Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Ότι θέλετε να ξέρετε για τις λάμπες LED (part 2)






Παίρνοντας τη σκυτάλη από το part 1 όπου προβληματιστήκαμε και μάθαμε για το είδος, το σχήμα και τα lumens των λαμπτήρων LED πάμε να συνεχίσουμε τον οδηγό του Κυριακή στο σπίτι με τις υπόλοιπες απαραίτητες πληροφορίες.










Θέλετε ζεστό ή κρύο φως;
Αυτή η ερώτηση μπορεί να ακούγεται περίπλοκη, αλλά είναι ένα από τα σπουδαία πράγματα για τα LED. Η θερμοκρασία του φωτός μπορεί να μετρηθεί σε βαθμούς kelvin. Πολύ πορτοκαλί φως έχει χαμηλό αριθμό, για παράδειγμα ένα κερί είναι περίπου 1.500K. Το φως της ημέρας είναι πολύ πιο κρύο συχνά πάνω από 5.000K.



Όταν πρόκειται για οικιακούς λαμπτήρες οι επιλογές θερμοκρασίας απλές. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά θέλουν αυτό που ονομάζεται «ζεστό λευκό» (2.700K) ώστε να αναπαράγουν τη ζεστή και ελαφρώς κίτρινη λάμψη μιας παλιάς λάμπας πυρακτώσεως. Σε μια κουζίνα, μπάνιο ή άλλες καταστάσεις μπορεί να προτιμάτε το φυσικό λευκό (3.000K) ή μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε ένα δροσερό λευκό (4.000K), Σε κάθε περίπτωση πειραματιστείτε ώστε να διαλέξετε την κατάλληλη απόχρωση ανάλογα με τη χρήση του χώρου σας, τον προσανατολισμό του και φυσικά το προσωπικό σας γούστο.

Είναι ακριβές;
Αν σκέφτεστε να προτιμήσετε τις συμπαγείς λάμπες φθορισμού (CFL) είναι πλέον τόσο φτηνές που μια CFL μπορεί να αποσβεστεί σε λίγους. Βέβαια αλλά αν θέλετε η λάμπα σας να ανάβει αμέσως, να ντιμάρεται ή θέλετε ψυχρότερο φως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Οι λάμπες LED, από την άλλη πλευρά ξεπερνούν πολλά από αυτά τα προβλήματα αλλά το κόστος είναι πιο τσουχτερό ειδικά για τις αντικαταστάσεις σε μικρές λάμπες.


Η απόσβεση είναι γρηγορότερη όταν η ηλεκτρική ενέργεια είναι δαπανηρή και φυσικά όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε ένα λαμπτήρα τόσο πιο γρήγορα γίνεται. Προσωπικά έχω αλλάξει όλες τις λάμπες στο σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο (στο μπάνιο ειδικά γιατί ήθελα πιο λευκό φως). Χτες μου κάηκε η μία της κουζίνας και θα αλλάξω και εκεί με LED (να η έμπνευση για την ανάρτηση) αλλά την μικρή που έχουμε στο πατάρι βλέπω να αργώ να την αλλάξω ακόμα (είναι CFL). Ψάξτε για καλούς λαμπτήρες αξίας και επενδύστε σε βάθος χρόνου.

www.energystar.gov
Εάν δεν έχετε αγοράσει ποτέ LED πριν σας συνιστώ ιδιαίτερα να δοκιμάσετε ένα μόνο λαμπτήρα πρώτα πριν αγοράσετε πάρα πολλούς. Οι λάμπες LED δεν είναι φτηνές και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα οπότε θέλετε να είστε σίγουροι για όλες τις παραπάνω παραμέτρους. Καλό θα ήταν επίσης να ψάχνετε για ειδικές προσφορές σε γνωστές μάρκες. Τέλος αν θέλετε να “παίξετε” λιγάκι δείτε και τις έξυπνες λάμπες που κυκλοφορούν τις οποίες μπορείτε να χειριστείτε από το κινητό σας και όχι μόνο, αλλάζοντας τους ένταση, θερμοκρασία χρώματος ακόμα και χρώμα.


Καλή εβδομάδα.

13 σχόλια:

  1. Εγώ αγοράζω κυρίως λάμπες από το ΙΚΕΑ γιατί από εκεί πήρα και τα φωτιστικά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι απαραίτητο αλλά μια χαρά ποιότητα έχουν αρκεί να προσέξεις τα χαρακτηριστικά.

      Διαγραφή
  2. Προτιμώ τις λευκές αποχρώσεις πάντα... από 4000Κ και πάνω. Χρησιμότατο άρθρο Κατερίνα μου για τους μη γνωρίζοντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς το ψυχρό βλέπω Χριστίνα. Εγώ πάλι αγαπώ περισσότερο το cool white αλλά εξαρτάται φυσικά και από το χώρο και τη διακόσμηση που έχεις. Δεν σε φοβάμαι σ' αυτά ξέρεις λόγω των επαγγελματικών σου!

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ χρήσιμο άρθρο! Δεν ήξερα τόσες λεπτομέρειες. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα πλέον ξέρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνεις τις επιλογές που σου ταιριάζουν. Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ.

      Διαγραφή
  4. Κατερίνα και εμείς led βάλαμε πριν λιγο καιρό και τώρα σιγά σιγά τις αλλάζω σε πυρακτώσεως λόγω της ανησυχίας για τα προβλήματα που δημιουργεί στην όραση το blue light. Εκτιμώ τη γνώμη σου οποτε αν εχεις διαβασει σχετικα θα ηθελα να την ακούσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανοίγεις ένα μεγάλο και παρεξηγημένο θέμα με το blue light. Καταρχάς κ οι πυρακτώσεως εκπέμπουν αν και λιγότερο, όπως φαντάζομαι ξέρεις. Επίσης το φως της ημέρας έχει αρκετό blue light (>5000k το μεσημέρι). Το πρόβλημα δεν είναι η θερμοκρασία του φωτός αλλά η ώρα που το δεχόμαστε και ο κιρκάδιος ρυθμός μας που παρεξηγείται και δεν πάει για ύπνο. Οπότε προσωπικά σκέφτομαι το πότε θα κλείσω το κινητό κ τον υπολογιστή μου, πότε θα κλείσω τα φώτα κ πότε θα κλείσω την τηλεόραση, σε σχέση με την ώρα που θα κοιμηθώ κ το εξωτερικό φως. Θα με ενδιέφερε να ακούω και την άποψη σου παραπάνω ως χημικός οπότε μιλάμε για τα περαιτέρω όποτε θες!

      Διαγραφή
  5. Πάρα πολύ χρήσιμο άρθρο. Και εμείς σε όλο το σπίτι χρησιμοποιούμε μόνο λάμπες LED! Είναι τσιμπημένη η τιμή τους, αλλά η απόσβεση και η διάρκεια είναι ικανοποιητική! Ευχαριστούμε πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Διαμάντω. Πολύ χαίρομαι που όλοι σιγά σιγά πάμε προς τα εκεί.

      Διαγραφή
  6. Πολύ χρήσιμα όλα αυτά Κατερίνα μου. Δεν τα ήξερα. Δεν είμαι ευχαριστημένη με τον φωτισμό στο σπίτι οπότε πρέπει να σκεφτώ τι φωτισμό χρειαζόμαστε. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευκαιρία να κάνεις πράξη τις συμβουλές Θάλεια μου. Σιγά σιγά κάνε τις δοκιμές σου ανάλογα με το δωμάτιο και τη χρήση του και ύστερα ξεκίνα τις αλλαγές. Ότι χρειαστείς εδώ είμαι!

      Διαγραφή
  7. Και τα δύο άρθρα για τις λάμπες LED είναι πολύ καλά, ευχαριστούμε. Εξαιρετικά επίσης τα infographics που βρήκατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...