Κυριακή 15 Απριλίου 2018

10 τρόποι για να ενισχύσετε το Wi-Fi του σπιτιού σας (part 2)





Μετά το πολύ πετυχημένο και πολυδιαβασμένο part 1 σας έχω σήμερα τα υπόλοιπα 5 θέματα για το τι φταίει στο Wi-Fi του σπιτιού μας. Πάμε μαζί να τα δούμε και να διορθώσουμε τα προβλήματα με απλές κατανοητές λύσεις. Και αν μείνετε μέχρι το τέλος υπάρχει και bonus!










6. Εφαρμογές που “τρώνε” bandwidth
Εάν κάποιος στο σπίτι σας τακτικά συνομιλεί μέσω βίντεο, παίζει online παιχνίδια, κατεβάζει αρχεία ή χρησιμοποιεί υπηρεσίες όπως το Netflix φυσικά επηρεάζει τους υπόλοιπους χρήστες. Λίγη εγκυκλοπαιδική γνώση: Υπάρχει μία έννοια που ονομάζεται Ποιότητα Υπηρεσίας – QoS. Με το QoS μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα σε ορισμένες εφαρμογές (π.χ. video chat) σε σχέση με άλλες (όπως τα βιντεοπαιχνίδια) έτσι ώστε οι πιο σημαντικές εφαρμογές να έχουν το bandwidth που αξίζουν. Δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε QoS σε έναν απλό οικιακό router οπότε περιοριστείτε στο να  το κάνετε με κουβέντα και συνεννόηση.  Επίσης τα κινητά και τα tablets συνήθως ανεβάζουν backup στο cloud όταν είναι στη φόρτιση οπότε καλύτερα να το κάνετε τη νύχτα και όχι την ώρα που προσπαθείτε να ανεβάστε ένα αρχείο για το στείλετε με mail!

7. Αυξήστε την εμβέλειά σας WiFi με κόλπα DIY
Εντάξει αυτό το έγραψα για να γελάσουμε! Θα βρείτε πολλά κόλπα με αλουμινόχαρτο και κουτάκια μπύρας στο internet αλλά αν δεν έχετε καλές γνώσεις ηλεκτρονικών και φυσικής αφήστε το καλύτερα. Λίγη εγκυκλοπαιδική γνώση: Ναι το αλουμινόχαρτο μπορεί να κάνει το σχήμα δίσκου που λέγαμε στο νούμερο 2 ένα άλλο σχήμα μιας και “κόβει” αλλά για να φτιάξετε κάτι αξιόλογο πρέπει να μελετήσετε όλα τα στοιχεία από τα χαρακτηριστικά της κεραία σας μέχρι και το πάχος του αλουμινόχαρτου. Από το να χάσετε λοιπόν τόσο πολύτιμο χρόνο καλύτερα να αγοράσετε έναν άλλο πιο καινούργιο router ή αν έχετε όρεξη να μάθετε μπορείτε να “παίξετε” με διαφορετικές κεραίες.


8. Μετατρέψτε έναν παλιό router σε ένα Repeater WiFi (ή αγοράστε ένα)
Αν το σπίτι σας είναι μεγάλο το πιο πιθανό είναι το σήμα από έναν κλασσικό router να μην σας φτάνει. Μπορείτε λοιπόν να επεκταθείτε χρησιμοποιώντας ένα λεγόμενο WiFi repeater. Λίγη εγκυκλοπαιδική γνώση: Στα ασύρματα δίκτυα ένας “μιλάει” κάθε φορά! Αν επιλέξετε αυτή τη λύση και το repeater σας συνδέεται ασύρματα με το router σας να έχετε στο νου σας ότι όταν  το repeater θα “μιλάει” είτε με το κινητό σας είτε με το router και όχι ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της ταχύτητας. Η λύση είναι να γίνεται η μία επικοινωνία στα 2.4 και η άλλη 5 GHz. Φυσικά το πιο σωστό θα είναι να μην το κάνετε καθόλου αλλά να τα συνδέσετε με ένα καλώδιο.


9. Ρυθμίστε τον router σας να κάνει επανεκκίνηση με πρόγραμμα
Πολλές φορές δεν φταίει το ασύρματο δίκτυο αυτό καθαυτό αλλά ο router που ζεσταίνεται και γενικότερα κολλάει. Αν κάνετε μια επανεκκίνηση με έναν απλό χρονοδιακόπτη τη νύχτα ίσως λυθούν κάποια από τα προβλήματα σας χωρίς βέβαια να επηρεάζεται κάπου η απόδοση του WiFi δικτύου. Φυσικά δεν είναι μια καλή πρακτική αλλά βελτιώνεται το quality of experience!

10. Ενισχύστε το σήμα του router σας με λίγο hacking
Για να καλύψω και τους πιο προχωρημένους που έφτασαν μέχρι εδώ αλλά τα ήξεραν ήδη όλα θα αναφέρω και το firmware DD-WRT. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε στα συμβατά μοντέλα και είναι μία λύση που θα σας δώσει επιπλέον χαρακτηριστικά στην ασφάλεια και άλλες βελτιώσεις καθώς επίσης σας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσετε τη δύναμη μετάδοσης (το ρίσκο δικό σας). Λίγη εγκυκλοπαιδική γνώση: Αν ο router σας “φωνάζει” δυνατά θα τον ακούσουν καλύτερα οι συσκευές σας αλλά δεν θα μπορέσουν να “φωνάξουν” το ίδιο δυνατά πίσω για να απαντήσουν! 


Bonus. Τα έκανα όλα αυτά αλλά δεν πιάνω τα 1300(Mbps) του ac που μου υποσχέθηκες
Είσαι λοιπόν δίπλα στο router με μηδέν παρεμβολές και κάνεις ένα speed test αλλά τίποτα. Αν το speed test το κάνεις προς το internet μάλλον ξέχασες ότι είσαι συνδεδεμένος με ταχύτητα έως 24 Mbps! Αν φυσικά το ξέρεις αυτό ήδη πάμε για Λίγη τελευταία εγκυκλοπαιδική γνώση: Η “ομιλία” στο ασύρματο δίκτυο γίνεται με πακέτα. Το κάθε πακέτο περιλαμβάνει το λεγόμενο overhead (τι κάνεις καλά, σου στέλνω κάτι κλπ.) και τα δεδομένα σου φυσικά. Δεν μπω σε λεπτομερείς αλλά υπάρχει και το acknowledgment  (μου έστειλες, το έλαβα κλπ.). Όλα αυτά τα χρήσιμα πραγματάκια είναι μέρος του traffic και αποτελούν σχεδόν το 40% οπότε αυτό σου λείπει από αυτό που μέτρησες. Μέχρι να έρθει λοιπόν το ax σκέψου ότι αυτό κάποτε ήταν στο 60% οπότε πες ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που δουλεύουν στο 802.11 ή γύρνα στο καλώδιο γιατί μάλλον οι απαιτήσεις σου είναι σοβαρές!


Ελπίζω με απλά λόγια να κατάφερα να σας μεταφέρω λίγη από τη γνώση της δουλειάς μου και πλέον να σκέφτεστε διπλά πριν γκρινιάξετε για την ταχύτητα του ασύρματου δικτύου του σπιτιού σας. Μάθαμε γραμματάκια (a,b,g,n ac & ax), νουμεράκια (κανάλια) και τι γίνεται με την ομιλία, τις φωνές και την ποιότητα των υπηρεσιών! Ελπίζω να διαβάζετε το άρθρο “ασύρματα”!


Καλή εβδομάδα!

13 σχόλια:

  1. Very informative Katerina. Thank you for taking the time to round up all this information.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες, Κατερίνα μου.
    Σου έχω στείλει ένα βραβείο, το έλαβες? Αν επιθυμείς, πέρνα μια βόλτα από το μπλογκοσπιτάκι μου. Σε φιλώ, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είδα Μία μου εδώ και καιρό και σ'ευχαριστώ πολύ πολύ για την τιμή. Τρέχω τόσο πολύ που προσπαθώ να τα προλάβω όλα.

      Διαγραφή
  3. Και το χρειαζόμουν αυτό το σεμινάριο! Απορώ όμως πώς γίνεται να μην έχει σήμα στο διπλανό δωμάτιο και στην αυλή να πιάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα τώρα έχεις όλες τις πληροφορίες να λύσεις το θέμα Κίκή μου και αν χρειαστείς και παραπάνω βοήθεια κάπου εδώ είμαι!

      Διαγραφή
  4. Το περίμενα πως και πως το part 2! Το νούμερο 8 δεν το ήξερα και νομίζω ότι θα λύσει το πρόβλημα με το σήμα στο υπόλοιπο σπίτι! Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μοιράστηκες πραγματικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε βολέψει πολύ αυτή η λύση Ρία μου αλλά καλό θα είναι να προτιμήσεις να συνδέσεις το repeater με το router σου καλωδιακά ώστε να έχει καλύτερες ταχύτητες. Ότι χρειαστείς εδώ είμαι!

      Διαγραφή
  5. Διάβασα και το παρτ ένα και αυτό φυσικά. Εκτός από την επανεκκίνηση, τα υπόλοιπα μου φάνηκαν κινέζικα! Δε φταις εσύ, απλά σε ό,τι έχει να κάνει με hardware δεν τα πάω καλά. Software ό,τι θέλεις. Ουφ! Θα τα ξαναδιαβάσω πρωινή ώρα μήπως βγάλω άκρη με καθαρό μυαλό! Πάντως ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ που τα μοιράστηκες όλα αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να βγάλεις άκρη το πρωί Δέσποινα αλλά αν δεν τα καταφέρεις μη διστάσεις να μου πεις ακριβώς που μπορώ να βοηθήσω! Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  6. Και τα δύο parts, εξαιρετικά! Ομολογώ πως βοήθησαν.Thank you :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...