Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Πως έφτασα από μια γεμάτη βιβλιοθήκη σε μόνο 20 βιβλία





Μια από τις πιο απολαυστικές στιγμές της ημέρας είναι όταν κάθεσαι αγκαλιά με το αγαπημένο σου βιβλίο και ηρεμείς από την κούραση και την ένταση της καθημερινότητας. Τι γίνεται όμως όταν τα βιβλία αρχίζουν να ξεχειλίζουν στη βιβλιοθήκη και τρυπώνουν σε κάθε μικρή γωνιά του σπιτιού; Ελάτε μαζί μου να σας πω πως από μια γεμάτη βιβλιοθήκη έφτασα στα λιγότερα από 20 βιβλία.








Αν με ρωτούσατε πριν ένα χρόνο δεν μπορούσα καν να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να καμαρώνω την αγαπημένη μου βιβλιοθήκη με τα στοιχισμένα πανέμορφα βιβλία μου. Οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν όμως και έπρεπε να κάνω δραστικές αλλαγές που ομολογώ ότι με απελευθέρωσαν (μην το πείτε στα βιβλία μου αυτό!). Η μετάβαση από στο άλλο άκρο ήταν σχετικά επίπονη αλλά συνειδητοποίησα γρήγορα ότι δεν είχα τόσο πολύ συνδεθεί με τις ιστορίες και τα ίδια τα κείμενα, αλλά με τα βιβλία που κάθονταν στα ράφια σαν αντικείμενα.


Τα βήματα που έκανα λοιπόν είναι τα παρακάτω:

1. Έγραψα τα βιβλία μου σε λίστα. Μερικές φορές, είναι ο τρόπος που ένα βιβλίο μας έκανε να αισθανόμαστε, η σύνδεσή μας με την ιστορία ή έναν χαρακτήρα που μας εμποδίζει να αποχωριστούμε το ίδιο το βιβλίο ή ακόμα και η ίδια μας η ματαιοδοξία. Προσωπικά δεν είμαι φίλη με τις χειρόγραφες λίστες οπότε πήγα στο αγαπημένο πλέον goodreads που έκανε τη δουλειά άψογα. Αν θέλετε μπορείτε να αφιερώστε λίγο χρόνο για να γράψετε τα συναισθήματα ή τις σκέψεις σας σχετικά με το βιβλίο. Μπορεί τότε να είναι ευκολότερο να δωρίσετε το βιβλίο σε κάποιον άλλο που νομίζετε ότι θα αγαπήσει την ιστορία όσο και εσείς.

2. Ξεχώρισα τα αδιάβαστα. Έφτιαξα μια στοίβα με το βιβλία που δεν είχα διαβάσει ακόμα. Αν και δεν ήταν πολλά γιατί συνήθως αγόραζα βιβλία με την ταχύτητα που διάβαζα, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνουν εκεί χωρίς να τα διαβάσω. Αν έχετε πολλά βιβλία αδιάβαστα ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε το ρυθμό που αγοράζετε νέα ή ακόμα ίσως πρέπει να σκεφτείτε αν πρόκειται ή όχι να τα διαβάσετε ever. Αν φοβάστε ότι θα θέλετε να τα διαβάσετε κάποια μέρα, σημειώστε τα στην παραπάνω λίστα ώστε να μπορείτε να τα βρείτε αν θέλετε πραγματικά να τα διαβάσετε αργότερα



3. Έφτιαξα μια κατηγορία “έρημο νησί”. Είναι τα βιβλία που θα έπαιρνα μαζί μου αν βρισκόμουν σε ένα έρημο νησί και που θα μπορούσα να διαβάσω ξανά και ξανά. Στο πρώτο πέρασμα παραλίγο να βάλω όλη μου τη συλλογή εκεί αλλά εδώ είναι που η πρακτικότητα κέρδισε τον συναισθηματισμό. Εδώ μπορείτε να γίνεται όσο σκληροί ή όχι θέλετε. Σκεφτείτε ότι για κάθε βιβλίο που ξαναδιαβάζετε χάνετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και να βυθιστείτε σε μια νέα ιστορία. Τελικά δεν ξέρω αν το πιστεύετε η όχι αλλά εγώ στο έρημο νησί θα διαβάζω τεχνολογικά βιβλία για να ανατρέχω σε επαγγελματικές χρήσιμες πληροφορίες (!).

4. Βρήκα νέο σπίτι για τα βιβλία που δεν μπήκαν στο νούμερο 3. Ομολογώ πως αυτό το βήμα ήταν και το πιο εύκολο. Η χαρά του άλλου που δέχεται τα βιβλία είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και φυσικά αν είναι κάποιο δικό σας αγαπημένο πρόσωπο ή η βιβλιοθήκη της γειτονιάς σας, θα ξέρετε που είναι ώστε να μπορείτε να τα επισκεφτείτε, να τα μυρίσετε ή ακόμα και να τα δανειστείτε ώστε να τα διαβάσετε ξανά.


Ενώ κάνετε αυτή τη διαδικασία οι συμβουλές μου είναι οι παρακάτω:
  • Όχι στα διαλείμματα. Εκτός αν κάνετε το βήμα 1 όλα τα υπόλοιπα πρέπει να γίνουν χωρίς πολύ σκέψη. Κάθε φορά που θα ξαναγυρνάτε θα παίρνετε ένα ακόμα βιβλίο στο έρημο νησί!
  • Όσο και αν ακούγεται περίεργο σε κάποιους η διαδικασία είναι δύσκολη. Λίγη μουσική και το αγαπημένο σας ρόφημα ή ένα ποτηράκι κρασί θα βοηθήσει.
  • Νιώστε τη στιγμή. Αν αγαπάτε πραγματικά τα βιβλία θα περάσετε από διάφορα στάδια, αν όχι τότε η διαδικασία έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό για εσάς. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα σας και μεταφράστε τα σε μαθήματα την επόμενη φορά που θα αρχίζει να ξεχειλίζει ο χώρος σας με βιβλία.

Οι ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν είναι:
Εδώ και πόσο καιρό έχω αγοράσει αυτό το βιβλίο;
Το έχω ήδη διαβάσει;
Εάν ναι, θα το διαβάσω ξανά; Πότε;
Εάν όχι, θα το διαβάσω ποτέ; Πραγματικά; Πότε;
Ποιο είναι το χρήσιμο σημείο του βιβλίου;

Εσείς πόσα βιβλία έχετε στη βιβλιοθήκη σας; Θα τολμούσατε ποτέ να τα μειώσετε;


Καλή εβδομάδα!

16 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κατερίνα μου. Η ανάρτησή σου με βρίσκει τη στιγμή που σκέφτομαι να "ξεφορτώσω" τη βιβλιοθήκη μου που πραγματικά δεν έχει χώρο για τίποτα (άσε που έχω και πολλά βιβλία στο πάτωμα αλλά και άλλα τόσα στο πατάρι). Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου και ελπίζω να μπορέσω κάπου να τα δώσω (π.χ. σε κάποια βιβλιοθήκη). Γιατί κάποια στιγμή, νομίζω πέρυσι, που επικοινώνησα με κάποιο φορέα -για ευνόητους λόγους δεν θέλω να πω όνομα- υποσχέθηκαν ότι θα πέρναγαν από το σπίτι μου για να πάρουν δύο εγκυκλοπαίδειες και καμιά 50αριά βιβλία αλλά ακόμη τους περιμένω! Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό κουράγιο Μία μου γιατί δεν είναι εύκολη διαδικασία. Πόσο ευγενική η κίνηση σου να δωρίσεις τόσα βιβλία. Ελπίζω να βρεθεί κάποιος φορέας που πραγματικά να αξίζει και να δείξει το αντίστοιχο ενδιαφέρον. Με λίγο ψάξιμο κάτι θα βρεθεί.

      Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον αυτό το άρθρο σου! Το εχω κανει αυτό το ξεσκαρτάρισμα εδώ και πολύ καιρό. Δε με πείραξε ιδιαίτερα, γιατί τα βιβλία απλώς άλλαξαν όροφο, αφού τα έδωσα στη μαμα μου. Δεν έχω πολλά βιβλία σπίτι και πλέον προτιμώ να δανείζομαι. Έχω ένα τετράδιο όπου γραφω τις εντυπώσεις μου και τα βιβλία που εχω διαβάσει. Μόλις κατέβασα και την εφαρμογή που μας προτείνεις να της ρίξω μια ματιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια είσαι παράδειγμα για αυτά που γράφω οπότε με νιώθεις ακριβώς. Αν και εγώ δεν τα έχω κοντά μου οπότε μου λείπουν λιγάκι! Πιστεύω θα σε βολέψει πολύ η εφαρμογή στο να καταγράφεις τι έχεις διαβάσει. Μάλιστα έχει και κριτικές που βοηθάνε να διαλέξεις το επόμενο βιβλίο!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Κατερίνα!!Αγαπώ πολύ τα βιβλία,όχι μόνο να τα διαβάζω,αλλά και να τα βλέπω να κοσμούν την βιβλιοθήκη μου!!Στο σπίτι μας έχουμε μία μικρή βιβλιοθήκη, που είναι κυρίως για τις ανάγκες του Φραγκισκάκου,οπότε εμείς όποτε αγοράζουμε ένα βιβλίο, το διαβάζουμε και το πηγαίνω στο σπίτι στην Κρήτη,που η βιβλιοθήκη χωράει ακόμα πολλά!!Ένα δύο βιβλία έχω σκεφτεί και εγώ να τα δώσω στην βιβλιοθήκη του δήμου μας,αλλά δεν το έχω κάνει ακόμα.Αυτό που άλλαξα 1 1/2 χρόνο τώρα, είναι πως αγοράζω ελάχιστα βιβλία, γιατί πλέον δανείζομαι συνέχεια και εγώ και ο Φραγκισκάκος από την βιβλιοθήκη του δήμου!!'Ετσι διαβάζουμε πάρα πολλά βιβλία, χωρίς κόστος και χωρίς το άγχος της αποθήκευσης!!Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την καλύτερη δουλειά κάνεις Ιωάννα μου. Και διαβάζετε όλοι και απολαμβάνετε και κρατάς και έχεις ότι έχει πραγματικά θέση στο σπίτι σας. Όσο για το κόστος, αυτό ξανά πες το!

      Διαγραφή
  4. Τί ωραία θέμα διάλεξες γι' άλλη μια φορά Κατερίνα! Λοιπόν, το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίσαμε κι εμείς. Εχοντας κάνει ήδη πολλές μετακομίσεις συσσωρεύονται πράγματα και κάποια στιγμή χάνεις τον έλεγχο γιατί νομίζεις ότι αγαπάς όλα σου τα βιβλία. Εμείς κάθε τόσο κάνουμε εκκαθάριση και τα δωρίζουμε είτε στη βιβλιοθήκη του χωριού του Βασίλη είτε σε άλλους φορείς. Τώρα που σιγά σιγά εγκαταλείπουμε την Κρήτη σκέφτηκα να δωρίσω αρκετά βιβλία στο βιβλιοπωλείο αστέγων που βρίσκεται στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το συχνό ξεκαθάρισμα πρέπει να βοηθάει αρκετά να διατηρείσετε την τάξη στην βιβλιοθήκη σας Ευγενία μου. Φυσικά υπέροχη και η κίνηση να δωρίσετε τα βιβλία σας. Είναι αρκετοί οι θεσμοί που τα έχουν ανάγκη και τα εκτιμούν.

      Διαγραφή
  5. In the last six months I have gone over my books twice and have donated quite a few. The struggle is real Katerina and I am always loosing the battle because I am such a book lover. And I love to use them for decor as well, which only compounds the problem.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Since you are using them as decor too, you probably have a lot of smart storage ideas that look beautiful. If you are keeping up with them you have everything under control.

      Διαγραφή
  6. Ωραίο είναι να αξιολογείς τα βιβλία σου αλλά εγώ είμαι στη φάση που θέλω να αυξήσω τα βιβλία που έχω. Θέλω τόσο πολύ να έχω βιβλία να διαβάζω ακόμα κι αν αυτά κάθονται στη βιβλιοθήκη καιρό μέχρι να τα πιάσω στα χέρια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν χτίζει τη βιβλιοθήκη σου Νατάσσα μου τότε είσαι σε άλλη φάση. Κάνε όμορφες και ενδιαφέρουσες επιλογές και σε λίγο καιρό θα έχεις τη βιβλιοθήκη που ονερεύεσαι!

      Διαγραφή
  7. Αυτό έκανα κι εγώ πριν λίγο καιρό.
    Με πόνο ψυχής άδειασα τη μισή βιβλιοθήκη και τα χάρισα σε Νοσοκομείο.
    Βλέπω να δίνω και τα υπόλοιπα εκτός ελαχίστων που ίσως τα ξαναδιαβάσω κάποτε.
    Μου αρέσει να τα βλέπω στολισμένα αλλά ο χώρος δεν επαρκεί πια.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως τα λες Ρένα μου. Είναι επίπονη και μελαγχολική διαδικασία το ξεκαθάρισμα αλλά σκέψου τους ανθρώπους που θα τους κρατήσει συντροφιά ένα βιβλίο που δώρισες. Ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο που έχεις θα κάνεις και τις κατάλληλες επιλογές.

      Διαγραφή
  8. Κατερίνα μου έχω κι εγώ πάρα πολλά βιβλία και είναι καιρός να ακολουθήσω της συμβουλές σου γιατί πλέον δεν τα χωράει η βιβλιοθήκη. Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα ξεκαθάρισμα είναι ότι πρέπει Θάλεια μου. Δεν χρειάζεται να βάλεις κάποιο όριο σε αριθμό, απλά ξεκίνα και θα δεις ότι όλα θα έρθουν ομαλά.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...