Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

15 Εύκολα tips εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι μας (part 2)





Το μεγάλο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας συνεχίζεται από το part 1 με τις υπόλοιπες απλές συμβουλές του Κυριακή στο σπίτι, που η εφαρμογή τους θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά την ενέργεια που καταναλώνουμε στο σπίτι, να εξοικονομήσουμε χρήματα και να συμβάλουμε στη μείωση των εκπομπών CO2.









8. Φυσικός φωτισμός. Επιλέξτε το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της μέρας και αποφύγετε να ανάψετε τα φώτα για όσο περισσότερο γίνεται. Εκτός από εξοικονόμηση ενέργειας θα κάνετε και πολύ καλό στην υγεία σας μιας και αν έχουμε τα σωστά επίπεδα φωτός την κατάλληλη στιγμή της ημέρας έχουμε οφέλη στην εγρήγορση, τη διάθεση, την παραγωγικότητα και τις συνήθειες ύπνου μας.

9. Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Με το να αλλάξετε τις λάμπες σας σε ενεργειακά αποδοτικές και να χρησιμοποιείτε τα φωτιστικά σωστά μπορείτε να μειώσετε αισθητά το κόστος του φωτισμού στο σπίτι σας. Πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία και οι τιμές έχουν μειωθεί αρκετά οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να το καθυστερείτε. Για περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες διαβάστε την ανάρτηση Ότι θέλετε να ξέρετε για τις λάμπες LED. Επίσης να καθαρίζετε τακτικά τα φωτιστικά σώματα και τους λαμπτήρες και φυσικά να κλείνετε τα φώτα στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται.



10. Συσκευές σε αναμονή. Πολλές συσκευές και μικροσυσκευές, όπως οι φορτιστές κινητών, οι τηλεοράσεις και τα στερεοφωνικά συνεχίζουν να αντλούν ενέργεια όταν δεν χρησιμοποιούνται. Αυτή η κατανάλωση σε αναμονή (standby) σπαταλά ενέργεια. Με το να απενεργοποιείτε τις συσκευές και τις μικροσυσκευές ή ακόμα και με την αποσύνδεσή τους από την πρίζα όταν ολοκληρώνετε τη χρήση τους, θα μειώσετε λογαριασμούς σας. Να θυμάστε αν η συσκευή διαθέτει μια φωτεινή λυχνία αναμονής ή ρολόι καταναλώνει ενέργεια.

11. Πλύσιμο και στέγνωμα ρούχων. Όταν πλένετε ρούχα στο πλυντήριο, εξοικονομήστε ενέργεια αποφεύγοντας το καυτό νερό και επιλέγοντας το συντομότερο δυνατό κύκλο πλυσίματος. Επίσης περιμένετε να έχετε αρκετά ρούχα για ένα πλήρες φορτίο πριν πλύνετε φυσικά να θυμάστε το στέγνωμα στην απλώστρα δεν καταναλώνει καθόλου ενέργεια.




12. Ελέγξτε την υγρασία. Η διατήρηση των επιπέδων υγρασίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν είναι μόνο καλή για την υγεία σας, αλλά επίσης βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του αέρα.

13: Καθαρίστε τα καλοριφερ. Η σωστή συντήρηση βοηθάει πάντα στην καλύτερη απόδοση των σωμάτων οπότε ξεκινήστε άμεσα το καθάρισμα. Επίσης καλό θα ήταν να μην βάζετε πράγματα πάνω τους γιατί δεν κυκλοφορεί καλά ο αέρας. Φυσικά μην ξεχάσετε και την εξαέρωση. 


14. Ψυγεία και καταψύκτες. Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος. Καθαρίστε τον ψυγείο-καταψύκτη σας εσωτερικά κάνοντας μια καλή απόψυξη και εξωτερικά στο πίσω μέρος ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Επιλέξτε την ιδανική θερμοκρασία και καλό θα ήταν να έχετε ένα κενό γύρω από τις συσκευή για σωστό αερισμό. Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην κρατάτε πολλή ώρα ανοικτή. Φροντίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά.

15. Κουζίνα. Επιλέξτε το κατάλληλο σκεύος που ταιριάζει στο κατάλληλο μάτι της κουζίνας και έχετε πάντα στο νου σας κλείνετε το μάτι της κουζίνας λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα μιας και η θερμότητα που έχει συσσωρευτεί στο μάτι θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση του μαγειρέματος (το ίδιο ισχύει και για το φούρνο). Χρησιμοποιείτε χύτρα ταχύτητας για το μαγείρεμα αφού μαγειρεύει πιο γρήγορα και οικονομικά. Επίσης όταν είναι δυνατόν κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και προθερμαίνουμε τον φούρνο όταν ακριβώς χρειάζεται και όχι νωρίτερα.


Έχετε κάποια άλλη συμβουλή να προσθέσετε; Πόσα από αυτά ήδη κάνετε και τι σας είχε ξεφύγει;


Καλή εβδομάδα!

6 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία και έξυπνα όλα αυτά. Έτυχε να τα διαβάζω την ώρα που είμαι με τον άντρα μου και του έλεγα τι να προσέχει, πχ:να μη ξεχνάς τον φορτιστή σου στη πρίζα κλπ. Να είσαι καλά! Πάντα χρήσιμες οι συμβουλές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρχισαν τα κρύα και να δούμε πώς θα ζεσταθούμε χωρίς να ξοδέψουμε μία περιουσία πάλι πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου καλό είναι να είναι συγκεντρωμένα όλα για να μη μας ξεφύγει κάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Κατερίνα μου! Σε ευχαριστούμε πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...