο νου σου να κρατήσεις λίγο για να τα δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήΦαίνεται πολύ ωραία!!! πριν κάνω απόπειρα,θα ήθελα να ρωτήσω για την ζάχαρη.Μπορώ να βάλω κάποια άλλη? πχ. καρύδας ή στέβια γιατί δεν έχω καστανή.ευχαριστώ προκαταβολικά
ΑπάντησηΔιαγραφή